Lagom till julhandeln 2021 lanserar Microsoft operativsystemet Windows 11, där en ny grafisk och enhetlig profil är ett huvudnummer. Ett annat som debatteras flitigt är fokus på säkerhet, där stöd för Trusted Platform Module 2.0 (TPM) blir ett krav. Det är en skyddad behållare för kryptografiska nycklar och har funnits under längre tid, men version 2.0 kräver en relativt modern processor.

I nuläget kan Windows 11 installeras på praktiskt taget alla datorer, men när operativsystemet väl lanseras skarpt har Microsoft tydligt aviserat att hårdvarukraven inte kan rundas. Nu backar bolaget, men endast delvis, och ger entusiaster ett kryphål för att installera Windows 11 på valfritt system med en 64-bitarsprocessor på 1,0 GHz med två eller fler kärnor, 4 GB primärminne och 64 GB lagring.

Metoden för att installera Windows 11 på ett system som inte uppfyller säkerhetskraven är rätt och slätt genom att använda en ISO-fil via ett USB-minne eller bränd på en skiva. Kryphålet som öppnats är även fyllt av kryphål för Microsoft, som inte lovar någonting gällande kompatibilitet, stöd för drivrutiner och framtida uppdateringar – inte ens säkerhetsorienterade.

Förutom möjligheten att installera Windows 11 via ISO-fil på system som saknar stöd står Microsoft fast vid att krav på TPM 2.0 och kompatibla processorfamiljer. I praktiken innebär det endast system som lever upp till kraven får möjligheten att uppgradera till Windows 11 via Windows Update, medan äldre system stannar kvar på Windows 10 och får nöja sig med säkerhetsuppdateringar.

Det råder i dagsläget en hel del förvirring kring exakt vilka processorer med tillhörande TPM 2.0 som får officiellt stöd för Windows 11. Generaliserat handlar det om Intel Core 8000-serien från oktober 2017 och AMD Ryzen 2000-serien från april 2018 eller senare. Kompletta listor för processorer från Intel och AMD finns på Microsofts officiella webbplats.

Källa: The Verge, (2)