Med mässan CES 2022 runt hörnet har flera bolag redan släppt på vissa nyheter, däribland Dell. I en video presenterar de det något futuristiska konceptmodellen "Project Luna", en bärbar dator som utvecklas tillsammans med Intel. Projektet tar vara på idéer från "Right to Repair", en rörelse som vinner allt mer mark i både EU och USA och strävar för bättre möjligheter för konsumenter att reparera produkter.

Med "Project Luna" är ambitionen att skapa en uppsättning bärbara datorer som inte bara går att reparera, utan även går att återvinna. Då det fortfarande är en tidig konceptmodell specificeras inte vilken hårdvara som använts. Dell trycker dock extra på att en viktig del av designen är det betydligt mindre moderkortet, där de lyckats krympa det med 75 procent.

lunaa.jpg
Skärmbild 2021-12-16 174339.png

Tanken är att mer eller mindre alla datorns komponenter ska gå att byta ut med så få och enkla verktyg som möjligt. Enligt Dell ska konstruktionen hållas samman med endast fyra skruvar. Den miljövänligare biten ska nås på flera sätt, däribland genom att nyttja andra material än vad som traditionellt nyttjas, inklusive mönsterkort tillverkade med fibrer av lin.

Dell är långt från först ut med konceptet. Bland annat har Framework nyligen lanserat en modulär bärbar dator där en majoritet av komponenterna går att byta ut. Det är dock inte möjligt att uppgradera alla komponenter prestandamässigt, utan fokus ligger snarare på att enkelt laga och byta ut defekta delar och på så vis förlänga livslängden.

Det dröjer dock innan "Project Luna" blir verklighet, åtminstone som mer än konceptuell modell. För närvarande uppger Dell att de fortfarande utvärderar vilka delar av konceptet som de kan arbeta vidare med.