TCL var den första tillverkaren på marknaden att lansera en vanlig konsument-TV med Mini LED-teknik. I Sverige fick vi se den i högprestandasegmentet i form av X10 medan USA bland annat fick se Mini LED-modeller även i lägre prisklasser.

I år kommer TCL enligt deras egna ordval "demokratisera" Mini LED både vad det gäller tillgänglighet och pris och det samma gäller även i viss mån 8K-upplösta TV-apparater. Under årets CES-mässa pratade TCL om inte mindre än sex nya produktserier.

En av de mer iögonfallande nyheterna är årets värstingmodell som erbjuder en teknik TCL kallar OD Zero. Detta är ett namn på en teknik som helt enkelt betyder att man eliminerat avståndet mellan Mini LED-belysningen och panelens diffuser plate.

tcl.png

TCL:s TV-uppställning för år 2021

Serie

Storlek (tum)

Pris (EUR)

Upplösning

Panel

X925 Pro

85

8 499

8K UHD

QLED med Mini LED och OD Zero

X925

65, 75

2 499–3 999

8K UHD

QLED med Mini LED

C825

65, 55

1 499–1 799

4K UHD

QLED med Mini LED

C728

75, 65, 55

999–1 999

4K UHD

QLED

C725

75, 65, 55, 50

699–1 499

4K UHD

QLED

P725

65, 55, 50, 43

499–899

4K UHD

LED

Under CES sista dagar satte vi oss med Marek Maciejewski, TCL:s frispråkiga produktutvecklingschef, och ställde de frågor som dykt upp på redaktionen och de som vi sett i forumet här på SweClockers.

I de produktserier vi hittills sett ser det ut att finnas en del tomrum. Till exempel syns er OD Zero-teknik endast i 85 tum och ni erbjuder ingen C825-modell i 75 tum. Vad beror dessa "glapp" på?

Det vi pratat om på CES är inte nödvändigtvis alla modeller för 2021. Vi kommer att introducera en mer fullständig bild av vad som kommer att vara tillgängligt under året i mars. I Europa är 75 tum ett av de starkast växande segmenten och vi vill definitivt vara med där förstås. Några planer för mindre storlekar av vår haloprodukt X925 Pro är ännu inte på tapeten dock.

På tal om OD Zero, kan du berätta mer om tekniken och till exempel hur det påverkar antalet dimmingzoner eller dioder i TV:n?

I vår flaggskeppsmodell har vi cirka 100 000 dioder som i sin tur är fördelade i över 2 000 zoner. Det finns två anledningar att vi måste ha så många dioder i denna modell. Det ena är panelens storlek, men framförallt handlar det om att dioderna sitter bokstavligt talat så nära inpå vår diffuser plate att vi måste få upp antalen för att säkra maximal screen uniformity.

Och hur ser det ut med antal dioder och zoner i övriga modeller?

Exempelvis X925 kommer att ha något fler Mini LED:s än 2020 års X10. Längre ned kommer vi se färre dioder, men tack vare vårt arbete med zonindelningar, styrning och diffuser plates kommer dessa ändå att ge bättre resultat än tidigare.

Är OD Zero en teknik som är unik för er eller kan andra tillverkare att komma att presentera liknande lösningar?

Anledningen att vi kan presentera tekniken redan nu är för att vi är en generation före resten av marknaden vad det gäller Mini LED. Själva tekniken som sådan att minimera avståndet mellan diffuser plate och ljuskälla är dock inget unikt för TCL.

En sak som slog oss som lite märklig är att endast två serier i ert 2021-utbud kommer att levereras med Android 11. Inte minst att dessa två serier är lägre specificerade modeller medan era produkter i övriga sortiment levereras med Android 9. Varför är det så?

Den stora anledningen bakom detta är för att C825 och C728 kommer att levereras med Google TV vilket kräver Android 11. Vår ambition är dock att uppgradera merparten av alla modeller från 2019 och framåt med Android 11 under sommaren. Däremot kommer kanske inte alla modeller att få Google TV.

Gaming har varit ett område där vi inte riktigt sett samma fokus från TCL som vissa andra leverantörer. Har ni några ambitioner att förändra det i år?

Ja, absolut. HDMI 2.1 med full bandbredd om 48 Gbps och stöd för ALLM, VRR, 120 Hz i 1080p, 1440p och 4K med mera står på agendan. I dagsläget har vi inget stöd för AMD:s Freesync eller Nvidias Gsync men vi överväger att bygga in stöd i kommande mjukvaruuppdateringar. Vi har även jobbat med att reducera input latency från tidigare års siffror om dryga 20 millisekunder ner till 10–15 millisekunder eller strax därunder.

Vilka HDR-format har ni stöd för och hur ställer ni er till Samsungs nyligen lanserade HDR 10+ Adaptive?

Vi har stöd för HLG, HDR10, HDR10+ och självklart Dolby Vision. Möjligtvis skulle vi kunna mjukvaruuppdatera våra apparater för att stödja HDR10+ Adaptive, men i ärlighetens namn ser vi inte poängen. Det är uppenbart att Dolby Vision är det "vinnande" formatet bland tillverkare av bildvisare, innehållsleverantörer och konsumenter – vi har inget intresse av att kämpa emot det.

Slutligen, vilka framtida eller konkurrerande paneltyper är på TCL:s radar?

OLED i sin nuvarande WRGB-form har vi ingen tilltro till på en längre tidshorisont. Micro LED har extrema utmaningar vad det gäller att komma ned i tillverkningskostnader och storlekar. Det finns en hel del spännande framsteg inom LED-printing som kan ha implikationer för både Mini, Micro och organiska LED. Just nu tycker vi att Mini LED är den mest lovande och realistiska tekniken och väljer att vidareutveckla det spåret. Nästa större framsteg lär ske med nya paneltyper och tillverkningsmetoder under 2023/2024.

Okej, tack för att du tog dig tid att svara på våra och vårt communitys frågor!

Tack själv, nästa gång vi har kontakt hoppas jag att vi kan ses så att ni kan få se några av våra modeller fysiskt.

Förhoppningsvis kan SweClockers senare under våren eller sommaren få tid med TCL:s TV-apparater och Mini LED-tekniken fysiskt.

TCL kan upplevas som något av en doldis. Har du koll på deras TV-apparater sedan tidigare eller äger du till och med någon av deras modeller?