Det har aldrig funnits fler sätt att avnjuta spelklassiker från svunna tider utan att för den delen ha tillgång till originalhårdvaran. Emulatorer och virtuella DOS-maskiner till PC är enkla att komma igång med, samtidigt som dedikerad hårdvara likt Retropie-projektet som körs på enkortsdatorn Raspberry Pi har seglat upp som ett populärt alternativ för som vill uppleva gamla spelkonsoler.

För finsmakarna finns numera även mer sofistikerade lösningar som baseras på FPGA-hårdvara. Dessa kretsar med programmerbar logik har populariserats i retrospelssfären av amerikanska Analogue, där företaget med stor noggrannhet har schemalagt kretsarna från exempelvis Super Nintendo och Sega Mega Drive och programmerat in dessa på en FPGA-krets. Resultatet är en spelupplevelse som är mycket träffsäker och nästintill identisk med originalhårdvaran.

Image from iOS (12).jpg

FPGA-baserad emulering är dock inte exklusiv till kommersiella konsoler likt de Analogue säljer. Bland uppstickarna syns Mister-projektet, vilket baseras kring en utvecklingsbräda för FPGA-programmering och öppen källkod. Projektet har under årens gång dragit till sig en skara riktigt hängivna utvecklare, där dessa via de hårdvarubeskrivande programmeringsspråken Verilog och VHDL får FPGA-kretsen att replikera gamla spelkonsoler, arkadsystem och datorer.

I dagens tisdagsstream tänkte undertecknad kika närmare på Mister-systemet, och då specifikt på en kärna som implementerar en replikerad version av Intels 486-processor. På menyn står den gamla trotjänaren Microsoft DOS 6.22 ihop med en handfull shareware-spel som satte tonen i mitten av 1990-talet. Om stjärnorna står rätt i linje bjuds det även på prima MIDI-musik via en emulerad Roland MT-32.

Streamen drar igång vid 16:00, så passa på att hoppa in i chatten och prata gamla spelminnen!