Under en lång tid har undertecknad velat hitta på något med vattenkylning, men har tyvärr inte mycket erfarenhet inom området. Därifrån kom idén att bygga ihop en helt vattenkyld dator som en nybörjare och se om det ens är möjligt, där vi även bjuder in er med betydligt mer erfarenhet att dela med er av kunskaper och tips om bygget.

Phanteks_vattenkylning_1.jpg
Phanteks_vattenkylning_3.jpg
Phanteks_vattenkylning_4.jpg

Datorn som används är min egna arbetsdator med en AMD Ryzen Threadripper 3970X på ett Asus ROG Zenith II Extreme, med totalt 64 GB primärminne av typen Corsair Dominator Platinum RGB. Grafikkortet uppdateras till ett Asus Geforce RTX 2080 Ti ROG Strix Gaming OC, tillhandahållet av samma tillverkare för just det här bygget.

Specifikationer

Phanteks klev även in och sponsrade med vattenkylningsdelar som fittings, vattenblock till processor och grafikkort, reservoar, Distro-Plate, men även chassi, fläktar och nätaggregat. Redaktionen fick välja delar fritt men fick även lite tips från Phanteks själva om vad som kan vara bra att ha med. Radiatorer fick vi från Corsair i storlekarna 420 mm och 240 mm. För mer detaljer finns en komplett lista precis ovanför.

Phanteks_vattenkylning_6.jpg
Phanteks_vattenkylning_5.jpg
Phanteks_vattenkylning_2.jpg

När datorn är färdigbyggd och fungerande kommer den användas dagligen som arbetsmaskin för att få ett smakprov på hur det är att ha en vattenkyld dator, med både för- och nackdelar. En bra bit längre fram i tiden finns det även en förhoppning om att bland annat byta vatten, men kanske även byta ut något annat. Hard Tubes kan vara ett intressant nästa steg.

Dela gärna med er av tips och erfarenheter till undertecknad själv, men även andra medlemmar som ännu inte vågar ta klivet över till vattenkylning!