Sponsrat innehåll: Testpilot

lg-ultragear-logo-expo-768x640.jpg

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av LG som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Inledning

PC-spelande har väl sällan varit mer aktuellt än idag, inte bara för att vi numera är tvungna att hålla oss inomhus och borta från vänner och bekanta men också för att teknologin utvecklas i rasande takt. Nya snabbare CPU:er och GPU:er står för dörren och det möjliggör ännu större bildskärmar i höga upplösningar och inte nog med det, det ska gå fort också för den där extra mjuka upplevelsen.

Det är på detta området som LG spänner musklerna och försöker leverera en måltid med extra allt i och med deras modell LG 38GN950. Det är en ren spelskärm från topp till tå men den ska visa sig inte bara erbjuda en fängslande upplevelse för spelande utan den är även en ytterst kompetent arbetsskärm. Kompromisslös är väl ett bra sammanfattande ord och det syns även på prislappen som ligger på öronbedövande ~18 000 kr i dagsläget.

LG38GN950_LG_UltraGear_hero_shot_close_up.jpg

En, enligt egen utsago, Nano-IPS skärm på hela 38 tum, eller 37,5 tum för att vara exakt, som fördelas ut över 3 840 x 1 600 pixlar vid 144 Hz, eller var det 160 Hz? Den stöjder G-Sync och Freesync Premium Pro och utlovar en pixelrespons på låga 1 ms uppmätt grå-till-grå. Bildskärmen är även försiktigt krökt och rejält djup när den väl är satt på sitt stativ.

RGB-funktionalitet som dels kan styras via en knapp på undersidan men även via mjukvara som gör att belysningen kan synkas till externa ljudkällor som spel och musik gör inte heller den färggalne besviken.

Det finns mycket att gå igenom så häng med mig när jag förklarar lite mer om mina upplevelser med denna skärmen.

I vanlig ordning rekommenderar jag att ni klickar er över till Thomas utmärkta bildskärmsguide och ger den lite kärlek då den är en fantastisk källa av information på en förståelig nivå. Den fungerar också som en bra referens för att förklara eventuella förkortningar som jag kan komma att användas mig av. Trevlig läsning!

Välkommen till SweClockers testpiloter!

dinoman_fejs.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Daniel Ördén

  • Användarnamn: @Dinoman

  • Registrerad: 2004

  • Plats: Älmhult

Daniel är en datorentusiast som byggde sin första dator när han var 14 år gammal för sommarjobbspengarna. I det bygget var en AMD Thunderbird 1400 central, han lyckades överklocka den med hjälp av alla duktiga människor på Sweclockers Forum! Därmed började resan.

Han har hängt med Sweclockers genom åren mer eller mindre aktiv men alltid närvarande och sedan ett antal år tillbaka så är han numera Testpilot som han anser vara en stor ära och ett kul äventyr.

I övrigt arbetar han som produktägare och ansvarar för ett antal interna IT-lösningar på ett multi-nationellt svenskt möbelföretag. Ni finner honom främst i forumet.

Läs mer om SweClockers testpiloter

Specifikationer

Egenskap

Värde

Bildskärmsstorlek

37,5 tum

Panelteknik

IPS

Upplösning

3 840 × 1 600 pixlar

Bildskärmsformat

21:9

HDR

DisplayHDR 600

Responstid

1ms (GtG)

Max. uppdateringsfrekvens

144 Hz (160 Hz OC)

Bakgrundsbelysning

WLED + Nano-IPS™

Kontrastförhållande (statiskt)

1 000:1

Ljusstyrka (typisk)

450 cd/m²

Pixelstorlek

0,232 mm

Pixeltäthet

~110 ppi

Adaptiv Synkronisering

G-Sync Compatible
FreeSync Premium Pro

VRR uppdateringsintervall

48-144/160 Hz

Kontakter

HDMI (2 st)
Displayport 1.4 (1 st)
USB-hubb A/B (1 st)
USB-A 3.0 (2 st)
Hörlursjack 3.5 mm (in)

Pris

Specifikationsmässigt är detta en imponerande samling teknisk data. Det som jag först vill poängtera är att LG går en rätt obeprövad väg i och med en storlek på 37,5 tum ackompanjerat av en upplösning om 3 840 x 1 600 pixlar. Det finns ungefär ett dussin skärmar på svenska marknaden idag i samma storlek och upplösning men få erbjuder samma uppdateringsfrekvens eller responstid.

Jag kunde i skrivande stund enbart hitta Acer Predator X38P som enda direkta konkurrent. Den har jag inte själv testat så övriga jämförelser stoppar här.

En ur min synvinkel väldigt intressant teknik är LG:s Nano-IPS-teknik som finns i denna skärmen. I praktiken innebär det att bakgrundsbelysningen som lyser upp pixelmatrisen har en typ av filtrering som gör att ljusgenomsläppet kan mätas i nanometer snarare än millimeter, även om det såklart hade gått bra att fortsätta mäta i millimeter men det låter väl inte lika imponerande i marknadsföringssyfte.

Detta möjliggör att färgomfånget drastiskt förbättras kontra traditionell upplysningsteknik och får då effekten att denna skärmen stödjer 98 procent av DCI-P3-standarden. 38GN950 är med andra ord en utmärkt bildskärm att kalibrera och sedermera jobba med till exempel färgstyrningsarbete. En utmärkt produktionsinriktad bildskärm med andra ord.

Nano-IPS

Vid tillverkningen av så kallade Nano-IPS skärmar så använder man sig av ett överliggande lager av nanopartiklar för att filtrera ljuset från en vit LED. Detta innebär att en del av färgspektrat blir absorberat och kan i sin tur leda till en mycket mer korrekt färgåtergivning.

Inte nog med det, tekniken leder också till att färgrymden expanderas och närmar sig nästan perfekt färgrymd för DCI-P3 (98 procent) och bra mycket större än sRGB (135 procent). På vis kan tekniken också vara en grund för att stödja HDR-certifiering.

Källa: https://www.tftcentral.co.uk/blog/3-display-technologies-you-...

Panelen har 8-bitars precision men för att uppnå 10-bitars precision, som bekant är ett krav för HDR 600-certifiering, så används halvtonsmönster eller så kallad dithering. Skärmen klarar av följande lägen;

HDMI

  • 3840 x 1600 10bit vid 75Hz

Displayport

  • 3840 x 1600 10bit(RGB) vid 120Hz

  • 3840 x 1600 10bit(YCbCr 4:2:2) vid 144Hz

  • 3840 x 1600 8bit(RGB) vid 144Hz

  • 3840 x 1600 8bit(RGB) vid 160Hz (O/C)

  • 3840 x 1600 10bit(YCbCr 4:2:2) vid 160Hz (O/C)

Det kan vara viktigt att hålla lite koll på just frekvensen och färgdjupet. Till exempel så är det för mig en tydlig visuell skillnad när jag kör skärmen i HDR-läge och 144/160 Hz. Den slår ju då om till 10-bitar med halvton och bandbredden räcker helt enkelt inte till vilket gör att färgkomprimering sker i form av YCbCr 4:2:2. Ni kan läsa mer om detta här.

Det som går att göra är att då ställa ner skärmen till 120 Hz för att inte förlora kvalitet i bilden. Personligen så tycker jag inte HDR är tillräckligt imponerande och väljer uppdateringsfrekvens över mäktiga kontraster. De är bra nog som de är men stort plus att skärmen stödjer tekniken och 120 Hz är inget att fnysa åt.

En sista fotnot i frågan. För att vara rättvis så är det egentligen inte panelen som är problemet utan det är Displayportstandarden 1.4 som helt enkelt inte tillåter högre bandbredd för att möjliggöra exempelvis 3 840 x 1 600 pixlar vid 10-bit och snabbare än 120 Hz.

LG38GN950_LG_UltraGear_back_iso.jpg

Den imponerande färgrymden är inte nog utan skärmen har också en garanterad uppdateringsfrekvens på 144 Hz med möjligheter att överklocka till 160 Hz. Vilket för mig gick utmärkt med den medföljande DP-kabeln. 160 Hz faller strax under den maximala specifikationen för Displayport 1.4 vilket kan vara en av anledningarna till att just denna siffra är målet för överklockning förutom de inneboende begränsningarna i tekniken såklart.

Vidare så har den för IPS-tekniken mycket imponerande kontrastförhållande och ljusstyrka, vilket är uppenbart vid uppspelandet av HDR-material. När jag testade Baldurs Gate 3 till exempel så blev jag nästan bländad av vissa magiska effekter så kontrasterna finns onekligen där.

Även pixeltätheten är imponerande med sina knappa 110 pixlar per tum. Så inga problem med skärpan i text på denna bildskärmen. Upplevelsen är mycket snarlik de mer traditionella 3 440 x 1 440  pixlarna över 32 tum. Fast ännu mer arbetsyta i detta fallet.

LG38GN950_LG_UltraGear_nvidia_g-sync.jpg

För er datorspelare därute så behöver ni inte oroa er över röd eller grön leverantör av grafikkort för LG har sett till att vara kompatibel med både Freesync Premium Pro samt certifierad G-Sync Compatible. Adaptiv synkronisering fungerar som förväntat med mitt Geforce GTX 1080 Ti.

Design och funktion

LG:s stilspråk på sina ULtraGear-modeller är rätt slätstruket när det kommer till själva panelen och all sorts RGB-bling är förvisat till baksidan. De har valt en, för mig, rätt udda design av stativet. Foten är märkbart plastig och av någon anledning är fästet jättedjupt och stort, inte en design som faller mig i smaken och känns onödigt platsslukande.

LG38GN950_LG_UltraGear_side_view_straight.jpg
LG38GN950_LG_UltraGear_side_view_tilt.jpg

Stativet tillåter en vinkel på cirka 15 grader bakåt och 5 grader framåt

LG38GN950_LG_UltraGear_side_view_full_height.jpg

Höjdjustering upp till 110 mm

I övrigt så är det inte mycket inställningar som står till buds, skärmen går att höja och sänka samt att vinkla bakåt i försiktig vinkel. Så med det sagt så är det en rätt begränsad mängd inställningar som går att göra men med tanke på storleken på den här skärmen så bör det nog leva upp till de flestas förväntningar.

Jag är inte imponerad av helhetskvaliteten på denna skärmen då både stativet och bildskärmsramen är märkbart plastigt. För dryga 18 000 kr hade jag förväntat mig en bättre kvalitetskänsla. Det sitter i detaljerna om man vill skapa premiumprodukter, det räcker inte bara med att ta mycket betalt.

LG38GN950_LG_UltraGear_backside_no_arm.jpg
LG38GN950_LG_UltraGear_arm_quick_connect.jpg

Snabbfäste gör installationen snabb och enkel

RGB är inkluderat i form av en rätt rejäl ring som löper längs fästet på baksidan av bildskärmen döpt till det facila namnet Sphere Lighting 2.0. LG har en fysisk kontroll genom ett dedikerat rullhjul som sitter strax till höger om den lilla joysticken som styr övriga funktioner på bildskärmen. Är du dock en bekväm person så erbjuds även mjukvaror för att styra delar av funktionerna som annars är förbehållna det inbyggda menysytemet.

Jag informeras också om hur mjukvaran erbjuder fler funktioner än vad som kan ställas in via hårdvaruknappen så deras LG UltraGear Control Center är en rekommendation från deras sida. I mina ögon slipper jag gärna sådan bloatware men här går säkert åsikterna isär.

På tal om menysystem så är det mycket bra. Intuitivt och lättnavigerat och feltryck är icke-existerande. Verkligen ett stort plus gentemot många andra skärmar jag testat tidigare av konkurrerande märken. Joystick-varianten är helt klart överlägsen en rad med svårtydda knappar.

LG38GN950_LG_UltraGear_connections_close_up.jpg

Alla kontakter är trevlig samlade i bakkant av bildskärmen vilket är estetiskt tilltalande men när det kommer till USB-uttagen så är det rätt dumt. Det är en bra idé att ha USB-uttag på en bildskärm då den är uppe på skrivbordet och lätt tillgänglig men det hjälper inte nämnvärt när jag ska gissa mig till var någonstans på baksidan uttaget är.

Varför LG inte har valt att sätta uttag på kortsidan av bildskärmen eller i underkant för att faktiskt göra uttagen lätt tillgängliga är för mig en gåta.

Bild & Spelande

Om LG 38GN950 är något svag i stilspråket och den allmänna kvalitetskänslan inte riktigt förtjänar sitt pris så gör panelen det. Det ultrabreda formatet är för mig mycket trevligt och i och med denna modellen så har LG tagit det ett steg längre från den mer etablerade formfaktorn på 32 tum och 3 440 x 1 440 pixlar, till 38 tum och 3 840 x 1 600 pixlar vilket innebär att det är cirka fem miljoner pixlar kontra sex miljoner i favör för 38GN950. Fortfarande en bit ifrån 4K såklart med dryga åtta miljoner pixlar. Så prestandamässigt kommer denna skärmen hamna närmare 4K-upplösning än 2 560 x 1 440 pixlar till exempel.

