Inledning

Välkommen till årets TV-guide där Thomas @Laxpudding Ytterberg vägleder dig genom djungeln av TV-apparater som finns tillgängliga på den svenska marknaden. Oavsett om plånboken är fylld till bredden eller budgeten är något mer begränsad ämnar guiden att hjälpa dig att göra rätt val inför årets stora reaperioder.

Toppklass_pictogram.png

Toppklass för dig som behöver extra allt

Bästa reflexfiltren? Högsta ljusstyrkan? Bästa kontrastupplevelsen? Bäst interpolering vid sport? Bäst AI-uppskalning av lågupplöst material? Bästa inbyggda högtalare? Alla finns i toppklassen. Detta är TV:n du vill ha.

Toppklassen är också modellerna som kostar mest av just denna anledning. Kanske är du heller inte är beredd att betala detta. Då måste du kompromissa.

mellanklass_pictogram.png

Mellanklassen alltid det säkra kortet

Mellanklassen är de TV du väljer om du vill hålla en god lägsta nivå och kanske inte riktigt behöver det bästa runt framför allt HDR och spelfunktioner. Inte är så noga med perfekta färger och nyansteckning och är nöjd så länge det är felfritt? Kanske kör Netflix men inte i 4K? Då erbjuder mellanklassen många vettiga alternativ.

budgetklass_pictogram.png

Budgetklass ofta tillräckligt bra

Budgetklassen är det många börjar med när du hittar en TV för att bra pris. Men budgetklassen är inte byggd för kvalitet utan för att kosta de pengar du är beredd att lägga. De flesta av de viktiga funktionerna är borta och kvaliteten är överlag ganska låg. Det är faktisk ofta sak samma vilken TV du väljer.

Men budgetklassen kanske är tillräckligt? Du vill ha TV som visar bild och fungerar för så lite pengar som möjligt. Kanske du inte ens riktigt känner att HDR är så viktigt. Då är budgetklassen ändå tillräcklig. Det säljs miljoner budget-TV till folk som är helnöjda. Och det är också därför budgetklassen ser ut som den gör med dussintals varianter på vad som är samma TV fast med olika stativ och färger på ramen.

Fast så fort du ställer krav och önskar något specifikt om kvalitet runt bilden, färger, teknik och funktioner – då är det värt att gå upp och titta på mellanklassen istället.

Guiden med alla apparater är en första publicering för att innehållet ska bli så tillgängligt så snart som möjligt inför rean. Detta är mer en form av ett register och förklaring av utbudet. Det finns många fler frågeställningar runt teknik och funktioner som vi kommer att återkomma till.

Teknik
Pictogram_kugghjul.png

Genomgång av tekniken i denna guide

Smart-system är vilket operativsystem och appar som används. Notera att guiden inte tar upp smart-systemen eftersom du alltid kan kliva förbi detta på vilket sätt som önskas. Nvidia Shield för Android och Googles ekosystem, Apple TV för Apples ekosystem, spelkonsolerna kan köra de flesta appar och du kan ansluta datorn – här finns ingen gräns.

Dolby Vision är viktigt för det ger en högre kvalitet på källor som Netflix och Disney+ samt säkrar HDR-kvaliteten hos TV-apparater. Det är mycket vanligt att en TV gör fel med HDR och till exempel klipper bort information hur bilden ska reproduceras. Detta är något som Dolby Vision kan styra upp.

HDR10+ är en variant som åstadkommer en snarlik funktion men utan licensavgifter till Dolby. Detta är inte lika beprövat och lika spritt vilket gör att få källor erbjuder det.

Dolby Vision och HDR10+ är främst för dig som tar dig an modernare bildkällor och strömmar video, särskilt med premium-tjänster som 4K via Netflix, Disney+ eller AppleTV 4K. Det är viktigt för dig som prioriterar HDR och bildkvalitet. Så även korrekt hantering av 24p vilket är en fråga för den som kan sitt om filmteknik.

Inget av detta ger särskilt stort mervärde om du idag bara ska dumburka linjär-TV, köra lite SVT Play och slötitta på Youtube.

Visa mer
Spel
gamepad_v9.png

Spelfunktioner för spel och inget annat

VRR och 120 Hz-kapacitet är för spelande och främst spelande från nya grafikkort och de nya spelkonsolerna.

Latens i spelläget handlar om den fördröjning som TV:n lägger på till spelet utöver det all annan fördröjning i spelet och konsol eller dator själv adderar. Idag har de allra flesta tillverkare en låg latens om 20 ms eller lägre med spelläge aktiverat.

ALLM-funktionen för automatisk spelläge innebär att konsolen kan tala om för TV:n att den ska växla över till spelläge.

Behovet för 4K/120 kommer just med allra nyaste grafikkorten och nextgen-konsoler som Xbox Series X och Playstation 5.

Spelar du inte spel behöver du inte tänka på finesser som VRR, 120 Hz eller ALLM.

Se upp med obekräftad 4K/120 Hz och VRR
Flera apparater är specificerade från tillverkaren som kapabla till 4K/120 Hz. Men långt ifrån alla TV-apparater är verkligen bekräftade att 4K/120 Hz fungerar. Eftersom detta är så nytt är det inkörningsproblem med tekniken. Detta gäller också VRR-teknik där det om möjligt är ännu större inkörningsproblem.

Visa mer

Ljud
Pictogram_kugghjul.png

eARC för bättre ljudsystem

eARC är returljudkanal med bättre ljudformat. Alla TV har ARC, Audio Return Channel, som är det gamla ljudreturformatet där du via HDMI-kabeln kan skicka tillbaka TV:ns ljud, ofta stereo men också Dolby Digital 5.1, till en ljudlimpa eller ett eget ljudsystem. eARC är enhanced ARC och tillåter sådant som Dolby Atmos via True HD-format och fler kapabla ljudformat.

eARC är viktigt ifall du vill förbättra ljudet med ett externt system. Men oviktigt om du bara använder TV:ns inbyggda högtalare.

Bluetooth kan användas för att ansluta sådant som tangentbord eller andra tillbehör. Men kanske vanligast är hörlurar så att du kan titta på TV på kvällen utan att störa andra och ända vara med i handlingen. Detta finns på alla utom de enklaste modellerna.

Visa mer

Annons

netonnet_stativ.png
netonnet_stativ.png

TV på stativ eller med väggfäste?

För bästa TV-upplevelse finns det flera olika delar du behöver ta hänsyn till, däribland placering i rummet, montering och din plats framför TV:n. Här lär du dig mer kring hur du bör tänka gällande din TV-placering - oavsett om du vill ha din TV på ett golvstativ, bordsstativ eller upphängd på väggen.

Lär dig mer om placering av din TV i guiden hos NetonNet