Inledning

Behovet av att känna sig säker på internet har aldrig varit större än idag. Intet ont anande användare kan utsättas av allt från direkta attacker i form av malware, till dataläckage hos tjänsteleverantören eller allehanda fel på ett datacenter, som kan kosta användaren dess semesterbilder. Nu är sådana saker inte frekventa händelser för de flesta, men risken finns alltid där.

Integritetsfrågan är något som också är väldigt het just nu, och det är ett diskussionsämne som lär fortsätta också i den närmsta framtiden. Många användare sätter ned foten här, men med lite olika styrka och bestämdhet kring vilken information som ska delas över sociala medier eller lagras någonstans utom användarens kontroll.

Varför en NAS och ett privat moln?

För den som önskar återta kontroll över sina filer, men som inte känner sig manad att bygga sin egna serverpark och pilla med komplicerade installationsprocesser, finns en väldigt enkel lösning – En NAS.

För att titta närmare på detta har Qnap valt att sponsra artikeln, samt skickat över en av sina enheter för ändanmålet i form av den mer graciösa TS-230. QNAP TS-230 har förhållandevis små ytterdimensioner och en fin himmelsblå färg, vilket gör den enkel att placera i hemmet på exempelvis en hylla och göra till en del utav interiören.

Maskinvaruspecifikationer

Qnap TS-230

Mått (H × B × D)

188,64 × 90,18 × 156,26 mm

Vikt

1,98 kg (exklusive hårddiskar)

Processor

Realtek RTD1296
Fyrkärnig 1,4 GHz
64-bitars ARM

Arbetsminne

2 GB DDR4

Internt lagringsutrymme

4 GB flashlagring

Antal hårddiskplatser

2 st. 2,5-tum eller 3,5-tum
SATA 6 Gbps

Internet

Gigabit Ethernet (RJ45)

USB-anslutningar

1 st. USB 2.0
2 st. USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps)

Strömförbrukning

12 W, typisk drift

Aktiv kylning

1 st. 80 mm fläkt

Ljudnivå

15 dB(A)

IMG_20210913_113154.jpg

Två stycken stenhårda vargar som är redo att jobba

Dagen till ära har Seagate tacksamt nog skickat över två stycken 4 TB-hårddiskar ur deras Ironwolf NAS-serie. Dessa hårddiskar kommer att användas genomgående i artikeln ihop med Qnap TS-230 för att bland annat demonstrera initiering av systemet, hur flera diskar kan parkopplas i olika RAID-konfigurationer och hur man skapar delade filmappar.

Utan vidare fördröjning är det dags att hoppa in i artikelns huvudsakliga ämne, nämligen exakt hur du snabbt och enkelt kommer igång med skydda dina filer samtidigt som du bibehåller full kontroll över vart dina filer befinner sig och hur de ska lagras, lokalt som väl på språng.