Som jag har nämnt tidigare så bidrar LG:s Nano-IPS-teknik till att möjliggöra ett imponerande färgomfång och det märks. Den enda bildskärmen som jag själv rent subjektivt tycker producerar ett mer imponerande resultat är deras egen OLED-teknik som sitter i CX-serien. Svärtan är såklart inte riktigt där vilket ofta är fallet med IPS-tekniken men därmed absolut inte sagt att den är dålig.

Vilket för in mig på IPS-tekniken som i detta fallet följer de för- och nackdelarna som kommer med denna typen av bildskärm. Även denna skärmen lider av så kallad IPS-glow men å andra sidan ingen backlight bleed att tala om. Att skärmen är krökt gör också att denna effekten inte blir lika påtaglig då det främst är vinkeln man tittar i som mest påverkar.

Nog för att 38GN950 inte behöver skämmas på den spektrala fronten men detta är en skärm som tillhör LG's UltraGear-serie vilket betyder att den finns till för oss PC-spelare. Jag har spelat en uppsjö olika titlar på denna skärmen och det ultrabreda formatet är magiskt.

CK3.jpg

Det blir mycket extra yta på sidorna som är väldigt välkommet i strategispel som Crusader Kings 3

Strategispel som till exempel Crusader Kings 3 så är det ultrabreda formatet extremt välkommet då det ger en mycket bättre uppfattning av kartan, givetvis så är även den höga uppdateringsfrekvensen också en angenäm upplevelse men den gör sig ännu mer nytta i FPS-spel som Hell Let Loose där kombinationen är svårslagen.

Med sina 160 Hz och den mycket låga pixelresponsen så är detta en upplevelse att be för. Den mäter sig inte riktigt med min smått religiösa uppenbarelse jag hade med LG:s 48CX men den är och nosar i den häraden.

LG38GN950_LG_UltraGear_response_time.jpg

Deras overdrive-funktion har inget klassiskt gimmick-namn utan de heter helt enkelt Response Time. Jag har svårt att märka några större skillnader mellan Normal och Fast men Faster som är den "snabbaste" inställningen producerar tydlig överskjutning vilket medför en tydlig gloria-effekt.

Jag har främst spelat på läget Fast och med den inställningen är eftersläpen väldigt små och i det stora hela inte noterbar. Jag kan inte finna en tillstymmelse till utsmetning i mörka scener och resultatet är mycket imponerande. För datorspelande bör inte denna skärmen göra någon besviken, förutom möjligen privatekonomin.

Slutsats

Till syvende och sist så är detta en mycket bra spelskärm. Den stödjer moderna tekniker som HDR, även om det är "enbart" Display HDR 600. Den är blixtrande snabb med sina 144 Hz som med en knapptryckning blir 160 Hz, pixelresponsen är mycket imponerande och ytan är generös. 21:9 formatet är en personlig favorit och borde bli en standard för spelande om ni frågar mig.

LG38GN950_LG_UltraGear_cabel_holder.jpg

Ett styck kabelfäste

37,5 tum fördelat över 3 840 x 1 600 pixlar i 160 Hz kommer kräva en dator i absoluta toppklass, så inte nog med att bildskärmen i sig självt kommer gräva djupa hål i spargrisen så kräver den en lika dyr PC för att få ut maximalt av vad den är kapabel av.

LG 38GN950 är inte utan sina nackdelar men dessa ligger främst i de fysiska detaljerna, såsom att stativet är väldigt plastigt och onödigt stort. LG begär en svidande summa pengar för denna modellen men panelen som sitter i ramen är mäkta imponerande. Jag kan inte lägga för stor tyngd vid priset då jag inte har möjligheten att jämföra med de få konkurrenter som finns så för mig är detta en guldutmärkelse.

En kompromisslös spelskärm som lever upp till den högsta av standard 2020. Har du ekonomin för det så är det ett solklart val.

Ja och den har den RGB också, om du nu bryr dig om sånt.

guld_small.png

Fördelar

  • Fantastisk färgåtergivning, 98 procent av DCI-P3

  • Underbar spelskärm, mycket bra responstid

  • 160 Hz, du kan känna vinden blåsa i håret

  • Utmärkt menysystem (OSD)

Nackdelar

  • Plastiga detaljer inte värdigt en sådan dyr skärm

  • 10-bitars precision (HDR) klarar "bara" upp till 120 Hz utan komprimering av signalen

Pris vid publicering: 18 060 kronor (Efter publicering har vi noterat att skärmen finns för c:a 14 600:- som billigast)
Lägsta pris just nu: