Inledning

Cyberpunk 2077, spelet som vann kampen om läsarnas gunst i SweClockers omröstning om årets spel, har genomlidit sin beskärda del av kontroverser. Trots många buggar bjöd spelet på en av de mer intressanta grafiska upplevelserna under fjolåret.

Borta på Nexus Mods har användaren andwhat112 hittat vad han menar är ett gömt kvalitetsläge. Att aktivera det är inte svårare än att lägga till textraden "-qualityLevel=Cinematic_RTX" till spelets genväg. Detta ska enligt utsago förbättra ambient occlusion, ljussättning och level of detail.

Enligt användaren kräver detta Cinematic RTX-läge cirka 2 GB extra videominne och kostar 6–20 procent mer prestanda än de maxade grafikinställningar speltiteln normalt tillåter. Detta baserat på tester med ett Geforce RTX 3090 i upplösningen 3 440 × 1 440.

Målet med dagens test blir helt enkelt att lista ut vad läget Cinematic faktiskt gör. Vi nystar i hur grafikläget påverkar användningen av videominne, hur det det ser ut och framförallt hur det hela presterar.