Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Logitech som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Inledning

Avskalad, superlätt, modern, trådlös, med lång batteritid och utan RGB. Är du nöjd där? Då behöver du egentligen inte läsa mer. Men vill du ha en djupare genomgång av Logitech G Pro X Superlight i sällskap med mig – scrolla vidare!

Som namnet antyder är Logitech G Pro X Superlight en mus som följer trenden, nämligen att gamingmöss ska vara lätta. Det innebär att tillverkaren lyckats pressa ned vikten från föregångaren med cirka 20 procent till ynka 63 gram. Det och mer därtill kommer jag att berätta mer om i denna artikel.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

wasp1.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Pontus Magnusson

  • Användarnamn: @WaspCustoms

  • Registrerad: 2010

  • Plats: Norrtälje

  • Specialitet: Datorer, spel och nörderier

Han kallar sig för en "redig nörd med fler hobbys än intelligenspoäng". Pontus Magnusson är till vardags elektriker och fyller sin fritid med datorer, modding, VR, 3D-skrivare, cykling, foto och drönare – bara för att nämna några av alla hans intressen.

Som tvättäkta hobbyist är Pontus alltid på jakt efter ny, spännande teknik och intressanta produkter att undersöka. Han syns i forumet som @WaspCustoms och återfinns ofta i underhållande diskussioner om allsköns nörderier.

Läs mer om SweClockers testpiloter

Specifikationer

Typ

Specifikation

Vikt

"under" 63 gram

Överföringsteknik

USB och trådlös(lightspeed)

Sensor

Hero 25 K Sensor

Material för glides

PTFE

DPI-range

100-25 400

PowerPlay–Kompatibel

Ja

Batteritid (konstant rörelse)

70h

RGB lampor

No errghbb

Redan vid en snabb blick på specifikationerna ser vi att det rör sig om en gedigen spelmus med högupplöst sensor och oerhört låg vikt. Och då det rör sig om en mus utan extra tjofräs som 14 knappar, ERGBEHB (RGB för den okunnige) och överdrivet lång batteritid blir det på svenska en avskalad mus. Kanske rentav en mus med nordisk design.

DSC06922.jpg
DSC06958.jpg
DSC06970.jpg
DSC06971.jpg

Efter en snabb titt på musen märks ett par intressanta egenskaper. Nämnvärt är undersidan, där det finns integrerat utrymme för den lilla USB-mottagaren som medföljer musen, samt att en ovanligt stor del täcks av "glides". Det medför att musen lättare glider mot underlaget då trycket sprids över en större yta. Därutöver stöder självklart Logitechs nya värstingmus trådlös-laddning genom Logitechs egna PowerPlay, vilket undertecknad själv använder sedan tidigare.

DSC06872.jpg
DSC06930.jpg

Musen är till följd av designen relativt ambidexter och kan användas av både vänster- och högerhänta. Nackdelen blir att knapparna hamnar på fel sida för den vänsterhänte. Samtidigt handlar det om ett uniformt och slätt format pekdon utan skarpa kanter.

På det stora hela tillför dock designen ingenting nytt och är ganska snarlik andra modeller på marknaden, främst inom Logitechs egna stall. Detta är det förstås inget fel och påvisar att formen håller för tidens tand när det gäller både ergonomi och utseende.

Musen har även en "tråkig" traditionell layout med två extraknappar på vänster sida, utöver de vanliga musknapparna och mushjulet. Detta kan man visserligen se som både fördel och nackdel, men för min egen del är det ingenting negativt då undertecknad aldrig använder makron och liknande knappinställningar för möss.

Byggkvaliteten kan inte sägas vara någonting annat än utmärkt. Musen känns solid utan svajande eller knarrande plast och knackar man på ovansidan hörs ett betryggande dovt ljud. Glidytorna på undersidan gör ett utmärkt jobb och verkar vara mer reptåliga än för många andra möss jag använt i mina dagar. Tyvärr kan jag inte säga så mycket om hållbarheten eftersom musen endast använts under någon enstaka vecka.

Prestanda och upplevelse

När det kommer till användarupplevelsen är mitt första intryck att det faktiskt gör skillnad att använda en lättare mus. Ta det lugnt nu, du lär inte klättra i rankingen enbart för att du införskaffat en lättare mus, men din precision ökar faktiskt – åtminstone enligt min upplevelse.

Jag brukar inte ha besvär av trötthet i handen, det känns helt enkelt lättare att svänga runt musen. Nämnvärt är dock att musen jag använde innan Logitech G Pro X Superlight väger en liten skvätt över 100 gram. Så för mig är det större viktskillnad än vad du skulle få ifall du exempelvis är van vid den vanliga Logitech G Pro.

DSC06923.jpg

Storleksmässigt är musen faktiskt rätt liten, men då jag normalt använder "claw"-grepp spelar det inte så stor roll. Om jag försöker vila handen på musen blir det lite trångt, även om det går utan att fingrarna behöver spreta åt alla håll. Något som bör nämnas är att jag har 11 (XXL) i handstorlek, så upplevelsen här är väldigt individuell och varierar beroende på hur din hand ser ut.

