När det kommer till en följsam upplevelse i spel är bilduppdatering inte den enda faktorn som påverkar hur spelarens upplever responsen i praktiken. Låg latens är också viktigt för helhetsupplevelsen, framför allt i reaktionskrävande speltitlar. Till skillnad från bilduppdatering saknas en praktiskt enkel metod för att mäta latens, men det avskräcker inte SweClockers-medlemmen @abc80piggyback.

I en tillhörande forumtråd går han igenom hur han tagit fram en egen metod för mätning av systemlatens, och hur inspirationen till tilltaget kommer från den nyligen avtäckta tekniken Nvidia Reflex. Syftet med denna teknik är att sänka just latens för spelare, där tekniken hanterar de många finjusteringar spelaren själv behövt göra för att sänka systemets totala latenser.

För den första testbädden för att kunna mäta latensnivåer väljer abc80piggyback att koppla en LED-lampa till spelmusen, och sedan filma denna med telefonen Samsung Galaxy S7 Edge, där kamerans videofångst i 240 FPS används för att avgöra responstiden mellan det att en knapp trycks ned på musen till dess att resultatet syns på skärmen. Antalet bildrutor som passerar mellan musklick och att skottet syns på skärm räknas med videomjukvaran Davinci Resolve.

SweClatens_U3tase1.jpg

Med mätmetoderna på plats skrider han till verket med att testa det hela i praktiken. Spelet Fortnite används som testbädd i upplösningen 4K UHD och bilduppdatering om 60 Hz som målbild. Här landar fokus på grafikprestanda (GPU bound) och testerna utförs både med bilduppdateringen upplåst och artificiellt låst med FPS limiter. Här testas också om bildsynkronisering via Nvidia G-Sync påverkar upplevelsen. Till sist testas också högre bilduppdatering på en 144 Hz-skärm.

SweClatens_0SEy9GZ.jpg

Resultaten visar prov på att Nvidias påståenden runt Reflex-tekniken inte är tagna ur luften. Med olåst bilduppdatering i 4K UHD och 60 Hz sänks latensen från 137 ms till 70 ms, nära en halvering alltså. När FPS-takten begränsas till lägre nivåer minskas dock skillnaderna mellan standardläget och Nvidia Reflex-läget aktiverat. När grafikinställningarna sänks ökar skillnaden då latensen sjunker från 126 ms till 64 ms. G-Sync har ingen anmärkningsvärd påverkan på resultaten.

SweClatens_144Hz.jpg

Sett till 144 Hz-skärmen är resultaten inte riktigt lika imponerande, men fortfarande till Nvidia Reflex fördel. I hög bilduppdatering sjunker latensen från 49 till 44 ms. När bilduppdateringen sjunker ökar skillnaden med en sänkning från 59 till 45 ms. När bilduppdateringen sänks rejält sänks också latensen rejält, från 72 ms till 53 ms. Då lägre bilduppdatering gör låg latens extra viktigt innebär det alltså att Nvidia Reflex kommer med reella fördelar.

En eloge riktas till abc80piggyback för den gedigna genomgången och att han väljer att dela med sig av sitt experimenterande. Bra jobbat!

Har du testkört Nvidia Reflex, eller kommer du göra det nu efter att ha läst abc80piggybacks tråd? Dela med dig i kommentarerna!