Begränsningar

Hur bra Homey än låter tycker jag det även är på sin plats att nämna några kända problem med produkten. Problemen dyker inte upp för alla, men användare på diverse forum och sociala medier rapporterar problem med sina Homeys.

Kompabilitet

Även om Homey har protokollen för att hantera kommunikationen mellan enheterna, måste det finnas en app byggd för att kommunicera med enheten. Det kan vara lämpligt att titta in på Athoms app-sida för att se om stödet finns för just en viss typ av enhet, innan ett inköp görs till sin bostad. Det finns vissa universalappar som klarar av enheter som blivit re-brandade från fabriker i Kina, som exempelvis fjärrströmbrytare från Nexa, Clas Ohlsson, Kjell & Co och Jula för att nämna några.

Det kan således vara lite klurigt att veta om det finns stöd för en enhet eller inte. Via Athoms eget forum eller i Facebook-gruppen "Homey Homies" går det ställa frågor och få svar från andra användare som redan testat produkterna.

Problem med minnesläckage orsakar instabilitet och låsningar i mjukvaran

Många löser det genom att skapa ett flöde som startar om Homey varje natt. Utvecklarna försöker hitta ett samband mellan användare och vill härleda det till specifika appar som i kombination med varandra skapar minnesläckage. Användare hänvisas till att avinstallera alla appar och börja om från början med en app i taget, för att hitta problemet.

Uppgradering av mjukvara misslyckas och resulterar i "red ring och doom".

Det krävs i vissa fall en total återställning av Homey, inklusive omparning av enheter. Användare har även rapporterat fall där det inte går att göra en fabriksåterställning och blir tvungna att göra en reklamation för att skicka sin Homey till Athom.

Zigbee meshar inte som det ska

Användare har under en lång tid rapporterat att Zigbee-enheter inte meshar som de ska i nätverket. Athom bekräftar att det är ett problem och att problemet är löst i version 5 av Homeys mjukvara, som för tillfället ligger under experimentella releaser. Användare rapporterar att deras Zigbee nätverk fungerar mycket bättre med den experimentella releasen. En varning dock är att om man uppgraderar till den experimentella mjukvaran av Homey så slutar en hel del appar att fungera. Utvecklarna för varje app måste bygga om sina integrationer för att passa Homeys nya mjukvara.