Går vi vidare till knapparna är det i sann Logitech-anda ett riktigt, riktigt ASMR-klick som kan förväntas av enheten. I början är knapparna något högljudda men redan efter några hundra nedtryckningar börjar ljudet dämpas till en helt OK ljudnivå.

Det finns inget glapp innan själva brytaren aktiveras tack vare Logitechs pre-tension och så snart du passerar gränsen för aktivering registreras en knapptryckning. Det i kombination med att total slaglängd för musknapparna är cirka en millimeter gör att det blir väldigt lätt och smidigt att dubbelklicka, men också samtidigt få bra feedback från musen. Bra klick!

Jag får däremot dra av poäng för scrollhjulet. Det är i mitt tycke för trögt att åstadkomma det så kallade tredje klicket och det känns som att jag får trycka hårdare än för att tuta i en gammal Volvo 740. Det är besvärande eftersom jag använder detta en hel del för att scrolla vid webbsurfning. Men precis som med de andra knapparna ges god feedback när scrollen trycks ned och man ett mer än godkänt ljud tillbaka som bekräftelse på klicket.

När det kommer till batteritiden kan jag bara säga att Logitech G Pro X Superlight håller vad den lovar. Efter att ha använt musen i lite över en vecka var jag nere på 65 procent batteritid. Detta efter i min mening väldigt tungt användande i dessa vinter/coronatider.

Precision och trådlös räckvidd

Jag håller denna bit kort eftersom prestandan i dagens moderna optiska sensorer är bättre än vad jag klarar av att subjektivt utvärdera. Det blir poänglöst att utforska det djupare eftersom jag kort och gott inte märker några nämnvärda skillnader i precision mellan olika modeller, även om jag såklart känner att musen som min farsa köpte på ICA för tio år sedan är märkbart sämre.

Logitech G Pro X Superlight läser av bra, har ingen dum acceleration inbyggd och det går samtidigt att lyfta musen och dra åt valfritt håll utan att den registrerar rörelse. Upplösningen fortsätter att öka medan vi vanliga dödliga fortfarande använder 800–4 000 DPI.

Vi kan tjöta om detta hela dagen men enligt mina erfarenheter presterar moderna gamingmöss idag likvärdigt när det kommer till själva sensorn.

Om jag tar och byter ämne till den trådlösa räckvidden finns inte heller här någonting att anmärka på. Jag bor i ett gammalt litet hus med träväggar och det spelade ingen roll var i huset jag befann mig. Jag har mottagning överallt och alla klick registreras. Detta med USB-mottagaren på baksidan av datorn, inklämd bland andra kablar. Imponerande, men samtidigt i linje med vad andra påkostade möss också klarar av.

Mjukvara

Här råder det ofta lite blandade åsikter. För egen del kan jag tala om att mjukvaran som hör till Logitechs moderna produkter, G Hub, har fungerat bra för mig och utan krångel eller kris. Faktum är att G Hub är det minst buggiga program jag någonsin provat för gamingorienterade produkter. Eller så är jag fortfarande bränd av Razer Buggnapse Synapse.

settings.JPG
assignments.JPG
dpi.JPG

Logitech har verkligen fått till det här lite nordiska designspråket. Avskalat och prydligt. En eloge till UX-teamet! Här finns enkla inställningar som polling-rate, DPI, profiler och mouse-bindings. Allt det man kan förvänta sig av en mus utan något extra lull-lull.

Det viktigaste enligt mig är att batteritiden klart och tydligt syns. Tyvärr är status för batteriet (i timmar kvar och procent) en meny bort, men det är enda kritiken jag kan ge till denna mjukvara för tillfället.

Slutsats

Medan jag själv nästan enbart ser styrkor i Logitech G Pro X Superlight kan vi alla vara överens om att det är högst individuellt och spridda skurar när det kommer till vilken form på musen man föredrar. Musen är något liten, men slät och utan skarpa kanter, så de flesta grepp kommer att vara bekväma. För mig fungerar både "claw"- och "palm"-grepp.

På det stora hela har jag fått ett väldigt positivt intryck av denna modell, där den lätta vikten sticker ut som den stora fördelen. Jag ger dock minuspoäng för att scrollhjulet är relativt tungt att trycka ned. Logitech har i övrigt verkligen lyckats med sin "pre-tension" för brytarna och knapparna känns bra.

Jag kan med glädje rekommendera Logitech G Pro X Superlight och kommer faktiskt själv att byta till denna mus när min gamla modell gått vidare till grönare gräsfält.

Fördelar

  • Lätt (63 g)

  • Klassledande brytare

  • Trådlös med bra räckvidd

  • Powerplay (trådlös laddning från musmatta)

  • Ingen RGB och få extra funktioner ...

Nackdelar

  • ... vilket är till nackdel för vissa men inte för andra

  • Dyr

  • Kan upplevas som liten, beroende på grepp och handstorlek

  • Scroll-hjulet tungt att trycka ner

  • Ingen RGB och få extra funktioner

Logitech G Pro X Superlight kostar i skrivande stund cirka 1 600 kronor. Lägsta pris: