Den som föredrar att använda operativsystem baserade på öppen källkod har gott om alternativ att välja mellan, och ett digert utbud av fritt tillgänglig mjukvara för dessa operativsystem. Då Microsofts Windows-system är dominerande i PC-branschen finns det dock gott om applikationer som endast finns tillgängliga där, något som i än större utsträckning gäller för spel.

Wine6_mjukvara-1.jpg
Wine6_mjukvara-photoshopCC2015.jpg
Wine6_skyrim.jpg
Wine6_eveonline.jpg

Ett alternativ för den som använder Unix- eller Linux-baserade operativsystem är att köra Windows i virtuella maskiner, men det kommer traditionellt sett med nackdelar som större belastning på hårdvaran och väldigt begränsad grafikprestanda för spel. Lösningen för dessa användare är att använda mjukvarulösningen Wine, som översätter anrop för Windows till motsvarigheter i POSIX-modellen som stöds i Linux och Unix. Gruppen bakom Wine släpper nu version 6.0 som kommer med flertalet stora nyheter.

This requires the vkd3d-shader library in order to translate Direct3D shaders to SPIR-V shaders. In this release, shader support in the Vulkan renderer is limited to shader model 4 and 5 shaders. In practice, that limits its usefulness to Direct3D 10 and 11 applications. The Vulkan renderer can be enabled by setting the Direct3D "renderer" registry setting to 'vulkan'

En grundläggande nyhet som finns på plats i Wine 6.0 är att kärnmodulerna nu paketeras i samma Portable Executable-format (PE) som används för exekverbara filer i Windows. Den största nyheten för spelfantasten är att DirectX-spel via WineD3D får experimentellt stöd för utvecklargränssnittet Vulkan. Det utlovar förbättrad prestanda genom bättre stöd för shader-funktioner i DirectX 11. Wine 6.0 innehåller stöd för flertalet andra funktioner i DirectX 11 som tidigare saknats.

Ytterligare ett tillägg som förbättrar kompatibilitet med Windows-mjukvara är en mekanism som låter PE-anrop att kalla på Unix-/Linux-bibliotek i de fall där motsvarande Win32-funktion inte kan användas med Wine. Andra framsteg som gjorts innefattar en grundläggande drivrutin för användning av USB-anslutna tillbehör och notiser om anslutna enheter.

Exception handling and stack unwinding on ARM platforms (both 32-bit and 64-bit) should be on par with the x86 architectures

Då Apple baserar operativsystemet Mac OS på en Unix-bas, som är POSIX-kompatibel, kan Wine användas även där. Med Wine 6.0 introduceras stöd för Apples nya ARM-processor M1, där gruppen menar att kodhantering undantag (exceptions) för ARM-processorer ska vara på likvärdig nivå med X86-baserade varianter. I samband med detta avlägsnas också stöd för Apples äldre PowerPC-processorer.

Spelar du Windows-spel via Wine, emulering eller rentav installerar Windows vid sidan av Linux? Låter nyheterna i Wine 6.0 tillräckliga för att du ska ge Windows-mjukvara på Linux en chans?