Det har stormat en del kring storskaliga operationer för kryptovalutabrytning på sistone. I Kina, vilket är landet med överlägset flest mining-farmer i världen, har vissa provinser gjort brytning av kryptovaluta olagligt – något som har skapat en anstormning till begagnatmarknaden för att bli av med de tusentals grafikkort som använts för beräkningarna. Grafikkort är dock inte den enda typen av hårdvara man kan bryta kryptovaluta med, vilket blev tydligt när en ukrainsk anläggning stängdes ned förra veckan.

Den ukrainska säkerhetstjänsten (via Techpowerup) stängde nyligen ned en illegal anläggning för kryptovalutabrytning i staden Vinnytsia. I lokalen beslagtogs 500 grafikkort, en komponent som inte är någon ovanlighet att se i en kryptofarm. Något som däremot stack ut var faktumet att farmen till största delen bestod av Sonys spelkonsol Playstation 4, där hela 3 800 enheter stod uppställda i lokalen.

Att bryta kryptovaluta är inte olagligt i Ukraina, men att stjäla el är det. Mining-farmen var nämligen placerad i elbolaget JSC Vinnitsaoblenergos gamla lagerlokaler, där ägarna av kryptoverksamheten hade kopplat in utrustningen olagligt på elnätet. Enligt den ukrainska säkerhetstjänsten sägs elbolaget ha gått miste om månatliga intäkter på mellan 1,6 till 2,2 miljoner kronor till följd av stölden.

Sett till hur ineffektiva systemkretsarna i Playstation 4-konsoler är för kryptovalutabrytning var troligtvis elstölden det enda sättet för den ukrainska mining-farmen att uppnå ekonomisk vinning. Att bryta kryptovaluta på grafikkort drar även det en ansenlig mängd el, men då dessa ger markant snabbare avkastning i utfört arbete finns det större chans att gå plus efter att elräkningen är betald.

Uppdatering 2021-07-20 15:11

Det visade sig att kollektionen med Playstation 4-konsoler inte användes för att bryta kryptovalutor. Dessa nyttjades istället för att massproducera värdefulla konton med ovanliga spelarkort i spelet FIFA Ultimate Team.

Läs mer om kryptovalutbrytning: