Från år 2008 till år 2018 har medelhastigheten för att ta emot data med fiberanslutningar i Sverige ökat från 35 Mbps till 96 Mbps. I dagsläget har 95 procent av Sveriges hushåll och företag möjlighet att ansluta sig till bredband med hastigheter upp till 1 Gbps, men i framtiden bär det av i ännu snabbare takt. I jakt på nya tekniker för att snabbare överföra stora mängder data slår forskare vid Japans nationella institut för informations- och kommunikationsteknik nytt världsrekord med en hastighet om 319 Tbps.

En hastighet om 319 Tbps motsvarar ungefär 40 TB data per sekund. I teorin innebär det att det skulle gå att ladda ned exempelvis spelet Red Dead Redemption 2 över 260 gånger per sekund. Föregående världsrekord låg på cirka hälften, 179 Tbps, och åstadkoms förra året. För att nå de nästan fördubblade resultaten används fiberteknik, där traditionell fiber uppgraderats eller byggts om mer eller mindre från grunden. Kablaget utökats med fyrkärniga fibertrådar och forskarna använder även en 552-kanalslaser som agerar över flera våglängder, med hjälp av en särskild förstärkare.

För tillfället har resultatet endast uppnåtts i kontrollerade testmiljöer i laboratorium, där signalen skickats över en distans motsvarande 300 mil utan försämring i signalstyrka eller hastighet. Det lär däremot dröja länge innan tekniken når hela vägen ut till konsumenter i någon större omfattning. Det är delvis fortfarande under utveckling, delvis betydligt kostsammare än befintliga lösningar. Det är dock en fingervisning om hur framtida infrastruktur för nätverk kan fungera.

Läs mer om nätverk: