När Amazon fyllde halvåret genomförde vi intervjuer med de flesta stora återförsäljare och prisjämförelsesidorna för att se hur påverkan sett ut. I artikeln framgick det att de riktigt stora avtrycken lyste med sin frånvaro. Nu har ytterligare ett halvår passerat och vi har sett Amazon lansera sitt Prime-medlemskap i Sverige.

Denna artikel bör läsas i kontext av halvårsrapporten vi tidigare publicerat. Vi har skickat förfrågningar till samma aktörer som sist för att se om deras syn på läget har förändrats något sedan sist. Och givetvis har vi också försökt få ett uttalande från Amazon.

Prisjämförelsesajterna

Vi inleder genom att fråga Evelina Galli, konsument- och teknikexpert på Pricerunner vad de kan se rent statistiskt.

När vi kollar på deras utbud visar det sig att över hälften av de topp 1 000 populäraste produkterna på PriceRunner inte finns tillgängliga på Amazon (460 av 1 000 finns att köpa på Amazon.se). Av de produkterna är 83 procent inte billigast hos Amazon (82 av de 460 produkterna har lägst pris hos Amazon).

Köpvana på Amazon

Andel

Fler än fem köp

5%

Färre än fem köp

22%

Ej köpt, planerar att göra det

21%

Ej köpt, planerar inte att göra det

47%

Vet ej/Minns inte

5%

Evelina delar också statistik från den undersökning de gjort på svenska konsumenter med hjälp av Yougov.

[...] endast 5 procent av de tillfrågade e-handlarna svarade att de tappat kunder till Amazon efter Sverige-lanseringen [...]

Avslutningsvis påpekar Evelina att endast 5 procent av de tillfrågade i Pricerunners E-handlarindex svarar att de förlorat kunder till Amazon. Medan 33 procent angav att de i någon mån påverkats av lanseringen i Sverige.

Marko Vicic affärsutvecklingsansvarig på Komponentkoll har en något annorlunda bild av situationen och på deras plattform har Amazons trafikvolymer ökat.

Amazon ligger idag billigast i pris på många produkter, vilket så klart gör att vi har sett ökad trafik till Amazon jämfört med vid Sverige-lanseringen. [...] Vi ser inte att Amazon Prime har påverkat trafiken nämnvärt, vilket inte är oväntat eftersom de svenska återförsäljarna redan har kommit långt när det gäller låga fraktpriser och alterantiv såsom hemleverans, hämtning i butik, pick-up boxar.

Marko tog också fram siffror på hur Amazon förhåller sig till det produkter som är mest intressant på SweClockers, det vill säga datorkomponenter.

Om vi ser på våra populäraste komponenter så har Amazon ungefär 60% i sitt sortiment, och på de produkterna är de billigast 53% av gångerna. Totalt är Amazon billigast på 39% av de populäraste komponenterna.

Från Prisjakt har vi fått besked från bolagets VD Peter Greberg:

Amazon befinner sig i en svår situation, nästan lite av ett dödläge. De lyckas inte övertyga svenska butikerna om att bli kunder, vilket i sin tur gör det svårt för dem att övertyga konsumenterna. [...] Just nu skulle jag säga att det finns få anledningar för svenska konsumenter att handla från Amazon; svenska e-handlare erbjuder redan ett brett utbud och snabba leveranser. När vi undersöker prisnivåerna så ligger även svenska butiker väldigt bra till.

Peter påpekar också att Amazon inte är en betalande kund för Prisjakt. Angående Amazon Prime säger tror han att svenskarna är öppna för den typen av medlemskap, men att det troligtvis dröjer länge innan det ger en påtaglig fördel för Amazon.

Prisjakt har under oktober månad genomfört en studie med 3 000 respondenter. I denna uppgav 22 procent att de handlat från Amazon. Endast 3 procent av dem angav att Amazon Prime ökade deras intresse att handla från Amazon.

I Prisjakts analys som genomförts på cirka 750 produkter visade det sig att Amazon är billigast på 28 procent av dem. Vilket är betydligt högre siffror än motsvarande undersökning som Pricerunner genomfört.

Återförsäljarna

Erik Wickman, VD på Inet, fokuserar på kundkontakt och service och likt andra aktörer har han inga tankar på att sälja sina produkter genom Amazon.

Som väntat erbjuder Amazon en otrolig bredd på sortimentet. Vi är fortsatt nischade på datorer och komponenter och vår största konkurrensfördel är vår kundservice och rådgivning. Vad det gäller Prime så kom det snabbare än väntat, dock vi har sedan länge haft helt fri frakt och next-day-delivery utan att kunderna måste betala för något medlemskap.

Vi följer utvecklingen noga, har inga planer på att sälja vårt sortiment genom Amazon och hoppas att kunderna föredrar grym kundservice och att handla lokalt av ett helt Svenskt företag som går att ringa, maila och prata med på Svenska!

Kristina Wärmare, PR- och kommunikationschef på Netonnet, menar på att inte mycket ändrats sedan sist.

Nej, vi har inte märkt någon direkt effekt på vår verksamhet från Amazons etablering i Sverige. [...] Vi vet att vi ligger långt framme vad gäller de produkter, tjänster och lösningar som vi erbjuder kunderna, och vi känner oss trygga med att vi ligger långt framme i kundupplevelsen, vare sig det gäller kundens köp, leverans, service eller returhantering.

Från Dustin ger PR-chefen Karin Tränk besked att deras strategi är oförändrad och att deras position om något blivit starkare än sedan sist vi talades vid.

Vi har fortsatt att stärka vår position på marknaden och vuxit i och med förvärvet av Centralpoint i Benelux i juni. Vi har ett fortsatt brett utbud med cirka 255 000 IT-produkter och tjänster och fortsätter leverera på vår strategi.

Webhallens pressansvariga Filippa Modig påpekar att deras nya erbjudande om fria hemleveranser inte medvetet synkades med lanseringen av Amazon Prime utan snarare är en del av ett mer långsiktigt arbete.

Vi väljer att arbeta proaktivt med längre planer över att agera reaktivt på vad andra gör. [...] Vi arbetar mest med våra lojala kunder, och där ser vi inte någon större påverkan. Sedan är vi i en period där gaming i samhället blir allt större och hittar fler personer, så det finns möjligheter för tillväxt utan att göra det på andras bekostnad.

Amazon

För första gången fick SweClockers ett svar från Amazon, bolaget valde dock att inte gå in på detaljer i svaret.

Vi är väldigt glada över mottagandet från våra svenska kunder. Precis som vår tillväxt i EU har vi en långsiktig strategi för Sverige, och vi befinner oss precis i början av vår resa här. Att erbjuda Amazon Prime till våra svenska kunder är det senaste steget och det känns bra att kunna erbjuda det bästa inom shopping, erbjudanden och underhållning från Amazon. Vi kommer att fortsätta bygga ut vårt erbjudande med nya tjänster och fortsatt innovation för att göra det snabbare och enklare för våra kunder att få sina beställningar.

Avslutande tankar

Trots en smått oberörd stämning bland återförsäljarna och mindre positiva ordalag från prisjämförelseaktörerna visar statistiken som Prisjakt och Pricerunner på en marknadspenetration som inte är obetydlig. Med en siffra på 22 procent som handlat från Amazon har de redan nått en större andel än många tidigare lokala aktörer lär ligga på.

Att Amazon Prime i sig inte inneburit en stor tillströmning är inte helt oväntat då tjänsten endast funnits ute en månad. Därtill angränsas eller tangeras fördelarna redan av en del av de svenska återförsäljarna, som gratis frakt och hemleveranser utan krav på betalande medlemskap.

Amazons utmaning i Sverige är i vår bedömning tvådelad. Dels har vi redan väletablerade stora aktörer med mogen e-handel och fysiska butiker som redan erbjuder samma produkter som Amazon. De gör också detta med förmåner, tilläggstjänster och andra värdetillägg som annars varit Amazons styrka.

Det andra dilemmat är det som Peter Greberg från Prisjakt belyser. Det vill säga att Amazon inte lyckats med att knyta upp de svenska återförsäljarna. Framförallt inte i elektronikbranschen. En marknadsplats är summan av de aktörer som säljer sina produkter på plattformen och där lyser alla stora svenska aktörer med sin frånvaro.