Historiskt har dagarna efter julafton, Mellandagsrean, varit något av en extra högtid för svenskar som vill vädra plånboken. På senare år har vi importerat allt flera shoppingdagar, däribland Black Friday, Cyber Monday och Singles Day. Föga förvånande är det under dessa dagar konsumenter tar tillfället i akt att spara pengar vid köp av prylar.

En uppmaning till SweClockers

Trots att restriktionerna lättat är vi fortfarande inne i ett känsligt läge och det finns tecken på att smittan kan komma att öka under vintern. Det är därför fortsatt viktigt att om möjligt hålla avstånd och undvika platser med trängsel, där köpcentrum under julhandeln är ett exempel. E-handel är en jättebra åtgärd för att i dessa tider minimera kontakterna och är det några som kan det här med att handla på webben är det SweClockers gemenskap.

Med den här artikeln vill vi hjälpa dig och andra att vara en del av lösningen. Känner du att du redan är en rutinerad nätshoppare och inte behöver dessa råd – tipsa mindre bevandrade anhöriga och vänner så att de vågar göra sitt julhandlande på webben!

De allra flesta aktörer är seriösa med riktiga butiker och kampanjerbjudanden för den som vill göra bra fynd. Tyvärr lockar högtiderna till sig lurendrejare som med lukrativa kampanjpriser lockar in ovetande konsumenter, som efter betalning märker att leverans av varorna uteblivit.

Många på SweClockers är vana vid att handla på webben och kan varningssignalerna, men mindre internetvana användare är det inte lätt att skilja seriösa aktörer från de oseriösa. Redaktionen bistår därför med några snabba enkla tips för att undvika de värsta fällorna.

1. För bra för att vara sant?

Ett gammalt talesätt som aldrig går ut tiden. Marknaden för hemelektronik, datorer och hårdvara är i synnerhet konkurrensutsatt. Marginalerna för butiker är på de flest produkter låga och i vissa fall negativa. Detta gör det svårt för återförsäljare att genomföra stora prissänkningar, såvida de inte är beredda att sälja med förlust eller göra inköp i väldigt stora volymer.

Så – är priset för bra för att vara sant? Kolla upp handlarens prissättning på exempelvis Prisjakt.nu och jämför mot konkurrenter. Alltför stora skillnader bör få varningsklockorna att ringa.

2. Sök på webben och använd SweClockers forum

Gör en snabb sökning och se om företaget har ett gott rykte. I SweClockers forum finns tusentals medlemmar som mer än gärna tar reda på om butiken är trovärdig eller inte. Utnyttja möjligheten att be andra om råd eller skapa en egen tråd i avdelningen Konsumenträtt.

3. Kontrollera företaget

Riktiga webbutiker och seriösa aktörer är inte rädda att skylta med kontaktuppgifter och information om företaget. Bluffmakare är i regel betydligt med hemlighetsfulla. Kontrollera att följande information är väl synlig på webbplatsen:

  • Kontaktuppgifter: adress, telefonnummer och öppettider

  • Företagsinformation: företagets juridiska namn och organisationsnummer

  • Avtal och villkor: Köpvillkor, garanti & support och betalningsmetoder

Fattas delar av informationen är det dags att dra öronen åt sig. Den som dessutom vill kontroller att informationen stämmer överens med verkligheten kan göra en sökning hos exempelvis Ratsit. Du kan även testa ringa kundtjänsten för att se om företaget är lätt att nå.

4. Kontrollera eventuella certifikat

trygg_e-handel.jpg

Det finns organisationer som utfärdar så kallade trust marks till återförsäljare som förbinder sig att följa vissa regler. Efter utfärdande av certifikatet kontrolleras butikerna med jämna mellanrum. Mest känd i Sverige är Trygg E-handel och Certifierad E-handel.

5. Välj en säker betalningsmetod

Att betala i förskott är alltid ett risktagande även hos välkända vedertaget seriösa aktörer. Är olyckan framme och företaget går omkull är det kunderna som står sist i kön när konkursförvaltaren portionerar ut vad som finns kvar av tillgångarna.

Är förskottsbetalning på kort ett måste är det bästa alternativet ett kreditkort, där kreditföretaget kan hjälpa till med att ta pengarna tillbaka om problem uppstår. De säkraste alternativen är dock postförskott eller allra helst faktura.

6. Använd ett låst kort

Hamnar ditt kortnummer på vift riskerar du få lönekontot länsat eller kreditkortet maxat. Många banker erbjuder låsbara kort eller har som standard att kortet är låst vid köp hos samtliga butiker som inte är anslutna till 3D Secure. Kortlåset kan hanteras antingen via en persondator eller app på mobilen för att tillfälligt låsa upp kortet vid ett köp. Som ytterligare säkerhetsåtgärd kan du låsa användningen av ditt kort till att endast kunna användas för köp i Sverige.

Nordea-1.PNG
Nordea-6.PNG
Nordea-5.PNG
Nordea-4.PNG
Nordea-3.PNG
Nordea-2.PNG

7. Dela med dig av erfarenheter

Kanske viktigast – slå larm och dela med dig av dina erfarenheter! Tyvärr väljer många att inte berätta om dåliga upplevelser och bedrägerier, ibland för att de skäms för att ha hamnat i fällan. Gör en insats genom att upplysa andra om bluffbutiker och e-handlare med tvivelaktiga affärsmetoder!

Har du några fler tips får du mer än gärna dela med dig i den tillhörande tråden!