Trots rekordår ser Apple ut att trilla ned ett steg under årets andra kvartal, åtminstone för mobiltelefoner. I en preliminär rapport från analysfirman Canalys utförs en ny beräkning på marknadsandelar per tillverkare världen över, där Xiaomi pressar sig förbi och för första gången intar andraplatsen.

Xiaomi var hack i häl redan årets första kvartal, då Apple höll andraplatsen med 15 procent av marknaden och Xiaomi en tredjeplats med 14 procent. Nu är det ombytta roller och Xiaomi kniper 17 procent medan Apple sjunker ned till 14 procent. Analysfirman tillskriver omkörningen en rejäl tillväxt för Xiaomis del, framförallt internationellt. Bolagets leveranser till Latinamerika beräknas ha ökat med över 300 procent och de ökar ordentligt även i Afrika och Västeuropa.

12131563132021Q2_Smartphone_Prelim - 5.jpg

Samsung toppar listan både nu och förra kvartalet, men Xiaomi är inte långt efter. På fjärde och femte plats placerar sig kinesiska Oppo och Vivo. Enligt Canalys består en stor del av tillväxten av telefoner i budget- och mellansegmentet, där Huawei tidigare höll marknadsandelar innan deras telefonverksamhet störtdök till följd av amerikanska handelsblockader.

Apple har visserligen Iphone SE som placerar sig i mellanklassen, men enligt Canalys snittar Xiaomis modeller prislappar som är 45–75 procent lägre än motsvarande från Apple och Samsung. Utöver det fick Iphone 12 Mini ett förhållandevis svalt mottagande vilket kan vara en bidragande faktor. Siffrorna är dock preliminära och kan förändras till dess att rapporten är färdigställd.