3D-skrivare har gjort en resa från att vara riktigt dyra produkter, till att nå prislappar, användarvänlighet och storlekar som passar den breda massan. I forumet syns att många doppat tårna i 3D-skrivande och tidigare under sommaren gjorde SweClockers redaktion detsamma. Youtube-profilen Ivan Miranda har en förkärlek för additiv tillverkning och visar idel upp häftiga projekt, där vi nu vill tipsa om processen bakom en gigantisk 3D-skrivare skapad från grunden.

Ivan MIranda 2.PNG

Bildkälla: Ivan Miranda

Monsterskrivaren har en byggvolym på en kvarts kubikmeter (1 000 × 500 × 500 mm) och för den som är nyfiken på att själv plocka fram aluminiumprofiler, stegmotorer och en hel del 3D-utskrivna komponenter finns ritningen att köpa på skaparens webbplats. Miranda testar sin skapelse genom att skriva ut en väldigt användbar 86-nyckel uppbyggd under 11 timmar av totalt 1,1 kilogram PLA-plast.

På temat konstruktion av datorstyrda verktyg kan vi också rekommendera Ivan Mirandas bygge av en CNC-fräs, men även den färska fräsen för stålbearbetning är mycket sevärd. Med videolängd kring en halvtimme koncentreras de omfattande projekten till inspirerande och informativa munsbitar. I skrivande stund figurerar kreatörens ikoniska röda filament i över 200 filmer – perfekt för den med mycket tid över.

Brukar du pyssla med 3D-skrivande eller liknande? Berätta i kommentarstråden!