Hårdvaruhösten 2020 bjöd oss på några av de mest intressanta lanseringarna på åratal, men trots att det gått flera månader är bristen på varor fortfarande ett faktum. På SweClockers Marknad har det här lett till att lyckligt lottade som fått tag på en eller fler av sagda produkter sålt dessa vidare, ofta till priser väl över listpriser hos återförsäljare.

Uppdatering 2021-05-07: På förekommen anledning förtydligas reglerna i SweClockers Marknad. Begränsningen av försäljning av bristvaror gäller nu oavsett om annonstypen är "Säljes", "Köpes", "Bytes" eller "Skänkes".

Vi gör samtidigt bedömningen att produkterna AMD Ryzen 7 5800X och Microsoft Xbox Series S inte är bristvaror. De båda omfattas således inte längre av reglerna.

Uppdatering 2021-06-21: Sedan en tid tillbaka finns hela uppställningen i AMD Ryzen 5000-serien tillgänglig i butik. Ingen av dessa processorer omfattas således längre av reglerna kring bristvaror.

Den 10 november 2020 försökte SweClockers möta detta genom att se över reglerna, där det uttalade blev ett förbud mot "systematisk försäljning av bristvaror" i större skala. Med facit hand har gränsdragningarna varit svåra och öppna för tolkning. Med några månaders erfarenhet och konkreta exempel i bagaget är det dags att konkretisera och strama åt reglerna.

Regler vid försäljning av bristvaror

En privatperson får endast annonsera en bristvara var sjätte månad. Begränsningen gäller en produkt ur listan och inte en av varje. Att vi tillåter en annons är för att den som gjort ett felköp eller haft turen på sin sida ska kunna göra en försäljning till en annan medentusiast. Vad som anses vara en bristvara bestäms av SweClockers redaktion och gäller i dagsläget följande produkter och serier:

  • Nvidia Geforce RTX 3000-serien

  • AMD Radeon RX 6000-serien

  • Sony Playstation 5

  • Microsoft Xbox Series X (men inte Series S)

SweClockers uppdaterar listan i takt med att serier inte längre anses vara i bristvara, likaså kan vi komma att lägga till nya produkter längre fram.

SweClockers redaktion och moderatorer har inte möjlighet att filtrera och hålla koll på annonser hos varje enskild medlem. Vi ber därför dig som medlem om hjälp – anmäl annonser av en medlem som redan sålt en bristvara inom sexmånadersperioden. Vi vill samtidigt uppmana alla till att inte elda på infekterade diskussioner, utan att låta modereringen har sin gilla gång.

Den som av något skäl vill annonsera fler bristvaror hänvisas till andra plattformar än SweClockers.

Prissättning

Den som vill annonsera en bristvara på SweClockers gör det till motsvarande, eller lägre än, listpris hos svenska återförsäljare. Med listpris avses det lägsta priset på Prisjakt hos en av de stora etablerade återförsäljarna. Då listpriser är föränderliga accepteras avvikelser inom några tior eller enstaka hundralappar.

Budgivning

Inga begränsningar införs mot budgivning. Med våra åtgärder begränsar vi annonsörens möjlighet att sätta ett högre pris än det lägsta på Prisjakt. Vi lägger oss inte i budgivningar, där två eller flera intressenter budar över varandra.

Regelbrott och konsekvenser

Nya annonser som bryter mot reglerna raderas och resulterar i en varning. En andra överträdelse leder till avstängning, där en individuell bedömning avgör längd.

Vi är väl medvetna om att det inte går att göra alla glada, utan har försökt hitta en mellanväg. Vi tror inte på ett totalförbud, men vill inte heller vara för slapphänta inför ett fenomen som uppenbarligen upplevs som ett problem och skapar dålig stämning i vår gemenskap. Vi är givetvis fortsatt lyhörda och beredda att göra förändringar om vi märker att reglerna inte fungerar i praktiken.