SweClockers vinterdator 2020

Årets vinterdator är ett relativt prismedvetet bygge som inte är menat att slåss i den översta prestandaligan. Istället strävar vi efter att knåpa ihop ett balanserat paket som erbjuder goda egenskaper och välpolerad prestanda för pengarna, där detta ska passa de flesta användarna på jakt efter en mångsidig dator för både alldagligt arbete såväl som de senaste spelen.

Komponentlista

Typ

Produkt

Cirkapris

Lägsta pris

CPU

AMD Ryzen 5 5600X

3 290 kronor

Processorkylare

Cooler Master Hyper 212 Black Edition

399 kronor

Moderkort

Asus ROG Strix B550-F Gaming

2 089 kronor

Minne

Corsair Vengeance LPX 16 GB

750 kronor

Grafikkort

Geforce RTX 3060 Ti

~5 500 kronor

~5 500 kronor

SSD

Kingston A2000 1 TB

1 249 kronor

Chassi

Phanteks Eclipse P400A

849 kronor

Nätaggregat

Corsair RM750x V2 750 W

1 390 kronor

Totalt (ca):

15 600 kronor

Prisjakt-lista

Med komponentlistan i hand står det klart att vi tar ett kliv upp prismässigt från föregående års bygge. Det är främst senaste generationens processor och grafikkort som gör avtryck här men det gäller lyckligtvis även för prestandan, vilken tar ett märkbart kliv upp från 2019 års upplaga. I slutändan rör det sig om ett bygge som ger en utmärkt allmänprestanda och lämpar sig väldigt bra för spelande i både 1080p och 1440p samtidigt som stöd finns för moderna renderingstekniker som ray tracing.

Vinterdator_2020-5.jpg

AMD hade en otroligt stark processorlansering förra året med arkitekturen Zen 2 och Ryzen 3000-familjen, vilket de imponerande nog följer upp även för 2020. Den nylanserade processorfamiljen Ryzen 5000 blev först ut med arkitekturen Zen 3, vilken gav markanta förbättringar gällandes instruktioner per klockcykel (IPC), högre klockfrekvenser och inte minst kraftigt förbättrad spelprestanda som äntligen räckte till för att slå rivalen Intel på fingrarna.

Valet till årets vinterdator är därför ganska lätt och består av instegsmodellen i Ryzen 5000-serien i form av Ryzen 5 5600X. Det rör sig om en modell med sex kärnor och tolv trådar och en maximal turbofrekvens om 4,6 GHz. Processorn lämnade SweClockers testlabb med utmärkelsen "Utmärkt" tack vare en riktigt vettig allmänprestanda i både enkel- och flertrådade laster samtidigt som den fungerar alldeles ypperligt för spelande med hög bildfrekvens.

Test: AMD Ryzen 7 5800X och Ryzen 5 5600X

Vinterdator_2020-1.jpg

Ironiskt nog är Ryzen 5 5600X den enda modellen i AMD:s nya uppställning som levereras med en processorkylare i kartongen, men vi tycker dock att vinterdatorn förtjänar något mer rejält och bättre på den fronten. En kompetent processorkylare ger generellt sett lägre temperaturer och ljudnivå samtidigt som den med all sannolikhet kan hänga med till flertalet framtida uppgraderingar.

Det finns en handfull intressanta luftkylare i prisklassen runt 400 kronor, men vill väljer här att gå på ett säkert kort med modellen från förra årets bygge. Cooler Master Hyper 212 Black Edition är en kompetent tornkylare med en smidig monteringsanordning som transporterar bort värmen från processorn med hjälp av en bastant kylfläns med fyra värmeledningsrör samt en 120 mm-fläkt.

Testpilot: Cooler Master Hyper 212 Black Edition

1159987_2.jpg

Ryzen 5000-familjen lanserades utan en ny tillhörande uppsättning styrkretsar för moderkort utan istället lades stöd till för den befintliga 500-serien via uppdaterade BIOS-versioner. Valmöjligheter står därför mellan styrkretsarna X570 och B550, där vi känner att den sistnämnda duger gott och väl för vårt ändamål. Ställt mot sin föregångare lägger B550 till stöd för höghastighetsgränssnittet PCI Express 4.0 för grafikkortet samt den primära M.2-baserade lagringsplatsen.

För årets vinterdator faller valet på Asus ROG Strix B550-F Gaming, vilket är uppföljaren till moderkortet vi använde till fjolårets bygge. Delar av redaktionen har byggt flertalet system med denna modell med god framgång. Det bjuds på en genomtänkt layout ihop med vettiga kretsar för både ljud- och nätverkslösningen. Som grädde på moset har Asus, enligt redaktionens mening, den bästa UEFI-konfigurationen på marknaden, vilket gör det smärtfritt när man ska in och pilla på inställningar.

Merparten av ROG Strix B550-F-moderkorten som säljs i dagsläget levereras med uppdaterat BIOS med stöd för Ryzen 5000 direkt ur kartong. I vissa fall kan dock äldre exemplar ligga på lagerhyllan och dessa kräver en BIOS-uppdatering för stöd och uppstart. Detta görs enklast med hjälp av ett USB-minne och funktionen BIOS Flashback.

Vinterdator_2020-6.jpg

Minnespriserna har trevligt nog hållit en stabil nivå det senaste året, där trenden till och med pekat något nedåt. Tack vare detta gör inte primärminnet ett särskilt stort hål i vår vinterdatorbudget, vilket innebär att vi kan lägga de pengarna på exempelvis grafikkortet istället.

Årets vinterdator bestyckas med den gamla trotjänaren Corsair Vengeance LPX – ett minnespaket med 2 × 8 GB DDR4-moduler som körs i 3 200 MHz. Detta är vanligt förekommande minnen med god tillgänglighet som även finns med i moderkortets officiella kompatibilitetslista. Den som önskar har givetvis möjlighet att punga ut en slant extra för att få 32 GB-versionen av paketet, men vi tycker fortfarande att 16 GB är lagom för ett system i den här klassen.

Vinterdator_2020-9.jpg
Vinterdator_2020-3.jpg

Den som inte har bott under en sten det senaste halvåret är troligtvis fullt medveten om att vi äntrat en ny generation grafikkort med färska modeller från både Nvidia och AMD. Merparten av dessa ligger dock i de övre regionerna prismässigt, med undantag för en modell som också är den som blir objekt för vinterdatorn 2020 – Geforce RTX 3060 Ti.

Det handlar om en modell som tack vare övergången till den nya arkitekturen Ampere erbjuder betydligt bättre prestanda i sin prisklass ställt mot föregående generation. Kortet presterar i linje med Geforce RTX 2080 Super, vilket gör det lämpligt för spelande i upplösningarna 1080p och 1440p. Ovanpå det syns stöd för hårdvaruaccelererad ray tracing, uppskalning via tekniken DLSS samt en riktigt kompetent videokodare för den som önskar att streama spel till exempelvis Twitch eller Youtube.

Då inte Nvidias eget Founders Edition-kort av Geforce RTX 3060 Ti säljs i Sverige väljer vi här att lämna öppet fält att välja fritt bland partnertillverkarnas modeller. För vårt bygge används Gainwards Geforce RTX 3060 Ti Phoenix, men då både prisnivåer och tillgänglighet svänger från dag till dag rekommenderar vi att kika efter kort som ligger i spannet 4 800 till 5 500 kronor. Landar prislappen över det spannet är det bättre att titta på de billigare varianterna av storebror Geforce RTX 3070.

Test: Nvidia Geforce RTX 3060 Ti

Vinterdator_2020-7.jpg

Mekanisk lagring i form av hårddiskar är ett minne blott i redaktionens vinterdatorbyggen sedan ett par år tillbaka. Sjunkande priser på SSD-enheter i kombination med att storvolymslagring till större delen har börjat flyttas ut till NAS-maskiner eller molnlagring gör att vi mer än gärna slipper att stoppa in lågpresterande och därtill högljudda snurrdiskar i maskinen.

Förra året tillät de sjunkande priserna på SSD-lagring oss att ta steget över till en snabbare NVM Express-baserad enhet, vilket är ett inslaget spår vi fortsätter på för vinterdatorn 2020. Återigen syns Kingstons A2000 på 1 TB, vilken erbjuder god prestanda och finns i god tillgänglighet hos svenska återförsäljare med ett pris på strax över tusenlappen. Då moderkortet har plats för fler M.2-enheter finns det därtill möjligheter att enkelt expandera lagringsutrymmet i framtiden.

Vinterdator_2020-8.jpg

Medan det kan vara lockande att spara in pengar på en så "tråkig" komponent som nätaggregatet så tycker vi ändå att det kan vara värt att lägga lite extra krut här. Ett riktigt välbyggt nätaggregat är trots allt något man i många fall kan använda i upp emot ett decennium, vilket innebär att man inte behöver tänka på den delen när det är dags att uppgradera grafikkortet eller processorn nästa gång.

För vinterdatorn 2020 faller valet på redaktionsfavoriten Corsair RM750x V2. Denna modell belönades med utmärkelsen "Toppklass" när den passerade testlabbet för några år sedan och fortsätter vara en av de mest populära modellerna på marknaden tack vare dess ypperliga elektriska prestanda med hög verkningsgrad, stabil spänningsreglering och tyst drift.

Test: Corsair RM750x V2

Vinterdator_2020-13.jpg
Vinterdator_2020-11.jpg

Datorchassit kan i många fall vara en nedprioriterad del i ett nytt bygge, då detta likt nätaggregatet oftast inte har någon direkt prestandapåverkan för systemet. Det finns dock andra fördelar med att välja en lite bättre modell, då det dels ser mer estetiskt tilltalande ut på skrivbordet men kanske framförallt gör själva byggprocessen lättare och ger bättre möjligheter för framtida uppgraderingar på både ventilations- och komponentfronten.

Med ökande krav på ventilation med moderna grafikkort och avsaknaden av mekaniska hårddiskar väljer vi detta år att lämna de ljuddämpade chassina bakom oss och istället satsa på något mer luftflödesorienterat. På menyn står Phanteks Eclipse P400A, ett prisvärt och välbyggt miditowerchassi som erbjuder gott om utrymme för partnertillverkarnas ständigt växande grafikkort ihop med en väldigt perforerad frontpanel som borgar för god luftgenomströmning.