Sammanfattning

För att sammanfatta Homey som produkt anser jag att det är en av de mest kompetenta gateways på marknaden idag. Det gäller oavsett om vi talar om funktionalitet, användarvänlighet, support via forum och sociala medier eller prislapp.

Allt bygger på ett grafiskt gränssnitt med användaren i fokus – det är lätt att bygga flöden och berätta vad som ska göras när någonting händer eller specifika förhållanden uppfylls.

Möjligheterna med Homey bara växer för varje dag som går tack vare den breda basen av utvecklare som jobbar stenhårt för att bygga ut Homeys ekosystem. I skrivande stund finns det 353 applikationer i biblioteket med stöd för olika enheter och funktioner. Det biblioteket växer för varje månad med fler tillverkares produkter tack vare Homeys integrationsmöjligheter och API-dokumentation från Athom.

Homey for Tablet + Phone.png

Det enda jag önskar mig just nu är en bättre inbyggd multi-dashboard-funktionalitet i Homeys egna mjukvara. Det finns inte ett klockrent sätt idag att hänga upp en surfplatta på väggen och styra separata rum och funktioner direkt från Homeys app.

Det finns dock sätt att lösa det på, antingen genom att installera Homeys app på en surfplatta och sedan gå in i rumsindelningen du skapat när du lägger upp dina enheter (se bild nedan), eller genom att bygga en dashboard via HomeAssistant på en Raspberry Pi som pratar MQTT mot Homey.

Det här är dock något som är både tids- och kunskapskrävande, vilket inte passar in hos alla som bara vill få det att fungera utan specialanpassningar. Jag håller tummarna på att Athom inser att det är vad många användare vill ha och att utvecklingen av en sådan funktionalitet inte ligger för långt fram i tiden.