Det slovakisk-amerikanska bolaget Tachyum har under en tid filat på en universalprocessor med det ambitiösa målet att med en och samma produkt utföra beräkningar för AI, datacenter och HPC (high-performance computing). Detta är tänkt att ske med processorn Prodigy, som enligt företaget levererar prestanda i klass med "den snabbaste Xeon-processorn", dessutom till "en tiondel av strömförbrukningen".

Det hela är dessutom tänkt att ske till en en tredjedel av priset, räknat i MIPS, vilket kombinerat med strömförbrukningen är tänkt att sänka den årliga kostnaden av en genomsnittlig serverhall med 75 procent. Därtill ska processorn klara kodbaser anpassade för x86, ARM och RISC-V. Ord och inga visor, och nu tar Tachyum bladet från munnen och demonstrerar en tidig hårdvarudesign i en kort video på Youtube.

Not only does Prodigy execute instructions at very high speeds, but Tachyum now has an infrastructure implemented for automatically checking correct results from the Verilog RTL. These automated tests check Verilog output for correctness compared to Tachyum’s C-model, which was used to measure performance, and is now the ‘Golden Model’ for the Verilog hardware simulation to ensure it produces identical, step-by-step results.

Företagets pressmeddelande menar att testerna utfördes i högre klockfrekvenser än väntat. Förutom möjligheten att exekvera kod har stöd för DDR5 implementerats, där nästa steg i utvecklingen är byggnationen en FPGA-processor, innan en slutlig tape-out för en beräknad lansering av Prodigy under år 2021.

Prodigy-processorn i sig är något av en udda fågel och har beskrivits som en kombination av RISC, CISC, och VLIW. Avslutningsvis menar Tachyum att 3 procent av världens strömförbrukning upptas av datacenter, en siffra som väntas stiga till 10 procent år 2025.

Tror du Tachyum lyckas leverera en produkt som är snabbare, billigare, mer energisnål än allt på marknaden och dessutom kan köra kod anpassad för alla befintliga instruktionsuppsättningar?