Den 16 september 2020 klockan 15:00 publicerade vi vårt test av Geforce RTX 3080, det första kortet ur Nvidias nya Ampere-baserade serie. I rubriken skrev vi "ett ovanligt stort prestandakliv" och även om alla inte höll med om det var det svårt att argumentera vem som var den nya herren på täppan.

Dagen därpå, den 17 september klockan 15:00, var det försäljningsstart av de nya grafikkorten. Även om tillgången runt grafikkortslanseringar inte alltid är strålande stod det klart vid ett tidigt stadie att efterfrågan och tillgången var ovanligt extrem. Så pass extrem att vi sett trådar där medlemmar fått vänta i upp till 345 dagar på sin beställning.

De långa väntetiderna inspirerade även t-shirten "Grafikkortstravesti", i vilken det går att fylla i hur länge man väntat på att få kasta sina pengar på ett grafikkort. En stor faktor har förstås varit vilken specifik modell av RTX 3080 som beställts, men även för den som varit flexibel i sitt val har just RTX 3080 varit bland de mest svårtillgängliga grafikkorten vi sett hittills.

Väntar du fortfarande på ett Geforce RTX 3080 som du beställde vid lanseringen?