Stolar i många former

När det kommer till valet av kontorsstol finns en bred djungel av produkter att välja bland. En snabb titt i valfri möbelbutik avslöjar mängder av olika varianter, där särskilt ryggstödet är en särskiljande finess. Helrygg, halvrygg eller ingen rygg alls – vad ska man egentligen välja, och varför?

Det finns flera viktiga aspekter att ta hänsyn till, oavsett vilken kontorsstol det gäller. Bland annat höjdinställningar, extra stöd för säte- och ryggparti, med eller utan armstöd och hur dessa kan justeras. Vi kommer till detta lite längre fram i artikeln, men först en kort genomgång av de vanligaste varianterna.

Mesh-stol---Herman-Miller-Aeron.jpg

Herman Miller Aeron – datoranvändarens Rolls-Royce med luftigt mesh-tyg och mängder av inställningsmöjligheter.

Hel-Rygg.jpg

Lotus Arizona – helrygg och mesh-tyg.

Lyron---utan-armstod.jpg

Design Studio Direktören – halvrygg och mesh-tyg. Här i utförande utan armstöd.

Läderstol---Chromas-Daytona-(konstlader).jpg

Chromas Daytona – låg rygg och konstläder.

Heman-Miller-Sayl.jpg

Herman Miller Sayl – gles mesh och justerbart ländryggstöd.

Medel rygg - Lyron - med armstöd_BG.jpg

Design Studio Lyon – tätvävt tygmaterial och höjdjusterbart ryggstöd.

Stolens material och sittyta

Komforten är givetvis en viktig faktor, särskilt för den som sitter vid datorn ofta och länge. Detta blir samtidigt en helt subjektiv upplevelse. Vissa tycker bäst om luftig textil (mesh) medan andra föredrar kraftigare tyg eller läder. Alla dessa material har i vanlig ordning olika fördelar och nackdelar.

Mesh-tyg
Luftiga nätliknande material som generellt sett andas väldigt bra och släpper igenom fukt. Skönt under varma sommardagar och vid långa sessioner framför datorn. Kontorsstolar iklädda mesh-tyg är dessutom ofta väldigt enkla att underhålla. Det finns helt enkelt inte så mycket yta (och stoppning) som smuts kan fästa på.

Kontorsstolar i mesh-tyg kräver dock mer av tillverkaren för att ge ett stabilt stöd för kroppen. Ofta används särskilda konstruktioner under tyget för att stabilisera stolsdynan och ryggstödet. En annan potentiell nackdel kommer till tåligheten för slitage, vilket inte minst påverkar stolens förmåga att bibehålla dess ursprungliga form över tid.

Läder och konstläder
Läderklädda stolar ger ofta god komfort och ergonomiskt stöd. Lädermaterial är även hygieniskt och lätt att hålla rent, eftersom den täta ytan förhindrar att smuts tränger igenom. I de flesta fall behövs inte mer än en fuktig trasa för rengöring.

Både naturläder och konstläder är generellt sett mycket hållbara material, som gör det möjligt för stolen att behålla dess ursprungliga form och funktion över tid. En betydande nackdel är dock att materialet stänger inne fukt och värme, vilket särskilt märks under varmare årstider.

Tyg och textil
Andra vanliga material är olika varianter av tyg, som kan sägas hamna någonstans mellan läder och mesh-material. Tygklädda kontorsstolar brukar andas relativt bra och hålla godtagbar form över tid. Här finns ofta många olika tyger och färger att välja bland. Tåligheten för slitage varierar dock och mer påkostade textilmaterial påverkar givetvis även prislappen.

Skötsel och underhåll brukar vara relativt simpelt. Smuts går ofta lätt att gnugga bort och för mer ingrodda fläckar finns särskilda tvättmedel, som kan köpas i de flesta möbelbutiker. Riktigt nedsmutsade stolar ska dock allra helst rengöras med våtdammsugare.

Ryggstöd i många varianter

Helrygg
Vad de flesta förknippar med "kontorsstol" är troligtvis en modell med högt ryggstöd. Ryggstödet når upp till axelhöjd eller hela vägen upp till huvudet. Dessa stolar ger i regel bäst stöd för just den övre delen av ryggen, axlar och nacke. Detta ger god bekvämlighet för den som använder datorn ofta och länge.

Medel och låg rygg
Medan helrygg har som främsta syfte att avlasta stora delar av kroppen har halvryggs-stolar en mer fokuserad utformning. En stol med kortare rygg stöttar upp punkter såsom svanken och "tvingar" därmed fram en mer naturlig kurvatur för ryggraden. Således behöver inte alltid medel- och lågryggade kontorsstolar extra stöd, såsom svankstöd.

Hel - halv - utan.png

Stolar med hel, halv och utan ryggstöd. På bild: Lotus Arizona, Design Studio Lyon, Höganäs Polo.

Sadelstol
Så kallade sadelstolar saknar helt och hållet ryggstöd och liknar därmed en pall eller cykelsadel. Eftersom dessa inte håller uppe ryggen blir det svårare att luta sig bakåt och sitta "fel". Denna modell motverkar alltså en ergonomiskt ofördelaktig position samtidigt som bålmusklerna behöver aktiveras för att hålla kroppen upprätt.

Ofta rekommenderas sadelstolar till den behöver större rörlighet vid skrivbordet, exempelvis för att arbeta med olika typer av utrustning vid sidan om själva datorn.