Resident Evil-serien började först som Biohazard där namnet var exklusivt till Japan, medan resten av världen fick namnet vi så väl känner igen på grund av rättighetsskäl. År 1996 släpptes den första Resident Evil-titen och har sedan dess byggt på med ett antal uppföljare och sidospår. Idag är det dags för senaste inkarnationen, Resident Evil Village, som räknas in till den åttonde delen.

RE_Village-10.jpg

I huvudrollen är det åter den åttafingrade hjälten Ethan Winters som var med i Resident Evil 7. Den här gången är inte Zombies i fokus utan istället spelar vampyrer en central roll och det är en längre donna som i synnerhet uppmärksammats inför spelsläppet.

Komponenter i testsystemen

Komponent

Modell

Tack till

Processor

Intel Core i9-10900K @ 5,0 GHz

Inet

Moderkort

Asus ROG Maximus XII Hero Wi-Fi

Asus

Minne

2× 16 GB G Skill Trident Z Royal
3 600 MHz, 16-16-16-36

G.Skill

Grafikkort

  • AMD Radeon RX 6900 XT (16 GB)

  • AMD Radeon RX 6800 XT (16 GB)

  • AMD Radeon RX 6800 (16 GB)

  • AMD Radeon RX 6700 XT (12 GB)

  • AMD Radeon RX 5700 XT (8 GB)

  • AMD Radeon RX 5700 (8 GB)

  • AMD Radeon VII (16 GB)

  • AMD Radeon RX Vega 64 (8 GB)

  • Nvidia Geforce RTX 3090 (24 GB)

  • Nvidia Geforce RTX 3080 (10 GB)

  • Nvidia Geforce RTX 3070 (8 GB)

  • Nvidia Geforce RTX 3060 Ti (8 GB)

  • Nvidia Geforce RTX 2080 Ti FE (11 GB)

  • Nvidia Geforce RTX 2080 Super (8 GB)

  • Nvidia Geforce RTX 2070 Super (8 GB)

  • Nvidia Geforce GTX 1080 Ti (11 GB)

  • Nvidia Geforce GTX 1060 (6 GB)

Kylning

Noctua NH-D15

Noctua

Lagring

Samsung 970 Evo M.2, 1 TB
Samsung 860 Evo, 1 TB

Samsung

Nätaggregat

Seasonic Prime Ultra Titanium, 1 000 W

Seasonic

Chassi

Streacom BC1 Open Benchtable

Streacom

Skärm

Dell P2415Q

Operativsystem

Windows 10 Professional 64-bit (2004)

Testsystemet är redaktionens vanliga för grafikkortsrecensioner där huvudkomponenten är Intel Core i9-10900K, vilken överklockats till 5 GHz över alla kärnor. Det kombineras med 32 GB DDR4-primärminne med tajtare timings och två lagringsenheter, där M.2-enheten huserar operativsystemet medan den klassiska SATA-enheten är till för att lagra spel.

RE_Village-6.jpg

Drivrutinerna som används är Geforce Game Ready Driver 466.27 och Radeon Software Adrenalin 21.10.01.17, där den senare tillhandahållits av AMD och har officiellt stöd för just Resident Evil Village. För Nvidias del fanns det stödet inbaka sen tidigare.

Prestanda med olika grafikkort

Spelslingan som används är när huvudkaraktären nått fram till slottet någon timme in i spelet. Slingan har en blandning av inomhus- och utomhusscener, där den förstnämnda även har gott om ljuskällor för ray tracing . I vanlig ordning används CapframeX för att fånga bildfrekvensen med en total längd på 55 sekunder.

Vanligtvis brukar redaktionen också ta med grafikprestanda i olika detaljnivåer, men för Resident Evil Village har utvecklarna valt att basera alla förinställda detaljnivåer på hårdvaran som används, förutom Max-inställningen. Av den anledningen används bara den högsta detaljinställningen, vilken även kombineras med ray tracing i sitt högsta utförande.

Med första siffrorna i hand syns två saker väldigt tydligt. Det första är att speltiteln är väldigt lättdriven med siffror uppemot 300 FPS i lägsta upplösningen. Andra är att AMD visar otroligt bra prestanda då även Radeon RX 6800 tar sig förbi Geforce RTX 3090 i upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar.

AMD:s framgång håller inte det hela vägen utan Nvidia klättrar uppåt ju fler pixlar som slängs i smeten, ett mönster som är rätt vanligt med senaste generationens grafikkort. Med det sagt är det ovanligt många grafikkort som klarar att driva titeln i 4K UHD-upplösning. Eftersom det är ett relativt långsamt spel skadar det inte heller lika mycket roll om bildfrekvensen skulle dippa under 60 FPS någon enstaka gång.

När spelet ställs om till ray tracing ändras det om en del i listorna och Nvidia intar som väntat toppen. Även i lägsta upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar sjunker bildfrekvensen ordentligt jämfört mot rastreringssiffrorna, men tappet blir mindre påtagligt vid högre upplösningar. Det är många grafikkort som står pall även i 4K UHD, där den nedre gränsen för att hålla 60 FPS går vid Radeon RX 6800 och Geforce RTX 2080 Ti.

Sammanfattande tankar

Resident Evil Village bygger på samma RE Engine som föregående spelet men har givetvis fått en del förbättringar med nya titeln, där framför allt ray tracing är den mest uppenbara. Med det sagt är det inte enorma skillnader när ray tracing aktiveras, något som kan ha att göra med att titeln är AMD-sponsrad och att bolaget inte är lika starka som Nvidia med just den här finessen.

RE_Village-8.jpg

Ray tracing på

RE_Village-9.jpg

Ray tracing av

Däremot upplever undertecknad att ray tracing ger en mer realistisk ljussättning i rummet, medan traditionell rastrering är lite väl för mörk i vissa delar. Som motsats till det hittade vår chefredaktör några delar utomhus som med ray tracing igång istället blev på tok för ljusa. Det kan därför bli svårt att hitta en bra balans mellan de båda lägena.

Vidare till prestandan är spelet väldigt lättdrivet även när alla grafikinställningar är ställda till max. Det gör det även fullt möjligt att folk med senaste generationens grafikkort i någon mån kan använda ray tracing utan att egentligen straffas allt för mycket.

Rent spelmässigt fungerade Resident Evil Village utan några problem, däremot är menyerna väldigt klumpiga. Bästa exemplet är när man ska ändra upplösning där spelet gör ändringen vid varje steg och man måste därför vänta en stund innan nästa värde kan väljas. Utöver det startade spelet alltid i "window mode" med nytt grafikkort och ville då inte erkänna upplösningen 3 840 × 2 160 pixlar utan en omstart.

RE_Village-7.jpg

Med allt det sagt saknas det bara att faktiskt spela Resident Evil Village som det är tänkt, och inte stressa igenom banorna utan ljud för att hitta ett bra område att prestandatesta. Sen hur lång tid det tar innan rädslan kickar in och undertecknad stänger av spelet återstår bara att se.