I höst lanserar Intel sin tolfte generation Core-processorer med kodnamnet "Alder Lake". Utöver nyheter på processorsidan blir det konsumentmarknadens första plattform med stöd för nya minnesstandarden DDR5 och därmed även startskottet för nya primärminnen. Jämfört med DDR4 får DDR5 bland annat dubblerad maximal hastighet och lagringsdensitet.

SweClockers och Kingston djupdyker i DDR5

Det är dock inte bara hastighet som ökar, det blir även varmare, åtminstone enligt Corsair. I en video där lanseringen av DDR5 diskuteras nämner bolagets marknadsföringschef George Makris att de nya minnesmodulerna kan nå betydligt högre temperaturer än föregående DDR4-moduler.

DDR5 conceivably could run much hotter than DDR4 [as] they have moved voltage regulation off the motherboard itself and now it is on the [module], so you actually could be pumping a lot more heat – George Makris, Marknadsföringschef på Corsair

När standarden för minnestypen DDR5 spikades medförde det även en relativt stor förändring i spänningshantering. För DDR4 och äldre har spänningsregleringen skett på moderkortet, men med DDR5 flyttas det istället till de faktiska minnesmodulerna. Det är detta som ska ligga till grund för de ökade temperaturerna.

Det är visserligen mer eller mindre redan standard att minnesmoduler riktade mot entusiaster är passivt kylda i form av värmespridare och kylflänsar. Det är däremot minst lika ofta av rent estetiska skäl och har inte varit nödvändigt på samma vis för DDR3 och DDR4 som Corsair uppger att det väntas bli nu för DDR5, åtminstone i prestandasegmentet.

Är dina minnen utsmyckade med kylflänsar eller är det avklädda gröna kretskort som gäller?