PNY:s gaming-serie XLR8 är väl kanske inte det första jag tänker på när någon säger M.2-ansluten SSD, men PNY har en långvarig och utbredd närvaro i branschen. Senast 2019 tog undertecknad och testade föregångaren PNY XLR8 CS3030 som var en stabil PCI Express 3.0-enhet, som dock gjorde debut när PCI Express 4.0 redan stod för dörren.

CS3040_1TB_26.jpg

Tiden är nu kommen att ta och titta på PNY XLR8 CS3040, en enhet med nästan samma namn som föregångaren, men som nu alltså kommer med PCI Express 4.0. För den som minns testet på föregångaren eller läst min senaste SSD-testpilot kommer mycket kännas bekant.

PNY är ett av alla de halvledarbolagen som närmast växte på träd under 80-talets förtrollande tid. Bolaget härstammar inte från Silcon Valley som många andra tillverkare i samma bransch och tid utan kommer från New York. De primära produkterna var inledningsvis minneskretsar som såldes hela vägen till Paris. Det är denna sträcka namnet PNY härstammar från: Paris – New York.

Idag tillverkar PNY utöver minneskretsar, SSD-enheter, minneskort och USB-stickor, men även grafikkort. XLR8 (Accelerate, pilotens anm.) är tillverkarens entusiastinriktade serie med siktet riktat mot gamers. PNY har även en rejäl närvaro i serversegmentet med beräkningskort i till exempel Nvidias Quadro-serie, men även med kompletta serversystem.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

David Kvist[3259].jpg

Testpilot: David Kvist

  • Användarnamn: @DavidtheDoom

  • Registrerad: 2012

  • Plats: Göteborg

  • Specialitet: Elektronik, komponenter och forumknep

Davids datorkarriär tog raketfart när blev medlem på SweClockers. Han har hunnit bli moderator i forumet, rodda SpelClockers, servera kaffe på Dreamhack och även resa till Computex. Han är en av de ursprungliga testpiloterna och bistår dessutom redaktionen med recensioner av moderkort.

I Davids värld ska datorer helst vara små, tysta och utan blinkande lampor: "RGB är överskattat och ska gå att stänga av" lyder mantrat. Utöver datornörderiet och intresset för allsköns elektronik uppskattar han även ekonomi och konsumenträtt.

Idag jobbar David professionellt som elektronikingenjör och designar passande nog PCI Express-enheter i M.2-format. Ni hittar honom i forumet och på SweClockers Discord, som han dessutom hjälper till att administrera.

Läs mer om SweClockers testpiloter

Sponsrat innehåll: Testpilot

Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av PNY som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

PNY XLR8 CS3040 1TB

PNY XLR8 CS3040 1 TB kommer i en avskalad kartong där endast SSD med den tillhörande och förmonterade kylflänsen kommer levererad. Monteringsskruv hittar köparen på avsett moderkort eller i den tillhörande moderkortslådan.

CS3040_1TB_02.jpg
CS3040_1TB_03.jpg

Enheten jag tittar på idag har en total lagringskapacitet om 1 TB. För den som önskar mer lagring så finns det en 2 TB-modell på marknaden i samma serie. På lådan finns utlovade läshastigheter på "upp till 5,6 GB/s" och i övrigt kommer produkten med en femårig garanti.

Egenskap

Värde

Kapacitet

1 000 GB

Gränssnitt

NVME M.2 (PCI express 4.0)

Garantitid

5 år

Format

M.2 2280

Lägsta pris

PNY-produkten har storleken 2280 (22 mm bred, 80 mm lång) som är den vanligaste formfaktorn för M.2-lagringsenheter och som bara passar i anslutningar med M-nyckel. Således handlar det om en PCI-expressenhet, i detta fallet är gränssnittet PCI Express 4.0 med teoretisk bandbredd som räcker till cirka 8 GB/s. Utlovat är dock läshastigheter om "upp till 5,6 GB/s" och skrivhastigheterna är något lägre på 4,3 GB/s. Båda nivåerna kräver ett system som stödjer PCI Express 4.0 gränssnittet.

CS3040_1TB_06.jpg

Kylflänsen på enheten är allt annat än liten.

CS3040_1TB_13.jpg

Kylflänsen består av två metallbitar och använder en kylpasta med tjock konsistens för att avleda värme från kretsarna.

Om de utlovade hastigheterna kanske inte imponerar sett till vad PCI Express 4.0 kan leverera i teorin, försöker PNY XLR8 CS3040 1TB väga upp detta med en gigantisk kylfläns som håller enheten sval vid tung last. Vid långvarigt stresstest är den högsta temperaturen som uppmäts endast 56 °C, vilket kan ses som ett riktigt bra högsta värde.

Kylflänsen kräver luftflöde från andra delar av systemet, men framförallt rejält med utrymme eftersom enheten mäter 20,6 mm på höjden med kylfläns monterad. Jämförelsevis är en monterad M.2-enhet som högst 3,8 mm tjock med komponenter inräknade, förutsatt produkten följer M.2-standarden.

Den rosafärgade kylpastan som används är mycket trögflytande, närmast torr. Undertecknad upplever att det snarare är en formgjuten värmeledande substans på tub, än någon form av kylpasta. Gissningsvis bör pastan eller massan inte återanvändas om kylflänsen demonteras och vid upprepade monteringar jag valt att montera nya bitar av värmeledande tejp.

Med det sagt sagt är värmeledningsförmågan fortsatt mycket bra efter att kylflänsen monterats av och på ett par gånger. "Kylpastan" börjar dock smula och håller inte ihop lika bra som när den var ny. Däremot har kylflänsen fortsatt god kontakt med komponenterna på kretskortet.

Komponenter gör enheten

Egenskap

Värde

Styrkrets

Phison E16 (PS5016-E16)

Minneskretsar

4 × Kioxia (fd. Toshiba) 256 GB 96-lagers 3D TLC

RAM

1 GB DDR4

CS3040_1TB_18.jpg

Hjärtat i M.2-enheten är kontrollerkretsen PS5016-E16 från Phison.

CS3040_1TB_17.jpg

Datan lagras på fyra kapslar TABBG65AWV från Kioxia, (fd. Toshiba).

CS3040_1TB_16.jpg

RAM-kretsarna kommer från SKhynix och totalt är kapaciteten 1 GB.

Kontrollerkrets PS5016-E16 från Phison tillsammans med NAND Flash-moduler från Kioxia och ett 1 GB RAM-minne från SK Hynix, är en kombination som tidigare passerat testlabbet. Likheterna är även slående med PCI Express 3.0-enheten PNY XLR8 CS3030 som jag tittat på tidigare, där skillnaden primärt är kontrollerkretsen som är upphottad på PNY XLR8 CS3040.

Minneskapslarna på PNY XLR8 CS3040 är en staplad variant utrustad med minnesceller som har flera nivåer per cell. Det marknadsmässiga namnet, Stacked 3D TLC-Flash, kan jag inte hävda rullar av tungan på något snyggt sätt.

CS3040_1TB_10.jpg

TV: Patriot VP4100, TH: PNY XLR8 CS3040

CS3040_1TB_12.jpg

TV: Patriot VP4100, TH: PNY XLR8 CS3040

För den som aktivt letat efter prisvärds NVME-lagring borde lyset tändas vid det här laget. Självklart är PNY XLR8 CS3040 1 TB inte någon PNY-specifik enhet, utan bygger på exakt samma plattform som den enhet undertecknad tittade på tidigare i år – Patriot Viper VP4100. De enda delar som egentligen bör skilja åt är kylflänsen, kartong och eventuellt marknadsföringsmaterial. Om prestandan skiljer sig mellan enheterna återfinns i nästkommande stycke.

