Inledning

Ett ämne som berör det smarta hemmet är uppsättning av nätverket hemma. Det kan vara en bra idé att ha en plan för hur du vill bygga ditt nätverk redan innan du börjar bygga ditt smarta hem, då du annars kommer behöva flytta över dina enheter till det nya, när du väl börjar segmentera ditt nätverk.

Anledningen till att du vill börja segmentera nätverket är först och främst för att kunna hantera vad en grupp av enheter på nätverket får göra, rent nätverksmässigt. Det kan vara allt från att inte få prata ut mot internet, eller att de endast får prata med vissa klienter på nätverket. Du vill gärna isolera enheter för att få bättre kontroll över vad enheter får och inte får göra i nätverket.

Extra viktigt blir det att nätverkssegmentera när vi stoppar in smart styrning av saker i hemmet. Vi vill ha kontroll på vad enheterna får kommunicera med och ställa krav på att de inte pratar med någonting, eller någon annan, bakom ryggen på oss.

I följande guidning får du ta del av hur mitt hemmanätverk är uppbyggt. Jag går igenom hur du skapar dina nätverk och hur du begränsar dem genom Unifis gränssnitt. Principen är densamma för näst intill alla nätverk med VLAN stöd, men tyvärr har intresset hos vissa återförsäljare varit svalt för att delta i vår guide, varpå ni får se de kommande raderna som en guidning.

Jag vill också poängtera att jag inte på något sätt är en nätverkstekniker. Finner du brister i min uppsättning tar jag gärna del av dem.

I guiden används min hemmiljö, bestående av inkommande fiber, Unifi Dream Machine Pro, D-Link PoE+-switch, två accesspunkter från Unifi samt ett helt hem med uppkopplade prylar i alla hörn.

rack.jpg