Vem älskar inte att bygga dator? Den taiwanesiska komponenttillverkaren MSI har nu breddat sortimentet till att omfatta nästan allt som behövs för ett komplett datorsystem. Det är också temat när SweClockers får uppdraget att botanisera i produktkatalogen och bygga en gamingmaskin av rang.

Jonas "Mean Machine" Klar får äntligen en anledning att ta sig ut från den finländska urskogen och bjuder på ögongodis för alla som drömmer om nästa datorbygge. På menyn står vad MSI klassar som "en dator i premiumsegmentet", vilket kanske till och med är blygsamt med tanke på att det handlar om en burk för sisådär 25 000 kronor.

I centrum står det "RGB-befriade" MSI MEG Z490 Unify med Intel Z490 och Intel Core i9-10900K, där allt huserar i det nya chassit MPG Sekira 500X medan pixelsmideri utövas av grafikkortet RTX 2080 Super Gaming X Trio.

Utöver chassits fyra massiva fläktar på 200 millimeter monteras även kylning i form av den slutna vattenkylaren MAG Coreliquid 360R, där siffran 360 står för radiatorns längd. Tre 120-millimetersfläktar underlättar konvektionen, medan kylaren utrustas med trippla kabelstrumpor för minskad avdunstning av kylmedia, samt ett vridbart pumphuvud.

msiheader_2.18.1.jpg

Specifikationer

Cirkapris

Moderkort

MSI MEG Z490 Unify

Processor

Intel Core i9-10900K

Grafikkort

MSI RTX 2080 Super Gaming X Trio

Kylare

MSI MAG Coreliquid 360R

Chassi

MSI MPG Sekira 500X

Minne

Corsair Dominator Platinum RGB Black 3 200 MHz (4× 8 GB)

SSD

Corsair MP510 960 GB

Nätaggregat

Corsair RM850x

Totalt

Ca. 25 000 SEK

Som grund för bygget står moderkortet MSI MEG Z490 Unify, som står redo att ta emot både dagens processorer i familjen "Comet Lake", samt kommande "Rocket Lake". Förutom att sakna RGB-belysning och utrustas med strömförsörjning om 16 faser har LGA 1200-moderkortet även PCI Express 4.0-brytare för kompatibilitet med nästa generations processorer.

Det purfärska chassit MSI MPG Sekira 500X är förutom bestyckat med fyra fläktar om 200 millimeter även utrustat med chassisidor och topp i härdat glas. Insidan bjuder på en hubb för företagets RGB-ekosystem Mystic Light, löstagbart radiatorfäste i toppen och stöd för moderkort upp till storleken E-ATX. Dessutom erbjuds möjligheten att montera grafikkort stående.

Grafikkortet MSI RTX 2080 Super Gaming X Trio bygger på en lång rad tysta grafikkort från tillverkaren, och har i detta utförande utrustats med RGB-belysning samt en tjocklek om 2,5 expansionsplatser. Rastrerings- och renderingsprestanda med grafikprocessorn TU104-450 parad med 8 GB GDDR6-minne resulterar i ett 3DMark Time Spy-resultat om drygt 11 700 poäng i dagens system.

På minnesfronten återfinns DDR4-moduler ur Corsairs Dominator Platinum RGB Black-katalog, där hastigheten är 3 200 MHz och modulerna totalt fyra stycken till antalet. Med en storlek om åtta gigabyte per modul blir totalmängden 32 gigabyte, där det maximerade antalet bjuder på RGB-ljuseffekter bredvid vattenkylarens pumphuvud.

Corsair står även för lagring och nätaggregat – NVM Express-disken MP510 i M.2-formfaktorn med kapaciteten 960 GB erbjuder läshastigheter om upp till 3 480 MB/s, medan skrivhastigheterna inte är långt efter med upp till 3 000 MB/s. Ström levereras av det helmodulära nätaggregatet RM850x, som även bjuder på semipassiv drift och 80 Plus Gold-certifiering med verkningsgrad upp till 93 procent.

Tillsammans utgör komponenterna en "gamingdator i premiumsegmentet", som MSI uttrycker det. Med extrem gamingprestanda, tilltalande estetik och låg ljudnivå är vi beredda att hålla med om att det är en riktigt tjusig gamingdator, samtidigt som prislappen otvivelaktigt placerar den i just (det övre) premiumsegmentet.

I samarbete med MSI

MSI_logo_for_share2.png

Denna artikel produceras i samarbete med MSI. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för läsaren.