Dagens testprodukt är fullspäckad ultrabred gamingskärm med både hög uppdateringsfrekvens och upplösning. Svive är en produktserie som Komplett har tagit fram och som duktiga producenter tillverkar. Således kan det tänkas finnas snarlika produkter under andra varunamn, men innehållet kan också skilja åt en del.

SvivePYX35D601_A32.jpg

Svive PYX35D601 har en skärmpanel från välrenommerade AU Optronics som med ett ultrabrett 21:9-format och upplösning om 3 440 × 1 440 pixlar dessutom rullar i hissnande 180 Hz. AMD Freesync erbjuds därtill. Med en förhållandevis låg ordinarie prislapp om dryga 6 000 kronor undrar jag om det inte är för bra för att vara sant. Häng med när jag tar en titt på denna bastanta skrivbordspjäs!

Om begrepp känns lustiga eller om du önskar fördjupa dig ytterligare inom området rekommenderar jag dig att slå ett öga på SweClockers bildskärmsguide skriven av eminenta @Laxpudding.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

testpilot_dk.jpg

Testpilot: David Kvist

  • Användarnamn: @DavidtheDoom

  • Registrerad: 2012

  • Plats: Göteborg

  • Specialitet: Elektronik, komponenter och forumknep

Davids datorkarriär tog raketfart när blev medlem på SweClockers. Han har hunnit bli moderator i forumet, rodda SpelClockers, servera kaffe på Dreamhack och även resa till Computex. Han är en av de ursprungliga testpiloterna och bistår dessutom med moderkortsrecensioner för redaktionen.

Enligt David ska datorer helst vara små, tysta och utan blinkande lampor: "RGB är överskattat och ska gå att stänga av". Utöver datornörderiet och intresset för allsköns elektronik uppskattar han även ekonomi och konsumenträtt.

Idag jobbar David professionellt som elektronikingenjör och designar passande nog PCI Express-enheter i M.2-format. Ni hittar honom i forumet och på SweClockers Discord, som han dessutom hjälper till att administrera.

Läs mer om SweClockers testpiloter

Sponsrat innehåll: Testpilot

komplett logga.png

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Komplett som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Specifikationer

Kartongen till Svive PYX 35D601 är knappast spännande men innehållet imponerar med på pappret fina specifikationer.

SvivePYX35D601_A01.jpg

Produktkartongen för dagens testprodukt är där krutet lagts, men den skyddade testexemplaret trots en smäll under transport.

Egenskap

Värde

Bildskärmsstorlek

35 tum

Panelteknik

VA

Paneltillverkare

AU Optronics

Upplösning

3 440 × 1 440 px.

Bildförhållande

21:9 (Ultrawide)

Färgtäckningsgrad

sRGB: 99 %
NTSC: 90 %
DCI-P3: 90 %
Adobe RGB: 85 %

Maximal uppdateringsfrekvens

180 Hz (Överklockning, Displayport)
100 Hz (HDMI)

Responstid (Grå till grå)

5 ms med "overdrive",
20 ms utan "overdrive"

Krökt panel

Ja, 1800R

Garantitid

3 år

Vesafäste

Ja, 75 × 75 mm med medföljande adapter

Skärmfot

Djup: ca. 270 mm
Höjdjustering: ca. 100 mm
Maximal höjd: ca. 550–440 mm (Mätt från övre skärmkant)
Horisontell vridning: ±20°
Vertikal vinkel/tilt: ca -5° – +20°
Pivot: Nej

Adaptiv bildsynkronisering

AMD Freesync
48-165 Hz (Displayport)
48-144 Hz (HDMI)

Vikt

8,1 kg

Bildanslutningar

2× HDMI 2.0
2× Displayport 1.4

Övrigt

Bild-i-bild-stöd

Pris

Några saker som sticker ut extra för mig är valet av panelleverantören AU Optronics som är välansedda i branschen, inte minst för snabbare spelpaneler. I mina privata spelskärmar har jag självmant sökt upp just AU Optronics-paneler och det är kul att se att även Komplett förstår sig på vad köparna eftersöker.

Vidare är det ingen dålig panel som har valts enligt specifikationerna. Den höga upplösningen och snabba uppdateringsfrekvensen kostar nog en ansenlig slant och andel av hela konstruktionen. Färgåtergivningen är kompetent men inget att hurra för. Till hobbymässig bild- och videoredigering fungerar den säkert prima, men som arbetsskärm för en fotograf så lämnar färgåtergivningen en del att önska.

SvivePYX35D601_A13.jpg

Två bildingångar av endera HDMI och Displayport. Displayport krävs för den högsta uppdateringsfrekvensen om 180 Hz.

Till panelen har en kompetent styrkrets valt, varpå AMD Freesync stöds och hög frekvens fungerar över både Displayport och HDMI, även om den senare är begränsad till 100 Hz. Något som inte syns är sådant jag gärna kallar "lull-lull", det vill säga grejer som inte bidrar till den primära funktionen. Hörlurshållare, USB-hubbar och dylikt får en köpare helt enkelt lösa på annat håll. Även discobelysning och högtalare saknas, men det finns dock en ljudutgång för hörlurar i skärmen.

Design och fysisk konstruktion

Svive PYX 35D601 tydligaste fysiska egenskap är skärmstorleken om 35 tum. De fysiska måtten är något större och på sidor och överkant är ramen tio millimeter tjock, i underkant det dubbla. Totalt mäter konstruktionen cirka 83,5 centimeter i bredd och passar bäst på ett bredare skrivbord.

SvivePYX35D601_A36.jpg

För mig känns storleken inte överväldigande, även om jag behöver vrida på huvudet något när jag sitter och arbetar. Panelen är krökt med radien 1800 millimeter vilket kanske underlättar användningen. Just krökningen är något som jag tidigare ofta stört mig på då skärmarna har en tendens att samla alla reflektioner i ett vertikalt streck oavsett vinkel. På skärmen jag testar upplever jag inte något problem – antireflexionsbehandlingen på skärmen gör ett bra jobb.

Den största omställningen för mig att använda en ultrabred skärm skulle jag säga är just hur kasst operativsystemet Windows är på att hantera fönster, trots namnet på operativsystemet. Detta blev mindre smärtsamt när jag började använda Microsoft Powertoys som möjliggör fönsteranpassning med fler än två zoner horisontellt.

SvivePYX35D601_A23.jpg
SvivePYX35D601_A24.jpg

En grej som jag normalt sett inte brukar uppleva som problematisk är belysningen som visar att enheten är igång. På Svive PYX 35D601 är lysdioden så pass stark att en cirkel uppstår på bordet.

Stativ

Stativet till Svive PYX 35D601 är en trebent konstruktion och med måtten på skärmen krävs ett stort fotavtryck. Dryga 23 centimeter av bordsskivan äts upp från bakben till frambenen. Det placerar skärmytan 16 centimeter från bakbenets spets Det krävs säkerligen ytterligare utrymme för kablar och dylikt, men cirka 20 centimeter från vägg kommer skärmen placeras för en köpare. Benen framtill äter upp ytterligare utrymme på skrivbordet.

SvivePYX35D601_A15.jpg
SvivePYX35D601_A18.jpg
SvivePYX35D601_A19.jpg
SvivePYX35D601_A20.jpg
SvivePYX35D601_A16.jpg
SvivePYX35D601_A04.jpg
SvivePYX35D601_A11.jpg
SvivePYX35D601_A12.jpg
SvivePYX35D601_A21.jpg
SvivePYX35D601_A22.jpg

Med stativet kan skärmen höjas och sänkas med dryga 11 centimeter. Panelen kan även riktas upp och ned samt vridas horisontellt (höger-vänster) men inte roteras. Således är det ingen revolutionerande konstruktion, men några vardagsförbättrande funktioner finns. En inbyggd kabelkanal i nederkant av stativet möjliggör snyggare kabeldragning bakom skärmen. Två skärmkablar och strömkabel går in utan större bekymmer, men tre skärmkablar kräver lite arbete.

Just stativet är en av svagheterna hos Svive PYX 35D601. När jag står upp vid mitt höj- och sänkbara skrivbord skakar skärmen när jag skriver på tangentbordet. Vid nedsänkt läge på skrivbord så är de värsta vibrationerna begränsade och skärmen är betydligt stabilare. Jag hade nog sagt att ett bra skärmstativ eller stabilt skrivbord är ett krav för den som spelar eller skriver lite hårdare.

Panel och bild

Det kanske viktigaste med en skärm är såklart hur kul det är att titta på skärmen. Till specifikationerna så ska dagens testprodukt åtminstone på pappret briljera. När jag lägger min blick på skärmen är det dock inte lika självklart som jag först trodde att det skulle vara.

SvivePYX35D601_A30.jpg
SvivePYX35D601_A31.jpg
SvivePYX35D601_A36.jpg

Panelen är av VA-typ, som är en paneltyp ofta lyft för dess goda svärta och kontrast. Dessvärre är det lite ojämnhet i panelen så svärtan försämras avsevärt i utkanterna på skärmen. Svart blir snarare mörkgrått och troligen är det panelvariationer det rör sig om. När en krökt skärm byggs används en helt vanlig platt skärmpanel som sedan forceras in i en krökning. Denna krökning har en tendens att påverka hur tätt panellagrena sitter i skärmen och variationer kan uppstå. Just exemplaret jag har, har en gradient som märks för den som vet var den ska titta.

Jag har varken erfarenhet eller verktyg för att mäta korrekthet i färgåtergivningen i skärmen, men kort och gott skulle jag säga att inget sticker ut på ett negativt sätt och det får således tummen upp av mig.

När det kommer till uppdateringsfrekvensen är det inte svårare än att koppla in kabel och aktivera överklockning i skärmens inbyggda meny (eng. On-screen display). Något jag fann lite lustigt var att Freesync inte gick att aktivera i drivrutinen till mitt grafikkort, utan även detta skulle slås på i skärmens meny.

SvivePYX35D601_A25.jpg
SvivePYX35D601_A26.jpg

Freesync funktionen fungerade för mig med Displayport utan att för den skull ha verifierat exakt intervall. När jag körde lite demoprogram verkade det vara någonstans runt 40 Hz som Freesync ballar ur. Högsta uppdateringsfrekvens som går att nå med HDMI-kabel är 100 Hz men det som följer med i lådan till skärmen är en Displayport-kabel. Enligt Komplett så är det ned till 48 Hz som Freesync fungerar vilket stämmer överens med mina upplevelser.

Ytterligare funktioner som återfinns i skärmens inbyggda meny är bild-i-bild läge där flera bildkällor kan visas samtidigt på skärmen. Just den inbyggda menyn får av mig godkänt med nöd och näppe. Det finns sämre, men detta är en av de värre jag har pillat på. De fysiska knapparna känns hela tiden omvända mot vad som intuitivt är rätt, vilket resulterar i att det tar extra lång tid att navigera i menyn. Vidare finns det ett spelläge som låser ljusstyrkan till "90 %". Perfekt för mörkrädda, men helt oanvändbart.

Det finns även en "overdrive"-funktion som sänker responstiden på skärmen. Denna funktionen kräver att överklockningen av panelen (till 180 Hz) stängs av. Fyra "overdrive"-lägen finns: Av, låg, medium och hög. Dessa ger märkbar skillnad vid "UFO test". Vid "hög" uppstår artefakter kring text när jag skrollar, vilket helt enkelt inte fungerar för mina ändamål varför jag primärt har kört skärmen med maximal bilduppdateringsfrekvens istället.

Sammanfattning och slutsats

Om jag ska försöka summera skärmen Svive PYX 35D601 blir det ingen långrandig utläggning. Det är riktigt stor skärm med gedigna specifikationer. Prislappen är lägre än annars kanske väntat, vilket märks i tillkortakommanden i skärmstativet och den röriga skärmmenyn.

Trots något blandade intryck tycker jag att Svive PYX 35D601 levererar väldigt mycket skärm för pengarna. Kombinera detta med ett schysst skrivbord eller skärmstativ så är det ett mycket kompetent paket för den som primärt konsumerar media, som filmer eller spel. Med det sagt får Svive PYX 35D601 bära Testpiloternas silver-utmärkelse.

Fördelar

  • 180 Hz bilduppdateringsfrekvens

  • Många pixlar och tum per krona

  • AMD Freesync

Tänkvärt

  • Ganska avskalad, utan RGB-disco eller högtalare

Nackdelar

  • Rangligt stativ...

  • ...som kräver mycket plats på skrivbordet

  • Små färgskiftningar i nederkant

  • Skärmmenyn och knappar har dåligt samspel

 

Pris vid publicering: 5 990 kronor
Lägsta pris just nu:

Är det en ultrabred skärm som står på ditt skrivbord, eller är det något du drömmer om? In och kommentera Svive PYX 35D601 i kommentarstråden.