När AMD avtäckte Zen 2-arkitekturen och processorerna i Ryzen 3000-serien presenterade bolaget också en annorlunda lösning ställt mot föregående generation och konkurrenten Intel, nämligen uppdelat kisel (eng. Multi-Chip Module, MCM). Genom flera kretsar ges exempelvis möjlighet att nyttja olika tillverkningstekniker och skapa en mer flexibel plattform.

Även Intel satsar på MCM-lösningar i datacenterorienterade Xe-grafikenheter och med arkitekturen "Hopper" ryktas det om att Nvidia slår in på samma spår. I början av året framkom via patent att AMD också har uppdelade grafikkretsar på menyn framöver. I samma veva meddelade Twitter-användaren Kepler_L2 att den tidigare omtalade kretsen Navi 31 är en så kallad chiplet, som agerar beståndsdel i kommande grafikkort.

Inlägget flög dock under radarn hos media, men Videocardz uppmärksammar nu detta i samband med att fler AMD-signerade patent i samma härad dyker upp på webben. När det gäller Navi 31 figurerade den först i källkoden för Mac OS "Big Sur" under juni månad, men sedan dess har locket legat på. Kepler_L2 menar att kretsen i likhet med Navi 21 från Radeon RX 6000-familjen har 80 Compute Units (CU), som översätts till 5 120 streamprocessorer i fullskaligt utförande.

Toppmodellen med Navi 31 ska enligt användaren bestyckas med dubbla chiplets, för totalt 10 240 streamprocessorer – dubbelt upp från Radeon RX 6900 XT. Framtiden får utvisa om så verkligen blir fallet, men det kan dröja mer än ett år innan AMD avslöjar någon officiell information. Enligt produktplanerna från i fjol dyker RDNA 3 nämligen upp någon gång 2022, med löften om en övergång till mer avancerad tillverkning än TSMC:s 7 nanometer.

Med den halvfärska och senaste generationens AMD-grafikkort gjorde bolaget ray tracing-debut och det nya patentet omnämnt ovan handlar om nästa generation. Det rör sig om metoder för att synkronisera en last mellan en separat processor som sköter ray tracing, med grafikhårdvara fördelad över flera kretsar. I en följetong på Twitter samlar användaren Underfox länkar till patenten.

Läs de senaste nyheterna om grafikkort: