Signalstyrka

Med alla olika tekniker som Homey erbjuder kan frågan ställas hur bra den faktiskt är. Jag kunde rätt snabbt konstatera att Homeys inbyggda funktion för IR inte alls var så imponerande som jag hade hoppats på då enheten måste stå väl synlig från Homeys rundstrålande IR signaler. Det sitter dioder innanför skalet runt om bollen som via små hål under LED-ringen skickar ut IR signalen mot enheterna.

20210108_234318.jpg

Nu har jag bara en gammal TV, en föråldrad DVD-spelare, en luft/luft-pump samt en mindre stereo i vardagsrummet som fortfarande använder sig av IR-tekniken. Det gjorde att jag lätt löste mina täckningsproblem genom att inhandla en Broadlink RM2 PRO+. Genom Broadlink-appen i Homey fungerar den ypperligt till att styra även de här gamla enheterna genom att kopiera signalen och använda den via virtuella enhetsknappar i Homey.

Något som överraskade var att 433 Mhz-räckvidden är bättre i Homey än vad den var i min gamla Tellstick Duo med extern utomhusantenn. Enheter som tidigare haft tveksam signal var helt plötsligt mycket mer responsiva via Homey och kom att bli mycket mer pålitliga för hemautomatiseringen än de tidigare varit i Telldus.

De inbyggda Z-Wave- och Zigbee-antennerna är med handen på hjärtat i det klenaste laget. Jag skulle gärna sett att Athom lade till några kronor i tillverkningsprocessen för att förbättra de, då det finns gott om plats innanför skalet. Med det sagt är den fortfarande acceptabel och så fort du börjar bygga ut ditt Z-wave- och Zigbee-system med enheter försvinner problematiken med räckvidden. Det här eftersom strömförsörjda enheter bygger ett mesh-nätverk, vilket gör det möjligt för signalen att hoppa från en enhet till en annan, för att komma fram till Homey-gatewayen.

Batteridrivna enheter inte kan vara mesh-punkter, men de kan ingå i mesh-nätverket. Det kan således vara en idé att strategiskt placera ut strömförsörjda enheter på väl valda platser i bostaden för att få maximal täckningsgrad.

På toppen av Homey-bollen sitter en NFC-läsare (gäller bara produkter innan Early 2019- och Pro-modellerna), vilket kan användas för att starta specifika flöden vid avläsning av en tagg. Ett användningsområde skulle till exempel kunna vara att ge gäster eller hemhjälp en tagg för att tända en grupp lampor när taggen läggs på bollen – för att slippa lära externa personer röstautomatisering.