Testsystem

Testkörningarna av enheten sker på en AM4-plattform med styrkretsen B550 och en AMD Ryzen 7 3700X-processor. Operativsystemet startas från annan enhet än den som testas, för att minimera varians mellan körningarna och eventuella avvikelser.

Komponent

Modell

Processor

AMD Ryzen 7 3700X

Moderkort

Asus ROG Strix B550-F Gaming (Wi-Fi)

Minne

16 GB (2× 8 GB) G.Skill TridentZ RGB 3 200 MHz
Latenser: 14-14-14-34

Systemdisk

Samsung 860

Operativsystem

Windows 10 Home 64-bit

En kort kommentar om Crystaldiskmark 6 vs Crystaldiskmark 8:

På enheten från PNY så får jag närmast identiska prestandasiffror i de två testerna. Därför väljer jag att presentera Crystaldiskmark 6, eftersom jag då också kan inkludera tester gjorda på tidigare enheter som jag inte längre har tillgängliga.

Prestanda

Om jag gav Patriot en eloge med sitt tydliga markandsföringsmaterial får PNY motsatsen, eftersom de siffror jag fått endast innefattar "upp till 5,6 GB/s läshastighet, 4,3 GB/s skrivhastighet". Denna optimistiska läshastighet har jag inte uppnått på endera av de två närmast identiska PNY- och Patriot-enheterna jag har haft hos mig. Däremot har skrivhastigheten levererats och mer där till.

Från Patriots produktsida:

4K Aligned Random Read: up to 800K IOPs
4K Aligned Random Write: up to 800K IOPs
Sequential Read (ATTO): up to 4,700 MB/s
Sequential Write (ATTO): up to 4,200 MB/s
Sequential Read (CDM): up to 5,000 MB/s
Sequential Write (CDM): up to 4,400 MB/s

Ovan inkluderar jag en påminnelse om av vad Patriot skrev om sin VP4100. Dessa siffror bör inte skilja sig nämnvärt mot vad PNY XLR8 CS3040 1 TB kan leverera, om nu inte PNY har gjort några firmware-förändringar.

Prestandan är det inget fel på och PNY XLR8 CS3040 placerar sig föga förvånande i toppen av graferna. Eventuella skillnader mot kompisdesignen Viper VP4100 är försumbara och inom eventuell felmarginal. Enheterna med det äldre protokollet PCI Express 3.0 klarar inte riktigt att hålla jämna steg med PNY XLR8 CS3040, men enheten WD SN750 med sin mer kompetenta kontroller klarar sig något bättre än föregångaren PNY XLR8 CS3030.

Populära Crystaldiskmark 6 har inte bara en utan två uppföljare, här använder jag CDM6 för att kunna visa prestandatester från andra enheter. I det första diagrammet spräcker PNY XLR8 CS3040 diagrammet och levererar prestanda i paritet med Patriot Viper VP4100. Prestandan överträffar vad PCI Express 3.0-gränssnittet är kapabelt att leverera, men de marknadsförda siffrorna förutsätter såklart väldigt ideala förhållanden.

När antalet simultana laster ökas minskar skillnaden mellan PCI Express 4.0- och PCI Express 3.0-enheterna, som går att se i den andra grafen när åtta trådar används samtidigt.

Med mindre datapaket (4K) används placerar sig dagens testenhet på en delad förstaplats och min personliga WD Black SN750 har 20–25 procent lägre prestanda. Med ett elakare test när slumpmässiga små datapaket skrivs (en tråd och kort ködjup) krymper skillnaderna till 10–15 procent mellan de två olika PCI Express-revisionerna.

Phison och white label-produkter

Jag har redan skrivit ett stycke om detta i min tidigare testpilot för Patriot Viper VP4100 men det tåls att diskutera på nytt. Att nyttja en redan färdig plattform är inget nytt och mycket ligger i att det inte finns någon jättestor vinning i att försöka återuppfinna hjulet på nytt när det redan finns en fullfjädrad hjulleverantör.

Det som kan skilja sig är lite firmware-varianter, något som inte verkar vara fallet på dagens testenhet då prestandan mellan de två med Phison E16-kontrollern presterar närmast identiskt. Däremot verkar marknadsföringsmaterialet skilja sig något åt mellan de två produkterna detta är även en nackdel med white label-produkter.

Produktkännedomen blir lidande när det är en produkt som köps in och stämplas om: PNY utlovar hastigheter som Patriot inte utlovar för samma modell. Siffrorna på 5,6 GB/s i läshastighet som PNY-stoltserar med kanske företaget lyckats klämma ut ur 1 TB-modellen, men så är inte fallet för mig. Jag lyckas inte generera några andra siffror än cirka 5 GB/s, en siffra som matchar vad Patriot utlovar. Att 5,6 GB/s är en något hög siffra återspeglas även i resultaten andra publikationer lyckats få ur PNY XLR8 CS3040.

Egenskap

PNY XLR CS3040

Patriot Viper VP4100

PNY XLR CS3030

Gränssnitt

PCI Express 4.0

PCI Express 4.0

PCI Express 3.0

Styrkrets

Phison PS5016-E16

Phison PS5016-E16

Phison PS5012-E12

Minneskapslar

4× 256 GB 96-lagers TLC från Kioxia

4× 256 GB 96-lagers TLC från Kioxia

4× 256 GB 64-lagers TLC från Kioxia

Artikelnummer Kapsel

TABBG65AWV

TABBG65AWV

TABBG55AWV

Cachemängd

1 GB från SK Hynix

1 GB från SK Hynix

1 GB från SK Hynix

Uppställt i tabellformat är det uppenbart att PNY XLR8 CS3040 inte är en unik produkt, vilket även mönsterkortet skvallrar om. Något som kan skilja sig mellan två white label-produkter är eventuell support, prissättning och eventuella firmware-inställningar.

Sammanfattning och slutsats

Att PNY XLR8 CS3040 bygger på en beprövad plattform som presterar skapligt är bra, däremot lämnar det något korta marknadsföringsmaterialet mig med en tråkig bismak: Siffror som inte matchar vad andra varumärken presenterar för produkter på samma plattform. Detta är dock bra för mig som testpilot som kan leverera artiklar som testar något mer realistiska situationer och inte bara tar de absolut bästa siffrorna som går att få.

CS3040_1TB_34.jpg

Vad är riktigt bra med PNY XLR8 CS3040 då? Framförallt är det ett komplett paket med rejäl kylfläns som dessutom sitter riktigt bra monterad. Att hålla en SSD sval är inte alltid det lättaste och att kyllösningen är bra implementerad är positivt. Att det är samma plattform som används i andra enheter på marknaden innebär såklart en utmaning då det helt enkelt finns andra modeller som levererar exakt samma grej, och som då kan ha en aggressivare prissättning.

Just i detta fall drar PNY det kortare strået i mina ögon då priset på CS3040, cirka 1 900 kronor, ställt mot enheter med samma Phison-kontroller är något högt. Om priserna stannar där eller drar iväg är svårt att sia om, men det har varit en rejäl komponentsbrist senaste halvåret och en prisutveckling mot högre nivåer är inte otrolig.

Fördelarna mot enheter som nyttjar den äldre PCI Express-revisionen är måttlig och för samma pris fås en betydligt snabbare SSD. Således får PNY XLR8 CS3040 stå på egna meriter utan någon Testpilot-utmärkelse.

Fördelar

  • Medföljande kylfläns är rejäl och bra monterad

  • Godkänd prestanda

  • Lång garantitid

  • Modernt gränssnitt i form av PCI Express 4.0...

Nackdelar

  • ...som innebär ett prispåslag mot PCI Express 3.0

  • Bygger på en plattform som inte är unik

  • Slåss med samma prislapp som betydligt snabbare enheter

 
Pris vid publicering: Cirka 1 900 kronor
Lägsta pris just nu: