Svenska teknikprofiler är en artikelserie där vi intervjuar beslutsfattare och andra profiler från branschen för att ge en inblick i de lokala aktörerna och förutsättningarna.

Intel behöver ingen närmare introduktion, men bakom namnet finns över 100 000 anställda. I Sverige finns en personlighet som sticker ut ur mängden vid namn Thomas Melzer. Bland medier är han känd som en av de vassaste teknikevangelisterna de stött på och bland extremöverklockare en person som mer än gärna gör mer än arbetet kräver av honom.

SweClockers: Vad gjorde du innan du började på Intel?
Thomas Melzer: Det sista jag gjorde innan jag blev rekryterad till Intel var sex år på Dell som Senior Escalating Engineer och skytech samt specialist på lagring och databasservrar. Skytech innebar att jag var teknisk specialist som fick flyga runt i Europa väldigt mycket.

SweClockers: Hur kommer det sig att du började på Intel?
Thomas Melzer: Jag har ett brinnande intresse för datorer och var skulle jag då annars arbeta om inte mitt i händelsernas centrum? Efter att tidigare ha arbetat med support, hos slutkund och hos OEM så det var ett naturligt steg för mig att tacka ja till att komma över till Intel.

SweClockers: Vad är din roll på Intel och har den förändrats med tiden?
Thomas Melzer: Jag har alltid varit teknisk specialist under tiden jag arbetat på Intel men varit det i ett flertal olika roller och områden. Min första tjänst var på Intel Solution Services 2004 där jag fick börja med att bygga stora POC-system för slutkunder för att hjälpa dem att prestandaoptimera sina egna system mot Intels arkitekturer. Sedan dessa har jag mestadels arbetat med datacenter men också varit evangelist för entusiastsegmentet. Idag handlar det mest om moln, beräkningskluster samt tekniska lösningar för sjukvård och biovetenskap. Jag är samtidigt chef för ett av våra globala datacenter-labb, som ligger i Kista, med cirka 70 servrar baserad på den senaste Intel-plattformen. Där ingår bland annat 5G Innovation Centre (5GIC) där vi utvecklar olika lösningar på 5G-teknik och Intels plattformar.

SweClockers: Vad är din relation till hårdvara och teknik idag? Är det fortfarande en hobby vid sidan om jobbet?
Thomas Melzer: Vad kan jag säga, jag lever och andas hårdvara. Hårdvara har en väldigt central roll både på jobbet och privat. Jag gillar att lösa komplicerade problem och att bygga högpresterande gaming-datorer. Att krama ut all prestanda som är möjligt är oerhört tillfredsställande. Att få jobba med att bygga stora system där alla delar är optimerade för varandra och tillsammans bidrar till ett bättre och snabbare resultat är otroligt spännande.

SweClockers: Vad är du mest stolt över under din tid på Intel?
Thomas Melzer: Jag har varit på Intel i 16 år så det finns så många saker jag skulle kunna lista upp här. Men en sak som jag personligen tycker ha varit otroligt häftigt är att ha kunnat vara en del av, och bidra till, entusiastsfären i Norden. Till exempel genom att ha arrangerat överklockningsevenemang och att ha kunnat få fram processorer för tester till både Sweclockers och andra.

SweClockers: Vad skulle du säga har varit er största utmaning?
Thomas Melzer: I min mening är det att hålla innovationen igång och driva utveckling framåt. Det kräver enorma resurser både ekonomiskt och i mantimmar. Men det är ju det som gör det hela så kul.

SweClockers: Om du kollar i backspegeln – vad skulle du säga är ert största misstag genom tiderna?
Thomas Melzer: Först måste jag säga att man för att lyckas måste man våga misslyckas. Personligen såg jag fram mot att vi skulle ha en riktigt kraftfull entusiast-GPU för ett antal år sen. Men som vi alla vet så blev Larrabee inte alls det som vi hade planerat utan det resulterade i en kraftfull beräkningsaccelerator för HPC istället.

SweClockers: Vilka stora utmaningar står ni inför?
Thomas Melzer: Att inte stanna upp utan att fortsätta driva på utvecklingen och innovation.

SweClockers: Ryktet på stan säger att du tycker om överklockning. Vill du utveckla?
Thomas Melzer: Vem har skvallrat? Skämt åsido, som gammal gamer som alltid vill den bästa prestandan man kan få så är överklockning något helt naturligt. Att pressa hårdvaran till sin yttersta gräns har varit ett intresse länge. Luft, vatten eller flytande kväve spelar ingen roll, bara det går fort.

SweClockers: Vilken är din favoritprodukt genom tiderna?
Thomas Melzer: Oj vilken svår fråga. Den häftigaste produkten kan ha varit Core-i7 965 (Nehalem) som gav en enorm prestandaökning i min spelmaskin och som tog överklockning till helt nya höjder. Vi slog faktiskt massor med rekord med den. Ni som var med vet. Andra produkter som jag gärna vill lyfta fram är Sandy Bridge, prestandamonstret Optane P4800X och Cascade Lake Xeon med VNNI (62XX- till 82XX-serien).

SweClockers: Du har varit på Intel i rätt många år. Skulle du kunna berätta om någon intressant eller obskyr produkt som aldrig såg dagens ljus?
Thomas Melzer: Nämnde jag Larrabee tidigare?

SweClockers: Vad har du för tips till den som vill ge sig in i IT-branschen och göra ett jobb av sitt teknikintresse?
Thomas Melzer: Var väldigt envis men se till att du har kul på vägen.

SweClockers: Vi måste så klart fråga – läser du själv på Sweclockers? Vad är det i sådana fall du fastnar mest för eller skulle vilja se att vi skrev mer utav?
Thomas Melzer: Självklart läser jag Sweclockers. Jag är som sagt väldigt intresserad av hårdvara och tycker att era artiklar och reportage är både välskrivna och väl underbyggda av fakta. Ni gör ett bra jobb helt enkelt så det är alltid spännande att surfa in och läsa det ni skriver om.

Vi vill rikta ett stort tack till Thomas Melzer som tog sig tid att svara på våra frågor!

Snabbfakta om Thomas Melzer:

Thomas Melzer.jpg

Ålder: 45 år
Tid i IT-branschen: 26 år
Nuvarande arbetsplats: Intel
Bor i: Sigtuna
Familj: Sambo och barn
Intressen utöver teknik: Resa, skidåkning, båt och vattenskoter
Bästa teknikprodukten: Oj, det är många det!
Bästa tekniken: Mjukvaran som får alla teknikprylar att fungera tillsammans