I en av de fem Hötorgsskraporna vid Sergels torg i Stockholm invigdes under torsdagen Space, ett digitalt kulturcenter som ockuperar totalt 7 500 kvadratmeter och 7 av höghusets våningsplan. En av huvudattraktionerna är Space Gaming, som enligt Space själva är inte bara Sveriges utan även världens största gaming-center.

Space Center är fördelat på husets lägre våningar, hela vägen ned till källarplanet. Den största avdelningen finns en trappa ned från entrén, där spelsugna gäster checkar in med hjälp av QR-kod.

space_14.jpg
2021-11-26 11_16_59-Space Gaming – Appar på Google Play.png

Incheckningen är en del av det system som ligger till grund för hela Space Gaming, där användare utgår från "Space Gaming App" i telefonen. Den hanterar allt från bokning till matbeställningar och betalning sker direkt genom applikationen med betalkort eller Swish. För åtkomst krävs legitimering med Bank-ID och för minderåriga barn och ungdomar kan även förälder eller vårdnadshavare legitimera sig och lägga till barnet under eget konto.

Legitimering med Bank-ID är även tänkt att hjälpa personalen att hålla koll på vilka som vistas i lokalen och göra det tryggare för barn och ungdomar. Användare som inte följer Space regler kan få sitt konto avstängt. Det finns möjlighet att återvända om man visar prov på bättring, däremot är det bara tre chanser som gäller. Efter en tredje avstängning förblir dörrarna stängda för gott.

space_6.jpg
space_5.jpg
space_13.jpg

Väl inne möts man av rader på rader med väl RGB-belysta datorer i det plan som utgör större delen av gaming-centret. Space har samarbetat med både återförsäljare och hårdvarutillverkare för den biten och det är rejält påkostade burkar, där Webhallen står för bygget och Intel för processorerna. Det kanske mest häpnadsväckande är dock grafikkorten, som är ett minst sagt intressant tillskott. Alla 400 datorer har nämligen utrustats med Nvidia Geforce RTX 3080 och inte vilken variant som helst – samtliga är RTX 3080 Founders Edition.

För att logga in på en bokad dator scannar användare en QR-kod med applikationen, vilket startar "Space Launcher". Genom plattformen går det dels att spela ett antal spel där Space står för licensen, dels att logga in på alla diverse spelklienter och installera egna spel. Plattformen knyter även till övriga tjänster och det går till exempel att beställa mat och dryck direkt till sin plats.

space_9.jpg
space_8.jpg
space_11.jpg
space_12.jpg
space_10.jpg

Ytterligare en trappa ned från detta ligger Space Club, som är något mer premium jämfört med ovanvåningen. Där finns bredare bord med mer yta per plats och lite mer avskärmning mellan bordsgrannarna. Här råder däremot 20-årsgräns, då Space Club även inkluderar en bar med alkoholservering. Besökare kan antingen beställa sig en öl direkt till datorn eller umgås i själva Space Club, som även ska ha e-sport rullandes på ett antal skärmar på väggarna. Mitt i själva bar-delen finns även ett litet fönster i golvet, där en relik från den gamla rockklubben Underground lever kvar.

space_7.jpg

Ett sista antal av de 400 datorerna är placerade i grupper om fem i avskilda rum, som även innehåller whiteboard och minikyl. Dessa kan hyras för en femhundralapp per timme och är tänkta att passa lite extra bra till allt från högljudda kompisgäng till e-sportlag som vill träna ihop.

space_1.jpg
space_3.jpg

Förutom Space Gaming rymmer lokalen även en e-sportarena med plats för en publik upp till cirka 550 personer. Scenen är tänkt att rymma matcher i spel med upp till fem spelare per lag och utrymmet är utrustad med både kameror och allt som går att tänka sig i ljud- och ljusväg. Space mål är att arenan ska bli Sveriges nationalarena för e-sport, något som inte riktigt finns i nuläget, åtminstone inte i permanent format. De ska även ha flertalet turneringar planerade redan, men det första intrycket är att lokalen är något liten för att räcka till de enorma evenemang de riktigt stora tävlingarna faktiskt är.

Resterande delar av Space är inte riktigt lika renodlat gaming-fokuserade, även om tech är ledordet. På de övre våningarna ryms framförallt kontor, mötesrum och konferenslokaler som hyrs ut till företag inom den digitala underhållsbranschen. På markplan ligger restaurangen Fat Cat, som kompletteras med delin Skinny Kitten.

Därtill finns Space Academy, ett initiativ där skolor och ungdomar ska erbjudas möjlighet att introduceras till programmering och utveckling. Skolor kan boka in sig för föreläsningar och utbildningstillfällen och det ska även hållas gratis läger på loven för programmeringsintresserade i åldrarna 13-19 år.

Internetcaféer har mer eller mindre dött ut och med internets framfart i hemmet är det vanligare att spela hemifrån än att släpa datorn till LAN-partyn. Det finns trots det ett antal gaming-center i Sverige. Endast ett stenkast bort från Space, vid Odenplan i Stockholm, ligger bland annat Inferno Online och Redbull Gaming Sphere. Space menar dock att det finns både plats och behov av fler och det är helt klart ett imponerande projekt i första anblick. Alla bitarna är dock inte riktigt på plats ännu, då coronapandemin ska ha orsakat en del av förseningarna.

Huruvida 400 datorerna får gå varma återstår att se, då Space slår upp portarna för allmänheten lördagen den 27 november.

Vad tycker du om Space? Är det något du är sugen på att besöka?