Kinesiska Honor var tidigare dotterbolag till Huawei, vars telefonverksamhet de senaste åren drabbats hårt av en svartlistning från amerikanska handelsdepartementet. Handelsblockaden förhindrade bland annat flera samarbeten med stora leverantörer och stoppade Huawei från att nyttja Googles programvaror. Huawei sålde därmed Honor, i ett försök att undvika samma problem för dotterbolaget.

Honor ägs nu av kinesiska staten och inhemska telefondistributören China Digital. Tack vare försäljningen har Honor till skillnad mot Huawei kunnat fortsätta samarbeta med bland annat Qualcomm och Google. Nu kan de trots försäljning gå samma öde till mötes, då amerikanska myndigheter överväger att svartlista även Honor.

Enligt The Washington Post råder det intern osämja mellan fyra federala departement kring huruvida Honor utgör en säkerhetsrisk eller ej. Ansvariga från försvarsdepartementet och energidepartementet ska enligt uppgift röstat för att svartlista bolaget, medan utrikesdepartementet och handelsdepartementet röstat mot. Skulle Honor svartlistas kan de riskera förlora avtal om systemkretsar med de amerikanska bolagen Intel och Qualcomm.

Huawei har sedan handelsblockaden satsat på både inhemsk kretstillverkning och egen mjukvara. Även om det sedan dess utfärdats undantag för vissa samarbeten har Huawei inte kunnat nå sin forna glans på mobilmarknaden. Till skillnad från det före detta moderbolaget säljs dock Honors telefoner inte på amerikanska marknaden. De är inte heller involverade i utvecklingen av 5G-teknik, vilket bidragit till att Huawei klassats som säkerhetsrisk i USA.

Departementen inblandade i beslutet avböjer att kommentera, men den jämna fördelningen innebär ett dödläge där inget beslut kan fattas. Om de inte gemensamt fattar ett beslut kan ärendet hamna på amerikanska presidenten Joe Bidens bord istället.

Läs mer om handelskonflikten mellan USA och Kina: