I våras beställde undertecknad en datorbyggsats från Ben Eater bestående av bland annat en 6502-processor, breadboards, klockkristall och en liten LCD-skärm. Tanken var att bygga en enkel liten dator och på vägen lära sig lite om hur saker och ting faktiskt fungerar.

Saker går dock inte alltid som man tänkt sig, vilket byggandet blev en lektion i. Efter att ha lyckats med konststycken som att spela in segment utan mikrofon, glömt ställa fokus på kameran och gått halvvägs ut ur bild utan att inse det, nådde vi vägs ände – en ej fungerande version av datorn vi visade upp i originalartikeln.

Man skulle kalla hela projektet för en så kallad "sunk cost fallacy". På ren svenska motsvarar det ett projekt som bevisligen inte verkar leda någonstans men där man fortsätter kasta resurser på det eftersom man redan har satsat så mycket på det och därför vill ro det i hamn.

Vi väljer den bekymmersamma kreationsprocessen till trots att publicera resultatet av arbetet, med förhoppningen att det roar några av er. Undertecknad är under omständigheterna trots allt inte missnöjd, då det ibland är resan och inte målet som är betydelsefull. Vi hade trots allt kul och lärde oss nya saker under processen. Därtill vill vi rikta ett tack till gästspelaren Ludvig, som även stod för skapadet av den snitsiga introvideon.

Har du själv byggt något liknande och hade du i så fall bättre framgång än oss?