Det är svårt att hitta någon äldre PC-entusiast som inte ser 3dfx genom ett rosa skimmer. Bolaget kantades dock av problem från tidig ålder hela vägen fram till konkursen i november år 2000. Från brist på innovation till avsaknad av stöd för Direct3D i vissa produkter och deras saktfärdighet att anamma 32-bitars färg ackompanjerades med dåliga uppköp, en VD som inte förstod sig på teknik och felsatsningar som alienerade tidigare partners.

Eftersom 3dfx varit borta i 20 år passar vi på med ett dubbelt så stort quiz än vanligt, med hela 20 frågor. Som vanligt följs varje svar med en del kuriosa för er som är intresserade av att läsa mer. In och bevisa vad du kan om tekniken och bolaget och dela gärna ditt resultat och dina minnen i forumet!

Får du blodad tand och är sugen på att verkligen fördjupa dig i 3dfx historia kan vi varmt rekommendera boken The legacy of 3dfx. Den innehåller 544 sidor bolagshistoria, teknikgenomgångar och en del aldrig tidigare visade hårdvarubilder på produkter som aldrig nådde oss konsumenter.