I slutet av juni presenterade Apple nästa steg för bolagets Mac-datorer: en hyfsat väntad övergång från Intels processorer och x86, till egendesignade kretsar av ARM-typ. Microsoft har med trevande steg försökt samma sak i flera omgångar, där Surface Pro X och Windows för ARM utgör det senaste testet – en duo som inte rönt några större framgångar eller sett motsvarande produkter från andra tillverkare.

Apple å andra sidan satsar helhjärtat på övergången och menar att de första datorerna med ARM under huven släpps mot slutet av året. Under en tvåårsperiod kommer ARM- och Intel-modeller att leva sida vid sida, innan bolagets egna kretsar syns i hela produktuppställningen. För att förbereda mjukvaruutvecklare för vad som komma skall erbjuder Apple en Mac Mini-dator utrustad med A12Z Bionic, som nu dyker upp i prestandatestet Geekbench 5.

Prestandasiffror från samma hårdvara och testprogram skymtades för drygt tre veckor sedan, men då handlade det om Geekbench 5 som kördes i emulerat läge. Då visades 800–850 poäng i entrådat läge och cirka 2 950 poäng när de fyra högpresterande kärnorna jobbade. Detta slår den skräddarsydda Qualcomm SQ1-kretsen i nämnda Surface Pro X över hela brädet, medan flertrådsresultatet även besegrar fyrtrådade Intel Core i3-1000NG4 i enklaste Macbook Air.

Apple ARM.jpeg

Bildkälla: 9to5mac

När nu Geekbench 5 i native-läge körs på utvecklardatorn ökar den enkeltrådade prestandan med 30–38 procent, för att landa på 1 098 poäng. Flertrådat är ökningen hela 54 procent med poäng om 4 555 och detta med totalt åtta kärnor, i och med att de energieffektiva får vara med i leken. A12Z Bionic är samma krets som återfinns i Apples Ipad Pro från 2020, medan de första Mac-versionerna ryktas få tolv kärnor och således ännu bättre prestanda.

Övergången till egendesignade kretsar på datorfronten medför att Apple får full kontroll på både mjuk- och hårdvara genom hela produktportföljen. Ett mjukvaruutbud anpassat för de egna kretsarna ligger redan relativt nära till hands, där många fullfjädrade program finns för bolagets mobila enheter. Utöver emuleringslagret Rosetta 2 satsar Apple på kompilering enligt det nya formatet Universal 2, som innehåller kod för både Intel- och ARM-plattformarna, för en smidigare övergångsperiod. Även virtualisering har demonstrerats som ett komplement.

Mot slutet av år 2020 ska de första Mac-datorerna med Apple-signerade kretsar nå marknaden, men det återstår att se vilka modeller som blir först. Parallellt med ARM-baserade datorer har bolaget också varianter med Intel-smak på dagordningen. Också här råder oklarheter kring vilka produkter det gäller.

Källa: Geekbench via 9to5mac

Läs mer om Apples ARM-satsning: