Den välrenommerade, japanska skärmtillverkaren EIZO har den senaste tiden synts på SweClockers i olika sammanhang. Ett kunskapsprov och en mer djuplodande artikel om bland annat ergonomi och färger hos skärmar är två exempel. Sedan slutet av oktober har det därtill varit möjligt att ansöka om att testa EIZO-skärmar på jobbet, och det är nu dags att presentera vilka som får uppdraget.

En introduktion till de fem testpiloterna:

Totalt fem SweClockers-medlemmar på olika arbetsplatser och i olika branscher kommer att förses med olika och ändamålsenliga modeller. Skärmar kommer också att lånas ut till några av kollegorna på respektive företag. Testperioden löper fram till mitten av januari och i samband med det delar medlemmarna med sig av sina intryck. Vad är du nyfiken på att veta?

Systemarkitekten @FredAlms vill effektivisera arbetsmiljön

Fredrik, @FredAlms, är systemarkitekt med gedigen erfarenhet och 15 år på arbetsplatsen. Utanför arbetstid är löpning en stor post, medan läsning, spel och umgänge med fru samt tonårsbarnen delar på övrig tid. Elgitarren används också flitigt, där den gamla drömmen om att starta hårdrocksband fortfarande lever.

På arbetsplatsen är de fem teknikgalna utvecklare som jagar ny hårdvara och verktyg för att effektivisera, varför de är nyfikna på EIZO-produkterna. Kan de ge ett bättre resultat än skärmarna som används i dagsläget? En extra vilsam och effektiv arbetsmiljö är i alla fall vad Fredik hoppas få ut av testtiden.

Färg och kalibrering viktigt för @Teddis

Theodore med användarnamn @Teddis arbetar med colour grading för TV-program. Kollegorna Martin och Andreas, som kommer att hjälpa till med testandet, arbetar med samma sak, men är också bevandrade inom VFX. Utanför jobbet är intresset för teknik stort, men bakning, resande och World of Warcraft lockar också. @Teddis önskar att lånet av EIZO-skärmar ska ta arbetsplatsen in i "post Rec.709-eran", med den högre upplösningen och färgomfånget som efterfrågas. Det är samtidigt viktigt att kalibrering är smidig och att även gamla standarder håller måttet.

SIS_2.jpg

Mycket skärmyta utan strul är vad @KeVVa hoppas på

Kevin, eller @KeVVa arbetar som systemutvecklare på en byrå i Stockholm och är i dagsläget ständigt sugen på lite extra skärmyta. Drömmen är när head-mounted displays når en nivå för att bli standard som ersättare till datorskärmar för vardagligt bruk. På intressefronten finns hemautomation, datorer och teknik i största allmänhet. Att slippa dagens struliga flerskärmsuppsättning med dockor är målet. Därtill tycker han att det ska bli intressant att jämföra gammalt och nytt, där förstnämnda består av EIZO-skärmar med cirka 7 år på nacken.

Konstnärsådra och teknikutvecklingen intresserar @BneT

Benjamin @BneT arbetar med digital produktdesign och fokuserar på User Interface och User Experience (UI/UX). Även på fritiden är färg och form vanligt förekommande, med konstnärliga intressen för skulptering, foto och graffiti. Musik och träning smäller också högt. Benjamin har tidigare haft EIZO-skärmar och är därför nyfiken på vad som hänt med de nya produkterna, där 4K UHD-upplösning och större format finns att välja bland.

Bättre färgtänk lockar @GoodfellasBoy

@GoodfellasBoy arbetar med 3D-animation och är del i ett produktionsbolag som bland annat gör vinjetter till reklamfilmer och för namnkunniga nördangelägenheter som Dota och Battlefield. Här är förväntningarna på skärmtestandet att kunna höja nivån för hur företaget tänker kring färgprofiler, med en produktion som ofta sker i Rec. 709 eller sRGB. Äldre EIZO-skärmar har funnit på företaget men har nu ersatts, varför det även lockar att se vad de senaste modellerna går för.

USB-C_no_expiration.jpg

Här är skärmarna som kommer att testas:

  • På Fredriks arbetsplats kommer två teststationer att dyka upp; den ena bestyckad med den breda 38-tummaren Flexscan EV3895, den andra med två 1440p-upplösta 27-tumsskärmar, Flexscan EV2795. USB Type-C-dockning finns hos båda uppsättningar.

  • Hos Theodore fördelas testandet över tre skärmar med värstingmodellen Coloredge CG3146 för grading, vilken sällskapas av Coloredge-syskonen CG279X samt CS2740.

  • Kevin med arbetskamrat får testa ultrabrett i form av dubbla av Flexscan EV3895.

  • Benjamin får sätta tänderna i Flexscan EV3285 som kommer med både goda färgegenskaper och stor skärmyta.

  • En Flexscan CS2731 med kalibrator, samt högupplösta och exakta Coloredge CG319X tar plats hos @GoodfellasBoy.

EIZO-skärmar är generellt produkter som tar plats i professionella miljöer, varför tester och recensioner inte nödvändigtvis finns i massor. Om du är nyfiken på skärmarna har du därför ett ypperligt tillfälle att ställa frågor till testarna här på sajten, medan en mer matig sammanställning hägrar i början av 2022.

Eizo-Logo.png

I samarbete med Eizo

Denna artikel produceras i betalt samarbete med Eizo. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för dig som läsare.