Produkter

Alla produkter i Deltacos utbud använder sig av 2,4 Ghz Wifi-uppkoppling. Wifi har både för- och nackdelar i jämförelse till andra kommunikationsprotokoll.

För någon som inte har ett redan uppbyggt Z-Wave eller Zigbee-nätverk kan räckvidden i Wifi-nätet göra det lättare att placera ut strömbrytaren där du vill ha den. En annan fördel med Wifi-produkter är att de normalt sett inte kräver en gateway för styrning, vilket minskar instegskostnaden till det smarta hemmet.

Ska vi se till nackdelar för en Wifi-uppkopplad produkt, kan det vara just signalstyrkan i nätverket som inte riktigt täcker husets alla hörn. En Wifi-ansluten enhet tar också upp en IP-adress i nätverket, vilket skulle kunna bli ett problem i ett hus med väldigt många enheter. Med en IP-tilldelad produkt får enheten också en DHCP-lease med begränsad tid. Det kan ge upphov till problem om enhetens DHCP-lease inte förnyas i tid. För att undvika problem med att enheter byter IP bör du sätta en fast IP adress på dina IP-baserade enheter.

En annan nackdel kring Wifi-produkter utan gateway är just styrningen av dem. Oftast kommer tillverkaren med egen app och det kan sluta med att du sitter med flera tillverkares Wifi-enheter och egna appar för styrning. Det finns gateways på marknaden som klarar av att integrera mot flertalet molntjänster för att styra tredjeparts produkter.

Ett tips är att tänka två steg framåt. Vad är det du vill uppnå och vad har du för ambition med mitt smarta hem? Det finns aldrig en lösning för allas behov. Den är unik för varje hem och det kan vara en god idé att skanna av marknaden på vad som fungerar med vad innan du börjar göra dina inköp.

Av produkterna vi testar i den här artikeln är alla av inomhusmodell. Deltaco har även en modell för utomhusbruk med IP44-klassning. Utöver just strömbrytare erbjuds även lampor, bevattnings-styrenhet, julbelysning, kameror samt även rörelsesensor och siren under sitt smarta hem-paraply idag.

Deltaco erbjuder 5 års garanti rakt igenom hela smarta hem-sortimentet, vilket gör dem förmodligen helt ensamma på marknaden med den här typen av garantitid idag.

SH-P01.png

SH-P01 – Modellen är Deltacos minsting, både i funktion och storleksmässigt. Den här strömbrytaren klarar av 10 A (2 400 W) som max resistiv last. Enheten saknar möjlighet till energiövervakning. Den här brytaren har inbyggd timerfunktion vilket gör den till en bra kandidat för exempelvis en kaffemaskin.

Produkten hittar du via följande länk
Billigast på prisjakt:

SH-P01E.png

SH-P01E – Trots modellnamnets likhet med föregående produkt skiljer sig den här strömbrytaren sig till utseendet. SH-P01E är något större och har inbyggd funktion för energiövervakning, men fortfarande en max last på 10 A. Produktens storlek gör den dock något svårplacerad, eftersom den tar upp mer än ett uttag i väggen, även om den håller något lägre profil från väggen. Det går heller inte trigga automatiseringar utifrån energianvändningen av enheten i dagsläget.

Produkten hittar du via följande länk
Billigast på prisjakt:

SH-P02E.png

SH-P02E – En intressant tvåvägsströmbrytare med individuell av-/på-funktion samt energiövervakning med 13 A max last. Jag upplever ofta att vägguttagen inte räcker till och jag finner mig i en del situationer att använda just tvåvägsgrenuttag för att lösa vissa situationer.

Produkten hittar du via följande länk
Billigast på prisjakt:

SH-P03USB2.png

SH-P03USB2 – En grendosa med 3 stycken CEE 7/3-uttag, samt en dubbel USB-A-utgång. Varje anslutning har individuell styrning, utom USB-uttagen som agerar som en grupp med av- och på-funktion. Produkten är märkt att klara en max last om totalt 13 A, där USB-uttagen delar på 2 A. Tyvärr saknas energimätningen över den här grendosan, något som hade kunnat bidra till mer avancerad automatisering.

Produkten hittar du via följande länk
Billigast på prisjakt: