Intel fick under sin period av dominans på processormarknaden fri lejd att styra och ställa tillverkning och försäljning helt efter egen näsa. Det kanske bäst kända exemplet på detta var snarlika socklar med tillhörande styrkretsar som var kompatibla med endast två generationer av processorer, allt för att bolaget självt skulle sälja fler styrkretsar till kunder som ville uppgradera till de senaste processorerna.

Kommande generationsskiftet från Core 10000-serien "Comet Lake-S" till Core 11000-serien "Rocket Lake-S" väntades bli ytterligare en i raden av uppdateringar, där sockeln och styrkretsar behölls och kunde paras med nya processorer. Nu rapporterar dock Techpowerup om en notis från Intel som skriver ut att kompatibiliteten delvis bryts.

intel-11000-biossupport.JPG

Att Core 11000-serien nyttjar sockel LGA 1200 tycks inte vara skäl nog för att stöda de kommande processorerna i serien "Rocket Lake-S", menar Intel. Endast de dyrare moderkorten med styrkretsarna Z490 samt H470 kommer stödja den under mars månad kommande processorserien – medan billigare moderkort med styrkretsarna B460 samt H410 blir helt utan stöd.

Anledningarna till uteslutandet av styrkretsarna B460 samt H410 från "Rocket Lake-S"-stöd framgår inte. Techpowerup menar att ett möjligt resonemang är att många budgetbetonade moderkort har strömförsörjning till processorerna av enklare kvalitet – men lyfter samtidigt fram att många B460-utrustade moderkort har utvecklats under tillverkarnas gaming-varumärken och är påkostade nog att klara dagens tiokärniga topprocessor Core i9-10900K.

Att kompatibiliteten bryts på till synes tveksamma grunder i förmodad profithunger är givetvis surt – speciellt för de konsumenter som väntat på Core 11000-seriens processorer efter att under sommaren ha lovats kompatibilitet med samtliga 400-seriens moderkort av bland annat MSI.

Intels nästa processorserie Core 11000 "Rocket Lake-S" väntas under mars månad och ser ut att bli bolagets sista anhalt på inte bara sockel LGA 1200, utan även tillverkningstekniken 14 nanometer. Redan i höst kan avlösningen i form av Core 12000 och hybridprocessorerna i familjen "Alder Lake" på 10 nanometer bli ett faktum, med sockeln LGA 1700 och DDR5-stöd.

Läs mer om Intel: