Med hjälp av Boot Camp har Apple-användare med relativt enkla medel kunnat installera och använda Windows 10 på sina Macbook-datorer, parallellt med Mac OS. När Apple gick över till sin egen ARM-baserade processor M1 försvann den möjligheten på grund av licensproblem. Microsoft utfärdar endast Windows 10-licenser för ARM till PC-tillverkare för att förinstallera på nya enheter, vilket ledde till beslutet att exkludera stöd för Boot Camp på nya Macbooks.

Nu släpper mjukvaruföretaget Parallels en uppdatering som gör att Windows 10 kan återvända även till Macbooks med M1-processor, åtminstone virtuellt. Deras virtualiseringsmjukvara "Desktop for Mac" innehåller nu stöd för ARM-versionen av Windows 10 och användare kan köra applikationer baserade både på ARM eller traditionella x86, vid sidan om Mac OS och IOS-applikationer på Big Sur.

Parallel är långt ifrån de första som lyckats med detta. Utvecklaren Alexander Graf lyckades använda emuleringsmjukvaran QEMU för liknande funktionalitet, dock inte helt utan prestandaförluster.

Parallel å andra sidan hävdar att deras lösning istället ger bättre prestanda. Det ska bli mindre krävande att virtualisera ARM-versionen av Windows 10 på en Macbook med M1-processor, jämfört med att virtualisera Windows 10 på en Intel-baserad Macbook. De utlovar även bättre prestanda med DirectX 11 och bättre batteritider än tidigare.

hero-pd_lg.jpg

Det finns däremot fortfarande inte några officiella licenser för ARM-versionen av Windows 10. För tillfället är den enda lösningen att som användare gå med i Microsofts program Windows Insider och använda en testversion. Parallels "Desktop for Mac" fungerar även för flera Linux-distributioner, exempelvis Ubuntu 20.04 och Debian 10.7.

En licens för programvaran kostar från 950 kronor per år för hemanvändare och från 1 090 kronor per år för de professionella varianterna i Parallels svenska webbshop.

Är Boot Camp en avgörande funktion för dig?