Upplösning och prisnivåer

4K eller 8K?

Mängden pixlar är mindre viktigt. Det är viktigare att se till TV:n som helhet med ljusstyrka, färgkvalitet, kontrastförhållande, spelegenskaper, ljudsystem och så vidare. Då ser vi att det finns flera toppmodeller med 8K-panel. Dessa 8K-modeller är precis lika bra eller faktiskt ofta ännu bättre än sina motsvarande 4K-modeller.

1920px-Resolution_of_SD,_Full_HD,_4K_Ultra_HD_&_8K_Ultra_HD.svg.png

Till exempel kan 8K-modellen ha snabbare bildprocessor, högre ljusstyrka, bättre FALD och så vidare vilket gör den till en bättre TV överlag. Vilket då har väldigt lite med själva 8K-panelen att göra. Även om du idag inte använder något som helst 8K-material utgör detta ingen betydande skillnad i sig självt. Precis som dagens 4K-modeller inte på något sätt är onödiga bara för att du i bästa fall använder 1080p-källor eller tittar på skogs-TV. Det är helheten som räknas.

Ifall du specifikt är ute efter 8K-kapacitet är det förstås en annan sak. Det viktiga är att fortfarande tänka på TV:n som helhet så att du inte väljer en sämre TV bara för att den har 8K-panel.

Inga priser?

Priserna på en TV varierar hela tiden. I perioder flera tusen kronor från dag till dag i vad som blir kanske 18 månader innan den slutar säljas. Bildkvaliteten på en TV:n och dess egenskaper är däremot konstant under hela perioden. Så vad en viss TV kostar just idag får man fråga om i butikerna och sajter som Prisjakt, Pricerunner och så vidare.

Därför är det också omöjligt att svara på frågan ”Vilken TV är bäst för 10.000 kr?”. Vänd på frågan och utgå från kvalitetsklassen, topp, mid, bas och jämför egenskaper du är ute efter. Då kan du sortera bort vilka som är mindre intressanta och vilka du ska fokusera på. Räcker inte din budget för den TV du faktiskt vill ha? Rekommenderat att du antingen väntar och spara ihop mer pengar. Eller sänker dina krav och köper en sämre TV.