Panasonic

Panasonic är trygga fast inte tråkiga

Panasonic kan enkelt sammanfattas i att de gör några av de mest kompetenta TV-apparaterna på nordiska marknaden men har samtidigt inte samma tillgänglighet och spridning som andra märken. Detta är förstås en personlig betraktning men jag har under mina snart 18 år av TV-testande inte träffat på en dålig eller misslyckad Panasonic-TV. Även enklare modeller som byggs på beställning av andra tillverkare har fungerat som väntat och behållit Panasonics grundfunktioner, likt väl fungerande menyinställningar

Panasonic väljer ett eget och ganska enkelt smartsystem kallat ”My Home Screen” som bygger på Firefox TV-lösningen. Det ger inte alls samma utbud av appar som de övriga systemen. Samtidigt är detta det kanske minst påträngande av alla smart-system

Nytt för 2021 är att Panasonic tar till sig HDMI 2.1 och 4K/120 och VRR utöver den eARC de haft tidigare år.

Spelläget är ytterligare optimerat:

  • 60 Hz: ~15 ms

  • 120 Hz: ~6 ms

Det har dock rapporterats om stabilitetsproblem med 4K/120 och VRR-funktionen till den grad att Panasonic har gått ut med pressmeddelande om att ny firmware ska ordna upp detta till årsskiftet 2021/2022.

Panasonic_grafik_211117.jpg

Trimmade men inte stora OLED-paneler

JZ2000E är Panasonics traditionella OLED-flaggskepp sedan ett par år tillbaka där de arbetat med ”Master”-paneler som är utvalda OLED-paneler med en effektivare kylning. I praktiken når de uppemot 800–900 nits i HDR och kan hålla SDR kring 300 nits i långa perioder tack vare kylningen. Det högre ljusuttaget ger också panelen ett större kontrastintryck.

Detta gör att JZ2000E tillsammans med Sony A90J är de två bästa OLED-modellerna på marknaden för 2021 där båda tillverkarna erbjuder bättre bild- och färgkvalitet än LG:s OLED. Sony dock sin modell i 55, 65 och 83 tum, där Panasonic endast har 55 och 65 tum. Överlag är stora paneler inte Panasonics grej tydligen.

Utöver den enastående OLED-panelen har JZ2000E ett Dolby Atmos-baserat ljudsystem med uppåtriktade högtalare och en kalibrering av ljudet via fjärrkontrollen. JZ1500E har en liknande lösning fast då utan de extra Atmos-högtalarna. Du kan använda hörlursutgången på dessa modeller som en utgång för att ansluta kompletterande subwoofer.

JZ1500E använder ”Master”-panelen men har inte riktigt samma värmeavledning och därmed ljusstyrka som hos JZ2000E. JZ1000E behåller ”Master”-panelen och samma bildkvalitet fast själva TV:n har ett enklare ljudsystem.

Kliver vi ned till JZ980E är det istället den standardiserade OLED-panelen snarare än de utvalda exemplaren. I praktiken ger Panasonic samma färgkvalitet och inställningar med kontroll över bilden. Lägre pris med större exemplarvariation och inte riktigt samma kontrastintryck som de bättre modellerna. Detta är mer likt Sonys A80J-modell och båda varianterna är färgmässigt bättre än LG:s OLED-modeller.

LCD med smartare local dimming

För LCD-utbudet är det JX9-serien med JX970E och JX940E som i grunden är samma modell där JX970E har en metalldesign och centralt stativ istället för svart ram ram och stativfötter. Paneltypen är troligtvis VA-typ.

Panasonic använder en dimming-funktion som skiljer sig från traditionell local dimming och FALD. Istället för att tänka i zoner eller kolumner arbetar kantbelysningen med hur panelen uppdateras uppifrån och ned. Detta är inte den mest effektiva metoden men den istället är diskret och har inte problemet med att local dimmingen ibland är långsammare än bilden. Nivån på den här bearbetning baseras på bildkretsen i TV:n och där hat JX9-modellerna en mer kraftfull processor än JX8-modellerna.

Tydligast effekt är i situationer med stora tydliga ytor av svart där ljuset kan dämpas utan att det uppstår blooming och glorior. Där kan kontrastförhållandet öka med 3–4 gånger över panelkontrasten. Ju tätare sektioner, desto mindre ökning av kontrastförhållandet.

Denna typ av local dimming fungerar även rätt bra med IPS-teknik och kan ge IPS-paneler ett betydligt starkare kontrastintryck utan blooming-effekter och glorior.

Android TV i den enklare utbudet

Steget ned med JX800E, även JX810E, JX820E eller JX850E beroende på försäljningskanal. Dessa behåller local dimming-funktionen men i ett enklare utförande tack vare enklare bildprocessor. I praktiken är JX8-modellerna något sämre på att släcka ned vid mer komplext omväxlande ljus/mörk bild men lika effektiva på att få stora ytor av svart att se svart ut.

Det som förloras mot JX9-serien är tyvärr 4K/120-kapacitet och VRR-funktionen. JX8-modellerna använder 60 Hz-paneler och saknar interpolering. TV:n kan ta emot 1080p/120-signal men kommer då att kasta bort varannan bildruta. Annars typisk midklass-prestanda med strax över 400 nits ljusstyrka och VA-panel med relativt breda vinklar för att vara VA-panel.

JX700E är en basmodell som saknar local dimming-funktion. Information om denna modell är begränsad.

JX8- och JX7-serien använder Android TV som operativsystem istället för Panasonics diskretare men också rudimentärt enkla Firefox-system. Inte många tjänster som ger appar till Firefox TV. I praktiken är det ganska liten skillnad i själva handhavandet då Panasonic hanterar Android TV utan att vara påträngande. Samtidigt som Android TV ger ett mycket större utbud av appar.

2020-utbudet är väldigt snarlikt

Panasonics 2020-utbud är enkelt att följa upp eftersom modellerna har samma beteckningar men använder bokstaven H istället för J. HZ2000E är alltså 2020-motsvarigheten till JZ2000E. Det erbjuds i grunden samma nivåer av bildkvalitet modell för modell. Det som är nytt för 2021 är främst VRR och 4K/120-kapaciteten samt Android TV hos de enklare modellerna.