I början av oktober presenterade vi den fokusgrupp som kommer att hjälpa Inet med att utvärdera testprodukter inför framtagningen av Inets egna gamingheadset. De har nu hunnit utvärdera sitt första av tre testexemplar och idag redogör vi för hur det har gått.

Inets mål är att med hjälp av SweClockers ta fram ett gamingheadset som uppfyller så många krav som möjligt vad det gäller communityts önskemål om ljudkvalitet, funktionalitet, design och bekvämligheter. För att ge er en överblick om var Inet befinner sig i processen kan ni se nedan tidslinje. Tanken är att projektet tidigt under 2021 ska mynna ut i en produkt som blir tillgänglig att köpa.

timeline-bara-en-linje.png

Första testexemplaret visade sig inte falla så många i smaken och även om åsikterna gick isär något blir det inte ett headset som Inet väljer att basera sin design på. Daniel Ridley på Inet förklarar mer om varför detta headset valdes ut:

När vi analyserat datan från frågeformuläret som skickades ut till Sweclockers community stod det klart att ett gamingheadset med Bluetooth var något som en stor del önskade, fler än vad vi hade trott innan vi började titta på datan. Det innebar att vi absolut ville ha med ett Bluetooth-sample för utvärdering. Vi byggde upp en lista specifikationer utefter vad Sweclockers community ansåg var viktigast. Efter diskussion med ett flertal fabriker bestämde vi oss tillslut för ett exemplar som var intressant nog för att skicka till fokusgruppen. Gruppen har testat detta headset under en tid för att sedan lämna sin feedback i tre huvudkategorier; ljudkvalitet, design & komfort samt användarvänlighet.

Nedan följer några axplock från fokusgruppens kommentarer kring ljudkvaliteten:

"Ett överlag ganska varmt ljud med en hyfsad kick på de lägra nivåerna. Jag hade önskat ett lite kraftigare mellanregister för musik och lite mer skärpa på de högre frekvenserna. Ljudscenen känns ganska liten och man saknar en del luftighet som krävs i vissa spel som inte är fps."

"Ett par helt klart ok lurar överlag med ett bra allroundljud, godkänd mic men inte mycket mer än så."

Vad det gällde komfort och design var det betydligt mer positiva tongångar däremot:

"Ett sobert och ”cleant” utseende, något som jag gillar[...]"

"Bekväma hörlurar, både under korta och långa perioder av användande. Inga problem att ha på sig under en hel dag och ett trevligt plus i kanten är att de är relativt bekväma att ha på sig med glasögon, något man inte kan säga om många hörlurar."

I uttrycket användarvänlighet har Inet bakat in saker så som batteritid, trådlös räckvidd och allmän byggkvalitet:

"Hade headsetet varit bestyckat med stöd för alla bluetooth-format inkl Ldac samt Low latency så känns produkten mer solklar och mer redo för ett högra prissegment. Kabelanslutningen med utbytbar kabel är ok."

”Bra byggkvalitet med inte allt för mycket flex. Hållbarhet verkar bra och båge kan vridas och flexas utan några skador. Gångjärn till kåporna känns väldigt stabila och inte som dom kommer gå i sönder i första laget”

Daniel Ridley från Inet kommenterar:

Sammanfattat kan vi säga att detta sample varken levt upp till våra- eller fokusgruppens högt ställda krav. En del av den negativa feedbacken kan förklaras av att detta är ett sample i ett tidigt stadie i sin utveckling. Dock finns det för många negativa aspekter som vi anser inte går att bortse från, trots det tidiga stadiet. Att så många i fokusgruppen ansåg att högtalare och mikrofon inte höll måttet, trots bra specifikationer på pappret är för oss en stark indikator på att detta headset inte håller hög nog kvalitet. Sammantaget väger nackdelarna över vi kommer inte att gå vidare med just detta exemplar.

Som tur är har nästa headset redan anlänt till Sverige och nästa steg blir att få ut det till fokusgruppen. Vi återkommer och rapporterar hur det går i november och avslöjar då mer detaljer om det andra testexemplaret fokusgruppen hunnit titta på till dess. Om det första testexemplaret handlade om trådlöshet kommer nästa exemplar istället att handla mer om analog koppling och funktionalitet.

Läs mer om utvecklingen av Inets headset:

Är du spänd på att se hur arbetet fortskrider? Har du frågor till Inet? Hoppa in i den tillhörande forumtråden!