Den PCI Express x16-anslutning som återfinns på moderkortet kan generellt sett inte ensam strömförsörja de flesta grafikkorten samt vissa andra instickskort. Dessa ansluts därmed med en eller flera 8- och 6-pinnars PCI Express-anslutningar till nätaggregatet. Med PCI Express 5.0-standarden introduceras en ny sådan strömkontakt som nu även dyker upp på bild.

Framtidens grafikkort får upp till 600 watt över 16 pinnar

Bilderna är publicerade av Eteknix (via Videocardz) och påstås vara en kabel tillhörande nätaggregatet Asus ROG Thor Platinum II med en 12-pinskontakt i ena änden och dubbla 8-pinskontakter i andra. På Asus produktsida specificeras nätaggregatet ha stöd för "PCI-E 5.0 12-pin" och kablage för att leverera effekt upp till 600 watt.

PCIe-Gen5-600W.png

Tidigare uppgifter specificerar att det nya kontaktdonet har 16 kontaktstift, där 12 stycken är för ström och 4 stycken för någon annan typ av signal. De extra pinnarna är till synes inte inkluderade på kontakten till bilden. Ett möjligt skäl till detta kan vara att de helt enkelt inte är ämnade för produkter som riktar sig till konsumentmarknaden. Ett annat alternativ är att de bara inte har något direkt användningsområde när det kommer till specifikt grafikkort.

Värt att notera är att anslutningen på bilden ser ut att vara identisk Nvidias 12-pinskontakt som togs fram till Geforce RTX 3000-korten i Founders Edition-utförande. Kontakten har inte fått något större genomslag bland tredjepartstillverkare och det är inte nödvändigtvis så att de är kompatibla med varandra. Det kan dock förklara varför Nvidia valde just det utförandet.