Den fjärde maj inleddes rättegången mellan Apple och Epic Games. Konflikten stämmar i den avgift Apple tar ut för försäljning av digitala tjänster i App Store, som ledde till att Epic Games spel Fortnite togs bort från App Store. Anledningen var att Epic Games omdirigerade försäljningen av spelets valuta V-Bucks förbi App Store och därigenom kring Apples avgift.

Epic Games argumenterar för att Apples system är konkurrenshämmande och vill att Apple tvingas öppna upp sina ekosystem, som i nuläget inte tillåter att användare omdirigeras inifrån applikationen för att genomföra betalningar samt påför en 30 procents avgift.

Apple å andra sidan argumenterar för att begränsningar i App Store finns där för att säkra att applikationer håller en viss nivå av säkerhet och kvalitet, samt att de bör få vara fria att sätta sina regler i sina miljöer. Den advokat som företräder Apple menar att Epic Games vill att Apple ska bli som Android, men att varken Apple eller deras kunder vill det.

Epic wants us to be Android, but we don’t want to be. And our consumers don’t want that either. They want the choice. – Karen Dunn, Apples advokat

De två parterna är även oense kring vilken marknad det handlar om. I Apples åsikt är Epic Games fel ute när de fokuserar på IOS-enheter som en marknad, och att fallet borde hanteras utifrån hur spelmarknaden som stort ser ut. Deras argument är att App Store inte hämmar konkurrensen, då användare är fria att byta till något annat för att spela, exempelvis spelkonsoler eller Android-enheter.

Apple anser att Epic Games endast är ute efter att få använda deras tjänster gratis. Epic Games kontrar det med att Apple under lång tid arbetat för att låsa sina användare till sin plattform och sina ekosystem, för att sedan använda makten en stor användarbas medför till att utnyttja utvecklare ekonomiskt.

Något som kan bli till Epic Games nackdel är faktumet att Apple tillåter "cross-wallet", något som inte tillåts av exempelvis Sony och Nintendo för Playstation respektive Switch. "Cross-wallet" innebär att köp av bland annat spelvaluta gäller mellan flera plattformar oavsett var det inhandlades. Apple har aldrig förbjudit Epic Games från att låta användare fylla på med V-bucks via exempelvis en webbläsare, och påfyllningar från andra källor har kunnat användas även i IOS-applikationen av spelet.

Apple har däremot en EU-utredning mot sig, där Spotify gjort en anmälan av samma regler kring digital försäljning. Där får Spotify medhåll av EU, och Apple kan tvingas böta. En viktig skillnad är dock att Apple Music står som direkt konkurrent till Spotify och andra musiktjänster, men det finns ingen motsvarande uppenbar konkurrent till Epic Games Fortnite.

Rättegången mellan Apple och Epic Games är långt ifrån över och hela processen väntas pågå i tre veckor innan saken är avgjord. Läget kan därmed fortfarande förändras för båda parter innan en dom faller.

Läs mer om Apple vs Epic Games: