Att det är brist på grafikkort har inte undgått någon på SweClockers. När Nvidia först lanserade Geforce RTX 3000-serien tänkte sig många att bristen var övergående och att det inom kort skulle gå att köpa ett grafikkort. Med facit i hand ett år senare råder det fortfarande brist och de grafikkort som finns i butik har orimligt höga priser.
► Nvidia Geforce RTX 2060 12 GB blir officiell – lanseras 7 december
Med bakgrund av detta har det i månader ryktats om att Nvidia skulle återlansera en gammal klassiker för att möta bristen – Geforce RTX 2060. Modellen lanserades för snart tre år sedan, den 15 januari 2019, och fick den 2 juli samma år en upphottad variant i form av RTX 2060 Super. Grafikkortet med dubblerad mängd grafikminne är nu officiellt och många frågar sig hur ett gammalt grafikkort kan bidra till att lösa bristproblematiken.
Svaret på den frågan är fabrikskapacitet och olika produktionslinjer. Med Geforce RTX 3000-serien bröt Nvidia ett mångårigt äktenskap med TSMC och gick över till Samsung för att nyttja dess 8-nanometersteknik. Även om vare sig Nvidia eller Samsung uttalat sig i konkreta ordalag är det mycket som pekar mot att Samsung inte klarat av att leverera i tillräckliga volymer.
Innan skiftet till Samsung tillverkade Nvidia sina grafikkretsar på TSMC:s 12-nanometersteknik, vilken namnet till trots är fjärde generationens 16 nanometer med förbättringar inom prestanda och energieffektivitet men inte transistortäthet. TSMC:s 16 nanometersteknik lanserades tredje kvartalet 2015 och är i sin tur en vidareutveckling av 20 nanometer, vilken lanserades tredje kvartalet 2014 och även den har samma transistortäthet. Skillnaden med 16 nanometer var introduktionen av bättre presterande FinFET-transistorer.
Lång historia kort, det som kallas 12 nanometer är en mer än sju år gammal tillverkningsteknik. Att tekniken under så lång tid var TSMC:s spjutspetsteknik har gjort att kapaciteten för denna byggts ut rejält under åren, och en betydande omställning av fabrikerna till mer moderna tekniker som 7, 5 och inom kort 3 nanometer ligger långt borta i tiden. Vad det innebär är att kunder som använder 12/16 nanometer hos TSMC inte konkurrerar om volymerna på de mer moderna noderna, där aktörer som AMD och Apple har svårt att få tillräcklig allokering.
I praktiken betyder allt detta att Nvidia med äldre produktionslinjer och arkitekturen Turing från Geforce RTX 2000-serien kan få ut fler grafikkort på marknaden. Detta utan att det påverkar produktionen av den mer moderna RTX 3000-serien, som tillverkas i Samsungs fabriker.
Bara för det blir brist på toapapper behöver det inte bli brist på kontorspapper. – Kommentar av @PekkaJukkasson om skillnaden på kretsar och kretsar
Här ska också nämnas att produktionslinjerna för 12/16 nanometer också är fullbokade. Skillnaden är att Nvidia i samma utsträckning inte behöver slåss mot de stora drakarna om allokering. Som storkund hos TSMC är det också sannolikt att Nvidia kan kasta pengar på problemet och på bekostnad av aktörer med mindre ekonomiska muskler armbåga sig till mer kapacitet på den äldre tekniken.
Nvidia Geforce RTX 2060 12 GB är osannolikt den silverkula som löser bristen på grafikkort, utan ska istället ses som en ventil för att lätta på trycket för RTX 3000-serien. Med prestanda som kan väntas lägga sig cirka 10 procent under RTX 3060 kan det i brist på annat bli ett intressant grafikkort. Förutsatt att det finns i butik och priset är rätt, vilket vi med facit från det gångna året inte ska ta för givet.
Mer om kretsbristen och tomma elektronikhyllor:
► Därför är elektronikhyllorna tomma – kretsbristen förklarad