För Intel kan inte processorfamiljen "Rocket Lake-S" eller Core 11000-serien nå marknaden kvickt nog. Sedan lanseringen av AMD:s Ryzen 5000-serie är Intel akterseglat med besked och gör allt för att få ut en ny arkitektur på marknaden för första gången sedan 2015 års Skylake. Arkitekturen i fråga kommer bära namnet Cypress Cove, en arkitektur som i grunden är Willow Cove anpassad för en sista dans på 14 nanometer.

Cypress Cove är tänkt att erbjuda stora framsteg i prestanda, något som även backats upp av preliminära läckor av kommande "Rocket Lake-S"-processorer. Nu är det istället dags för den kommande toppmodellen Core i9-11900K att visa upp sig på det kinesiska forumet Bilibili. Av processorns namnsträng att döma är basfrekvensen 3,5 GHz, medan turbofrekvensen tidigare rapporterats uppgå till 5,3 GHz.

Intel-Core-i9-11900K-CPUZ.jpg

Bildkälla: Bilibili via Videocardz

Prestandan å sin sida skäms verkligen inte för sig. Med 695 poäng i CPU-Z:s enkeltrådade test slår modellen AMD:s kombattanter med god marginal, där toppmodellerna i Ryzen 5000-serien tenderar att knappt nå 680 poäng medan Intels nuvarande flaggskepp i9-10900K mäktar med dryga 580. Även det flertrådade testet bjuder på ljusning från Intels sida, 6 522 poäng är ett drygt femtonprocentigt kliv upp från i7-10700K:s 5 640 poäng, enligt CPU-Z-databasen.

hicookie-rocketlakes.JPG

Gigabyte-ingenjören Chihhua Ke om i mars kommande produkter

Den som väntar på något gott kan dock komma få vänta länge. Tidigare rykten om lansering av plattformen under CES-mässan ser ut att endast besannas delvis. Bland annat rapporterar Twitteranvändaren Uniko's Hardware om att endast moderkort i 500-serien kommer släppas den 11 januari. Processorerna å sin sida ser ut att följa först under mars månad – något som backas upp av Gigabytes moderkortsingenjör Chihhua Ke i ett inlägg på Facebook.

Exakt vad Intel släpper under CES får vi se inom kort – men sannolikt kommer inte endast moderkort med nya styrkretsar orsaka någon större köprusning om det är allt bolaget kan lansera.

Läs mer om Intel: